Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Ķirbis – zupās, salātos un pīrāgos

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ķirbju labās īpašības tikušas novērtētas jau pirms 5000 gadiem. Pateicoties Kolumbam, no Amerikas ķirbis atceļoja uz Eiropu ar nosaukumu – indiāņu ābols. Ķirbju zināmākā pasuga ir kabači. Pazīstami ir ēdamie, lopbarības un galda ķirbji.

Veselīgā un lielā oga satur gandrīz visas organismam nepieciešamās minerālvielas un plašu vitamīnu klāstu – A, B, C, E grupas vitamīnus, karotīnu, pektīnvielas. Ķirbis satur 90% ūdens un tieši tāpēc ir ieteicams tad, kad vajadzīgs samazināt svaru.

Uzturā var lietot visas ķirbja sastāvdaļas – jaunu ķirbju mizu, sēklas un mīkstumu.

Tautas medicīnā ķirbis tiek uzskatīts gandrīz par brīnumlīdzekli – lietojot samaltas mizas kopā ar mīkstumu pret kaulu sāpēm, šādu masu izmanto gan sejas maskām, gan ēdot svaigu, lai stiprinātu matus un nagus.

Samalta masa (kopā ar mizām) palīdz stiprināt saistaudus un kaulaudus, tā ir noderīga alerģiskas ādas ārstēšanai.

Ķirbis satur maz šķiedrvielu, bet daudz pektīnu, kas palīdz izvadīt lieko šķidrumu un samazina holesterīna daudzumu asinīs.

Ķirbju sēklas satur daudz selēna, kas ir palīgs, lai cīnītos ar spalīšiem, cērmēm un lenteņiem. Tās ir bagātas ar eļļu, kas tiek plaši izmantota skaistumkopšanā un medicīnā, jo ķirbju eļļa atjauno gļotādu mitrumu.

Ķirbju sula. Brīnumainas īpašības tiek piedēvētas svaigi spiestai ķirbju sulai, kas bagātīgi satur organisko želatīnu, kas palīdz atjaunoties skrimšļaudiem un stiprina kaulu locītavas. Sula palīdz atveseļoties pēc hepatīta, jo atjauno aknu audus.

Ķirbja mīkstums, pagatavots gan svaigā, gan sautētā veidā, ir labs palīgs, izvadot lieko šķidrumu, tas palīdz normalizēt kuņģa un zarnu traktu un uzlabo pašsajūtu, kad piemeklējis vēdera aizcietējums.

Gatavošana. Ķirbi ir iespējams pagatavot dažādos veidos – ēst svaigu salātos, sautētu, ceptu vai vārītu. Ja pierasts ķirbi cept, apvārtot to miltos un olā, tad ieteicams izmēģināt arī citas receptes, kas palīdzēs atklāt ķirbju ēdienu garšas nianses.

 

RECEPTES: ēdieni ar ķirbi

OLĀS CEPTS ĶIRBIS
Nepieciešams: ķirbis, 2-3 olas, eļļa cepšanai, sāls, melnie pipari.
Ķirbi nomizo un sagriež plānās šķēlītes. Olu sakuļ, pievieno sāli un maltus melnos piparus. Uzkarsē pannu, ielej nedaudz olīveļļu un cep, kamēr gatavs. Olai var pievienot izspiestu ķiploka daiviņu, nedaudz čili pulvera, cepot pievienot sīpolus.

ĶIRBJU ZUPA I
Katlā liek nomizotus, gabalos sagrieztus ķirbjus un sautē, līdz tie mīksti, tad sablenderē. Aptuveni vienam litram ķirbju pievieno ~100 g rīsu, rozīnes, kanēli, cukuru un ~ vienu litru piena. Uzvāra. Ja pievieno vairāk cukura, tad iznāk saldais ēdiens.

ĶIRBJU ZUPA II
Katlā liek nomizotus, gabalos sagrieztus ķirbjus un sautē, līdz tie mīksti, tad sablenderē. Pielej ūdeni, pieber smalki sagrieztu papriku, ķiplokus un uzvāra, tad pievieno jūras mošķu kokteili un garneles, kā arī sweet čili mērci, sojas mērci, piparus un vēlreiz uzvāra. Ņem nost no uguns, iespiež citronu, lej šķīvjos un pārkaisa ar sagrieztiem zaļumiem.

ĶIRBJU ZUPA III
Attīrītu ķirbi sagriež gabaliņos un apcep, pārlej ar buljonu un sautē mīkstu, td pievieno apceptus sīpolus, piparus  un sāli. visu savāra un saputo ar mikseri vai blenderi, lai izveidotos viendabīga masa. Zupu pasniedz ar  rupjmaizes grauzdiņiem, ja vēlas var pasniegt arī uzceptu speķi.

ĶIRBJA UN RĪSU SACEPUMS
Nepieciešams: ķirbis, 200- 300 g ūdens, 3 glāzes piena, rīsi, 5-6 olas, 5 ēdamkarotes eļļas
Notīrītu ķirbi (apmēram 1 kg) sagriež sīkos kubiņos, palej ae 200 -300 g ūdens un vāra, kamēr ķirbis mīksts. pielej 3 glāzes piena, pieber nepilnu glāzi rīsu un vāra vēl 20 -25 minūtes. kad masa atdzisusi, piesit 5- 6 olas, pielej ēlļu un viegli samaisa. gatavo masu liek ieziestā formā un cep 100 -120 grādu karstā cepeškrāsnī.

ĶIRBJU SACEPUMS AR MALTO GAĻU jeb ĶIRBJU LAZANJA
Nepieciešams: maltā gaļa, garšvielas, ķribis, olas, milti, zaļumi
Apcep sīpolus un malto gaļu, pievieno garšvielas un nedaudz passutina. ķirbi sagriež nelielos kubiciņos, apsāla, panē olā un miltos, apcep. traukā liek apcepto ķirbju kārtu, paŗi maltās gaļas kārtu utt., kamēr trauks pilns. virsējai jābūt ķirbju kārtai. Pāri pārlej olu un piena maisījumu. Cep cepeškrāsnī, līdz gatavs, pasniedzot pārkaisa zaļumus.

ĶIRBJU SALĀTI
Ņem vienādās daļās ķirbi, burkānus, ābolus un sarīvē diezgan smalkās skaidiņās. Pievieno smalki sarīvētu selerijas sakni (mazāk nekā pārējos). Mērci gatavo no citrona, medus un eļļas. Pārkaisa ar grauzdētām ķirbju sēklām. Šiem salātiem var pievienot arī dzērvenes un mērces vietā izmantot apelsīnu sulu.

ĶIRBJU SALĀTI II jeb SALDIE ĶIRBJU SALĀTI
Nepieciešams: ķirbis, dzērvenes, rieksti
Samaisa 300 g sarīvētu ķirbi, 2 ēdamkarotes rīvētas dzērvenes (ar cukuru) un 1-2 ēdamkarotes sasmalcinātu riekstu. Salāti gatavi! Var pasniegt tāpat vai ar putukrējumu. Dzērveņu vietā var izmantot jāņogu želeju.

ĶIRBJU PĪRĀGS
Mīklai nepieciešams:  250 g sviesta, nedaudz cukura, vaniļas cukuru, nedaudz sāli un miltus
Visas sastāvdaļas samīca un liek formā mazliet apcept (lai mīkla būtu pasausa ~10 minūtes). Gatavo pildījumu – sutinātu ķirbi – sablenderē un atdzesē. Ķirbja masai (~1 l) pievieno 3 olas, ~1ēdamkaroti kartupeļu miltus, ~100 g cukura, nedaudz kanēli, rīvētu citrona miziņu un 1/2 citrona sulu. Gatavo pildījumu lej apceptajā mīklas pamatnē, uzkaisa kanēli un grauzdētas ķirbju sēklas (var pievienot jebkurus riekstus). Cep cepeškrāsnī.

 

LASI VĒL

Pagatavo garšīgas ķirbju pankūkas

 

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu