Vārda dienu svin: Beāte, Beatrise

Ceptu dzelteno dārzeņu karijs un irdenie rīsi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

upat apgādā “White Book” laista klajā veģetāra uztura skolas “Vegus” vadītājas Ditas Lases recepšanu grāmata “VeģetārĒŠANA“, kurā piedāvā receptes sevis palutināšanai, nevis sevis ierobežošanai un drastiskai diētai, kas bieži nepareizi tiek asociēts ar veģetārismu un vegānismu. Arī šī recepte ir atrodama Ditas grāmatā un ir tieši laikā celšanai galdā ražas laikā – rudenī.

Ņem recepti līdzi uz veikalu! 
Izmanto QR kodu un skati 

receptes sastāvdaļas savā telefonā!

Cepto dārzeņu karijam nepieciešams:
Apmēram 1 l kubiņos sagrieztu dzelteno un balto dārzeņu (riekstu ķirbis, kālis vai rācenis, batāte (saldais kartupelis), selerijas sakne, maniokas (kassava) sakne, dzeltenā paprika, dzeltenās bietes vai dzeltenie burkāni, sīpols u.c.)
400 ml kokosriekstu piena (vai skābā krējuma ar 20–25 % tauku saturu)
1 ēd. k. eļļas
1 tējk. (bez kaudzes) kurkumas vai dzeltenā karija pulvera
1 tējk. (bez kaudzes) melno sinepju sēklu
1 tējk. malta koriandra
6 nelielas karī lapas vai 2 lauru lapas
šķipsniņa asafetīdas
sāls pēc garšas
kinzas zaļumi pasniegšanai 

Rīsiem nepieciešams:
200 ml kvalitatīvu gargraudu rīsu, vislabāk – basmati
ne mazāk kā 1,5 l ūdens
1 tējk. sāls

Pagatavošana:
Gatavo kariju. Dārzeņus mizo un sagriež kumosa lieluma kubiņos. Liek uz folijas un cep 220 grādus karstā cepeškrāsnī 10 minūtes. Tad ietin folijā, krāsni izslēdz, un ļauj dārzeņiem savā karstumā pasautēties. Ik pa laikam iedur caur foliju ar nazi kādā no dārzeņiem, lai pamanītu mirkli, kad dārzeņi mīksti, bet vēl nav izjukuši. Gatavos dārzeņus izņem no krāsns un attin foliju.

Kamēr dārzeņi sautējas, pagatavo karija mērci: karstā eļļā apcep sinepju sēklas. Kad tās sāk sprakšķēt, pievieno pārējās garšvielas, un pēc sekundes pielej kokosriekstu pienu vai krējumu, pieliek sāli. Dārzeņus iemaisa mērcē un beigās pārkaisa ar kinzu.

Paralēli gatavo rīsus. Uzvāra ūdeni ar sāli, verdošā ūdenī ber rīsus, uzliek katlam vāku un nemaisot vāra precīzi 15 minūtes. Noņem katlu no plīts, sietā rīsus notecina, žigli liek katlā atpakaļ, uzliek vāku un ļauj rīsiem 5 minūtes uzbriest. Tad ar dakšiņu tos uzmanīgi apmaisa, sairdina.

Rīsus pasniedz ar dārzeņu sautējumu.

 

IDEJA:

Pievienojot citas garšvielas, var iegūt sautējumu atškirīgos etniskajos stilos: Meksikas stilam jāizvēlas ķiploku, kuminu, raudeni, čili un kinzu, kokosriekstu piena vietā jāliek tomātu mērci; Vidusjūras stilam – rozmarīnu, timiānu, raudeni, ķiploku un 10% saldo krējumu; Āzijai – ingveru, ķiploku, citronzāli un sojas mērci, te kokosriekstu piens derēs ideāli.



Dalīties.

2 komentāru

  1. Recepte izskatās kārdinoša, tomēr nepieciešamo sastāvdaļu šķiet tik daudz. Ja tas viss ir jānopērk – sanāk diezgan padārgi.

Atstāt Ziņu