Vārda dienu svin: Baiba, Barbara, Barba

Osso Bucco ar gremolata un kartupeļu biezeni

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Vai arī tev pirmais jautājums ir – kas ir 𝘖𝘴𝘴𝘰 𝘉𝘶𝘤𝘤𝘰? Osso Bucco ir liellopa stilbs, kas sagriezts 3-5 cm biezās šķēlēs un raksturo no šiem gabaliem gatavotu tradicionālu itāļu ēdienu. Gaļas cienītāju vidū Osso Bucco tiek uzskatīta par ļoti augstvērtīgu gaļu gan tās īpašību, gan kaula vidū esošo smadzeņu dēļ. Ilgstoši un lēni gatavojot tā kļūst maiga un mutē kūstoša un arī kaula smadzenes kļūst mīkstas un īpaši baudāmas.
Ludzīšu vērša gaļa un gatavošanas entuziastu Jorenu Rubli, piedāvā pagatavot Osso Bucco ar gremolata un kartupeļu biezeni.
Ludzīšu vērša gaļa nāk no saimniecības Vidzemē, Smiltene novadā. Saimniecība piedāvā vismaz 21-45 dienas nogatavinātu jaunlopu (vēršu) un teļa gaļu, saldētus un svaigus subproduktus un gatavo produkciju. Nodrošina piegādi.  Piedāvājumu un vairāk informācijas skaties saimniecības Facebook lapā  www.facebook.com/ZSLudzites.gala
Nepieciešams:
Osso Bucco gaļas gabali
olīveļļa
1 liels sīpols
2 seleriju kāti
2 burkāni
1 konservēti tomāti
4-5 ķiploku daiviņas
2 ēd. k. tomātu pastas
250 g baltvīns (sauss)
500 ml liellopa buljons
milti gaļas apviļāšanai
sāls, pipari, lauru lapa, timiāns, pētersīļi
Gremolatai:
pētersīļi
ķiploka daiviņa
citrons
olīveļļa
sāls
Pagatavošana:
1. Liellopa gabalus apsāla un iepiparo, apviļā miltos, lai cepšanas laikā tā nepiedegtu.
2. Pannu un eļļu sakarsē, apcep liellopa gabalus no abām pusēm līdz tie kļūs smuki zeltaini.
❗ Cepot gaļu miltos tai neizdalās sula, tātad netiek sautēta un izveidojas kraukšķīga garoziņa, kas neļaus tai zaudēt sulīgumu vēlāk gatavojot.
3. Apcepto gaļu noņem un liek malā atpūsties.
4. Kamēr gaļa atpūšas, tajā pašā pannā ieber iepriekš jau sagrieztos dārzeņus – sīpolu, seleriju un burkānus (Mire Poix – franču val.). Kad tie viegli apcepušies, pievieno tomātu pastu, dažas minūtes apcep un tad pievieno vīnu. Dārzeņus pavāra vīnā, lai alkohols no vīna izgaro un tad pievieno konservētus tomātus savā sulā, pievieno ķiplokus un pielej buljonu.
5. Tad šajā šķidrumā liek apcepto gaļu un pievieno garšaugus. Jūsu izvēlētajam traukam (dziļāka panna vai čuguna katls) uzliek vāku un liek sakarsētā cepeškrāsnī (165°) cepties uz apmēram 3 stundām. Pagatavošanas ilgums var mainīties no gaļas gabalu izmēra. Gaļu jāsautē līdz tā kļūs mīksta un viegli atdalās no kaula.
6. Kamēr gaļa sautējās, pagatavo Gremolata. Pētersīļu lapas sakapā, pierīvē citrona mizu un piespiež nedaudz citrona sulas, iespiež vai smalki sakapā ķiploka daiviņu, pieber šķipsniņu sāls un pielej tējkaroti olīveļļas (ja nepatīk olīveļļas rūgtums, var izmantot vīnogu kauliņu eļļu, kas ir ar neitrālāku garšu).
Tradicionāli šo Itāļu ēdienu pasniedz ar risotto vai polentu. Bet, lai nedaudz latviskotu šo ēdienu, to var pasniegt ar kartupeļu biezeni. Pasniedzot gaļai pa virsu liek Gremolatu.
Lai labi garšo!
Dalīties.

Atstāt Ziņu