Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Rudzu ierauga augļu maize

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ataša sniedz detalizētu pamācību, kā pašam mājās izcept maizi, gatavojot mīklu no rudzu ierauga. Pacietība gan būs nepieciešama, jo ieraugs gatavojas vairākas dienas.

Sastāvdaļas:
380g rudzu ieraugs
300g kviešu milti
100g rudzu milti
1 ēd.k medus vi cukura sīrups
1/2 tēj.k sāls
150ml ūdens
žāvēti augļi, rieksti. Es ņēmu dateles, žāvētas plūmes, žāvētas vīģes, žāvētas aprikozes, rozīnes, mandeles, lazdu riekstus un saulespuķu sēkliņas.

Gatavojam ieraugu:

Pirmā diena: Burciņā samaisam 100ml rudzu miltus u 100ml vārītu,atdzesētu ūdeni.Apsedzam ar marli un turam pēc iespējas siltākā vietā 24 stundas.

Otrā diena: Burciņā iemaisam-piebarojam ieraugu ar 50ml ūdens un 50 ml rudzu miltiem.Izmaisam ar koka karoti,apsedzam.Turam siltā vietā atkal uz 24 stundām. Ieraugu cenšamies piebarot vienā un tai pat laikā. Ja sākām to gatavot pirmajā dienā 9, tad otrā dienā arī piebarojam ap tiem 9.

Trešā diena: Atkal piebarojam ar 50ml ūdens un 50ml rudzu miltiem. Maisam ar koka karoti. Apsedzam un raudzējam 24 stundas.

Ceturtā diena: Ieraugs kārtīgi saburbuļojies un sāk smaržot pēc skābuma, tā tam jabūt. Viss notiek. Atkal piebarojam ar 50ml ūdens un 50ml rudzu miltiem. Apsedzam, turam siltā vietā līdz piektai dienai.

Piektā diena: Piebarojam ieraugu tieši tāpat kā iepriekš. Apsedzam un turam siltā vietā vēl 3 stundas.

Ieraugs gatavs, gatavojam maizi.

Ieraugu mēs varam gatavot arī citā daudzumā, es gatavoju tieši vienam klaipiņam, bet tik pat labi ņemam sākumā ne 100 ml ūdens un miltus bet 200, galvenais ievērot tās proporcijas. Cik ml ūdens- tik ml milti. Tāpat var daļu ieraugu atstāt un turpināt barot un ik pa laikam izmantot, cepot maizi. Bez barošanas ieraugu glabājam ledusskapī 7 dienas. Kad vēlamies cept maizi, izņemam no ledusskapja piebarojam, raudzējam 3 stundas siltā vietā un cepam atkal maizi utt.

Gatavojam maizi:
Ņemam ieraugu visu vai nedaudz atstājam tālākai piebarošanai. Es no visa sagatavotā ierauga atliku vienu ēdamkaroti, bet pārējo ieliku šajā maizē. Tā ēdamkarote gatavo tālāk kviešu ieraugu un būs vēlāk kviešu maize.

Pievienojam ieraugam ūdeni, žāvētos augļus, kas sagriezti mazākos gabalinos, apgrauzdētus riekstus, kas arī nedaudz sasmalcināti un sēkliņas. Izmaisam. Pievienojam sāli, cukura sīrupu vai medu.Beram klāt abu veidu miltus un kārtīgi izmaisam mīklu.

Apsedzam mīklas bļodu, es parasti lieku maisiņā un maisiņa galu sasienu. Raudzējam 2 stundas.

Formu iesmērējam ar sviestu. Liekam iekšā mīklu, ar mitrām rokam izlīdzinām.

Atkal apsedzam un raudzējam siltā vietā ap 4 stundām, bet būtībā raudzēšana atkarīga no temperatūras.

Ja pirmaja reizē pēc šīs pašas receptes tikai bez augļiem es raudzēju ap 4 stundām, tad šajā reizē jau pēc 2 stundām mīkla bija skaisti uzrūgusi. Man jau šķiet,ka rūgšanas procesā piepalīdzēja žāvētie augļi.

Skaisti pacēlusies mīkla.

Liekam cepeškrāsnī un cepam ap 180 grādiem ap 40 minūtēm vai līdz maizes garoziņa kļuvusi skaisti brūna.

Tikko no cepeškrāsns izceltu maizi formā apsedzam ar dvieli un ļaujam nedaudz padzist un tikai tad izņemam no formas.

Līdz pilnīgai atdzišanai arī turam maizi zem dvieļa, tā maize paliek maiga,mīksta.

Nu tik garda, ka aprakstīt pat grūti, tas ir jāizgaršo!

Recepte iesūtīta konkursa ‘Gavēņa laika receptes’ ietvaros

PIEDALIES ARĪ TU!

KONKURSS ‘GAVĒŅA LAIKA RECEPTES’>>

Trīs laimīgās recepšu iesūtītājas balvās saņems pavasarīgu pārtikas grozu no Biotēkas (katrs – EUR 15 vērtībā).

Lai piedalītos tev jāiesūta kāda veģetāra ēdiena foto recepte.

Vairāk informācijas par konkursu, lasi šeit>>

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu