Par mājas siera siešanu parasti runājam vasaras saulgriežu laikā. Taču velti! Ar tiem vari mieloties visa gada garumā!?
Ņem recepti līdzi uz veikalu! |
Sastāvdaļas:
3 l pilnpiena
1 kg skāba pilnpiena biezpiena
6 olas
0,5 kg sviesta
svaigas lakša lapiņas vai kaltēti kliņģerīšu ziedi
sāls vai cukurs
malts muskatrieksts
1 kārtīgs siera ritulis vai 2 mazāki
Pagatavošana:
- Pienu uzkarsē līdz 96 °C temperatūrai. Tas ir brīdis, kad piens teju, teju gatavojas “izkāpt” no katla.
- Tikmēr biezpienu samaisa kopā ar olām.
- Kad piens sakarsis, pamazām iemaisa biezpienu. Maisa tik ilgi, līdz redzams, ka sāk atdalīties sūkalas, t.i., virspusē nostājas zilgans šķidrums.
- Šo pienīgo masu izkāš caur marli vai citu porainu auduma gabalu.
- Katlā izkausē sviestu, iemaisa garšvielas – manā gadījumā svaigas sakapātas lakšu lapiņas vai kaltētus vai svaigus kliņģerīšu ziedus otram sieram.
- Izkāsto masu samaisa kopā ar sviestu. Maisa tik ilgi, līdz siers atlec no malām. Tas ir fiziski diezgan smags darbs.
- Kad tas paveikts, liek formā nopresēties.