Kur nu Jāņos bez siera!? Ja vēlies to pagatvot pati, šeit mūsu ilggadējā lasītāja Vēsma padalījās ar savu Jāņu siera recepti.
Ņem recepti līdzi uz veikalu! |
Sieram vajadzēs:
3 l nepasterizēta lauku piena
1 kg biezpiena
3 olas
100 g sviesta
~ 1 ēd.k. sāls
ķimenes (apmēram sauja)
Katlā lejam pienu, uzkarsējam gandrīz līdz tas sāk vārīties un iedrupinām biezpienu. Maisot ar koka karoti, karsējam uz vidējas uguns, līdz sāk atdalīties sūkalas.
Kamēr piens karsējas, sakuļam olas ar sāli.
Sietā vai caurdurī ieklājam marli un visu nolejam, paliek biezpiens.
Kamēr biezpiens notek, ātri izskalojam katlu vai arī ņemam citu un uz mazas uguns liekam kausēties sviestu.
Tad liek iekšā biezpienu, olas, ķimenes un kārtīgi maisa, lai ir viendabīga masa.
Maisa visu laiku, lai nepiedeg. Masai jākļūst vijīgai un jāatlec no katla malām. Apmēram 5-10 minūtes.
Gatavo sieru lej ar samitrinātu marli izklātā caurdurī vai bļodā.
Pārklāj ar marli, virsū uzliek slogu un atstāj istabas temperatūrā atdzist. Atdzisušu sieru ar visu slogu liek ledusskapī.
Pēc vairākām stundām vai, labāk, nākošajā dienā sieru izņem no ledusskapja un iztin no marles.
Siers gatavs.
Labu apetīti!
Līksmu līgošanu!