Vārda dienu svin: Laura, Jadviga

Ēd ērkšķogas, attīri organismu!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

rkšķogas, iespējams, nav tavas mīļākās ogas to mazo, aso ērkšķu dēļ, uz kuriem nākas sadurt rokas, ja gribas kārtīgi saēsties tās tieši no krūma. Taču asumiņi ir jāpiecieš, jo ērkšķogām NOTEIKTI IR JĀBŪT tavā ēdienkartē! 

Te arī atbilde – kāpēc!

Ērkšķogas ir izcils pektīna avots, īpaši, kad tās ir vēl zaļas, proti, pirmsgatavības stadijā. Zaļas ērkšķogas atindē organismu. Kāri pēc zaļām ērkšķogām īpaši jūt cilvēki, kuriem ir nesabalansēts uzturs vai tie, kuri lietojuši daudz medikamentu, vai kuriem bijušas pārslodzes. Ērkšķogas ir arī vērtīgs C un E vitamīna, karotīna un folijskābes avots.

Turklāt tās ir ne tikai garšīgas un veselīgas, bet arī labs skaistumkopšanas līdzeklis – saspiestas ērkšķogas vai to sulu lieto galvenokārt sausas sejas ādas barošanai un balināšanai. Ērkšķogu sulā samērcētu vati uzliek sejai kā kompresi un patur 15-20 min. Pirms maskas uzlikšanas seju nomazgā ar ūdeni. Pēc maskas noņemšanas seju notīra ar mitru vates tamponu, pēc tam ar sausu. Šo procedūru var veikt ogu laikā 2-3 reizes nedēļā.

Ērkšķogas lieto arī pret aptaukošanos, 3-4 nedēļās apēdot 1 kg ogu diennaktī. Ērkšķogu sula atjauno organismu un labvēlīgi iedarbojas uz vielmaiņu, normalizē zarnu darbību pie hroniskiem aizcietējumiem.


Sagatavo šīs vērtīgās ogas arī ziemai, taču atceries, ka ērkšķogas vislabāk ziemai gatavot tad, kad tās vēl nav pavisam nogatavojušās.

Ērkšķogu džems ar apelsīniem (citroniem)
Nepieciešams: 1 kg ērkšķogu, 1 apelsīns vai citrons, 1 kg cukura (ja izmanto metāla vāciņus, pietiek ar 0,5 kg cukura)

Ogas notīra, nomazgā, apelsīnu nomazgā. Visas sastāvdaļas samaļ gaļasmašīnā (citrusaugļus ar visu miziņu, bet bez sēklām). Iegūtajai masai pievieno 0,5 kg cukura, uzkarsē un vāra 2-3 minūtes. Pēc tam karstu sapilda burkās, aizvāko ar metāla vāciņiem, apgriež otrādi, apsedz ar segu un atstāj līdz atdzišanai. Var ēst tāpat vai izmantot kā pildījumu. Var gatavot arī, pievienojot 1 kg cukura.

Ērkšķogas ābolu biezenī
Nepieciešams: 1 kg ērkšķogu, 500 g ābolu, 100-500 g cukura

Ogas notīra, sadursta un saliek burkā līdz sašaurinājumam. Ābolus sagriež šķēlēs un sasautē katlā zem vāciņa, pievienojot dažas karotes ūdens. Izberž caur sietu, iegūtajam biezenim pievieno cukuru, izmaisa, uzkarsē līdz vārīšanai. Pārlej ogām, pasterizē 90oC temperatūrā: puslitra burkas – 15 minūtes, litra burkas – 20 minūtes, trīslitra burkas – 30 minūtes.

„Smaragda” ievārījums
Nepieciešams: 1 kg zaļu negatavu ērkšķogu, 1 kg cukura, ķiršu lapas

No ķiršu lapām pagatavo novārījumu: uz 100g svaigu ķiršu lapu ņem 3 glāzes ūdens, uzvāra un izkāš. Notīrītas lielas un vidēji lielas ērkšķogas sānos iegriež un izņem sēklas. Ogas pārlej ar ķiršu novārījumu un novieto aukstā vietā uz 12 stundām. Pēc tam sulu nolej un no tā pagatavo cukura sīrupu. Ar karstu sīrupu aplej ogas un vāra 15 minūtes. 2-3 minūtes pirms vārīšanas beigām ievārījumam pievieno 10 svaigas ķiršu lapas. Gatavo ievārījumu salej burkās un aizvāko ar metāla vāciņiem. Ievārījumam ir pievilcīgs izskats, ogas tajā ir smaragdzaļas.

Ērkšķogu marmelāde
Nepieciešams: 1 kg ogu, 550 g cukura

Cietas negatavas ogas saber katlā, pievieno dažas ēdamkarotes ūdens un vāra zem vāka. Masu izberž caur sietu. Iegūto biezeni vāra uz vājas liesmas, maisot, līdz apjoms samazinās uz pusi no sākotnējā. Pēc tam pakāpeniski pievieno cukuru un apmaisot vāra līdz gatavībai. Gatavo marmelādi iepilda ar aukstu ūdeni samitrinātā emaljētā formā. Atdzisušo masu sagriež gabaliņos un apkaisa ar cukuru. Uzglabā sausā, vēsā vietā.

Ērkšķogu kūka
Mīklai: 6 ēdamkarotes sviesta, ½ glāzes cukura, 1 paciņa vanilīna cukura, 3 olas, ½ glāzes miltu, šķipsniņa sāls
Pildījumam: 2 ½ glāzes notīrītu ērkšķogu
Sviestu izkausē, samaisa ar cukuru, olu dzeltenumiem, vanilīna cukuru un miltiem. Saputo olas baltumus ar šķipsniņu sāls un uzmanīgi iemaisa mīklā. Mīklu sadala 2 daļās. Vienu daļu ieliek iepriekš ar sviestu ieziestā formā un vienmērīgi pārklāj ar ērkšķogām. Virs ērkšķogām uzklāj atlikušo mīklu. Cep 180oC temperatūrā 40-50 minūtes. Gatavo kūku izņem no formas, pārsmērē ar izkausētu sviestu.

Dalīties.

Atstāt Ziņu