Vārda dienu svin: Leonīds, Leonīda

Vidusjūras diēta – mīts vai patiesība

Pinterest LinkedIn Tumblr +

idusjūras diētas ēra ir pāršalkusi visu pasauli – pēdējos gados tā kļuvusi populāra arī Latvijā. Tomēr kas notiek, ja šo diētu analizē un pēta medicīnas doktors? Lūk, dr. med Džoela Fūrmana viedoklis.

Ēdiena gatavošana olīveļļā
Man ir tikai daži iemesli nepiekrist tiem, kas aizstāv Vidusjūras uzturveidu. Pirmkārt, viņi apgalvo, ka, gatavojot ēdienu olīveļļā, tiek palielināta fitovielu uzsūkšanās un ka, lietojot uzturā dārzeņus bez barojoša garnējuma nav tik uzturvērtīgi, jo fitovielas netiek uzsūktas.

Kas notiek patiesībā
Kad dārzeņi tiek karsēti vai ēsti kopā ar taukiem, dažas uzturvielas tiek veiksmīgi uzņemtas, bet citas karstumneizturīgās uzturvielas tiek zaudētas vai kļūst mazāk absorbējamas. Daudzi pētījumi liecina, ka svaigi augļi un dārzeņi sniedz augstāko vēža aizsardzības uzturvielu līmeni asinīs un lielāko aizsardzību pret vēzi nekā jebkurš cits produkts, ieskaitot karsētus augļus un dārzeņus. Jebkurš ieteikums, kas neatzīst to, ka svaigi dārzeņi un augļi ir divi spēcīgākie pretvēža produktu veidi, ir kļūdains. Turklāt, eļļas vietā lietojot zaļas sēklas un riekstus, jūs saņemat milzīgas veselības priekšrocības – nekādu tukšo kaloriju un augsts mikrouzturvielu sastāvs.

Lielākā daļa vitamīnu ir karstumjutīgi, piemēram, apstrādē ar karstumu atkarībā no gatavošanas metodes zūd 20 – 60% C vitamīna. Dārzeņu gatavošanā tiek zaudēts 30 – 40% minerālvielu.

Ēdiena gatavošana eļļā padarīs jūsu uzturu mazāk iedarbīgu, un svara zaudēšanas process neritēs pārāk viegli. Iespējams, jūs vispār nevarēsiet nomest lieko svaru. Ņemiet vērā, ka laika gaitā svara samazināšanās var palēnināties. Daudzi cilvēki, kas ēduši neapdomīgi, gandrīz katras diētas sākumā zaudē svaru. Ir viegli nomest pāris kilogramus, vienkārši skaitot kalorijas, bet tukli cilvēki ar stipru ģenētisku tendenci uz aptaukošanos un lēnu vielmaiņu, kuriem jānomet daudz kilogramu, šādā gadījumā var zaudēt nedaudz vai nezaudēt nemaz. Daži sākumā var nomest divus līdz septiņus kilogramus, bet, kad tālāka svara zaudēšana kļūst aizvien grūtāka, viņi padodas.

Eļļā ir maz uzturvielu (izņemot nelielu daudzumu Evitamīna) un niecīgs daudzums fitovielu savienojumu. Ja lietojat uzturā daudz eļļas saskaņā ar tipisko Vidusjūras diētu, kur eļļā tiek gatavoti visi dārzeņi, jums būs grūti nomest iecerēto svaru.

Miltu izstrādājumu pārsvars
Cita problēma ar Vidusjūras diētu ir pastas un itāļu maizes pārsvars, kas ne tikai izraisa grūtības ar svara kontroli, bet ir svarīgs faktors zarnu vēža bīstamības paaugstināšanā iedzīvotājiem ar minētajiem ēšanas paradumiem.

Kas notiek patiesībā
Tiem, kuriem ir pārāk daudz liekā svara, Vidusjūras diēta kā ikviena parasta svara zaudēšanas programma nav sevišķi ierobežojoša un nesekmē vēlamā svara sasniegšanu. Tā kā olīveļļa piešķir tik daudz papildu kaloriju šo cilvēku uzturā, viņiem jāturpina skaitīt kalorijas un ēst niecīga izmēra porcijas.

Kalorijas, ko sniedz olīveļļa un kas sastāda teju vienu trešdaļu visu uzņemto kaloriju, padara uzturu daudz nabagāku ar uzturvielām un šķiedrvielām.

Raksts sagatavots sadarbībā ar izdevniecību whitebook.lv

Drīzumā arī Latvijā – Dž.Fūrmena grāmata “Ēst, lai dzīvotu”!
Izdevniecības “White Book” izdotā dr. med. Džoela Fūrmana grāmata “Ēst, lai dzīvotu”, ir padziļinātas izpratnes veicinošs materiāls par ēšanas paradumiem, to ietekmi uz katra cilvēka veselību un mūža ilgumu.  Tas ir darbs, kas niansēti aplūko cilvēka ēšanas prasmi, vajadzības un galvenās pieļautās kļūdas. Grāmata, kas augsti novērtēta gan lasītāju, gan ārstu vidū, ir savas nozares celmlauzis – nebijusi alternatīva milzīgajam neefektīvu diētu un svara nomešanas metožu klāstam. Tā piedāvā pārliecinošu, zinātnisku un praktisku pieeju svara samazināšanai un veselības un dzīvesprieka saglabāšanai.

Dalīties.

Atstāt Ziņu