Vārda dienu svin: Evija, Raita, Jogita

Vērtīgais un diētiskais gurķis

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ai zināji, ka gurķus Indijā lietoja jau 3000 gadus pirms mūsu ēras? Šo dārzeni lietoja arī senie ēģiptieši, grieķi un romieši, kuri tos pat sālīja mucās tāpat kā mēs.
Būtībā gurķis lielākoties sastāv no ūdens un minerālvielām, līdz ar to gurķis ir lielisks šķīdinātājs – tas spēj šķīdināt sāļus un urīnskābes, tādā veidā atvieglojot mūsu sirds, aknu un nieres darbību.

Kas gurķos ir vērtīgs?

 Gurķi satur līdz 97% ūdens, tie ir vērtīgi kālija, kalcija un joda avots.

 Gurķos esošās vielas attīra zarnu traktu, iznīcinot tajā baktērijas un slimību ierosinātājus. Šo procesu veicina augstais ūdens saturs gurķos, kurā ir bioloģiski aktīvas vielas organismam uzņemamā veidā.

Gurķi ir teicams urīndzenošs līdzeklis, to sula normalizē asinsspiedienu, stiprina nervu sistēmu, uzlabo ēstgribu, stiprina asinsvadus. Lielā joda koncentrācija gurķu sulā mazina aterosklerozi un uzlabo atmiņu.

Gurķu mizā ir pārsteidzoši daudz E vitamīna, gurķos esošā silīcijskābe stiprina matus un rūpējas par veselīgu ādu, tāpēc gurķi ir tik ļoti iecienīti kosmētikas industrijā.

! Knifiņš, kā saglabāt gurķus ilgāk svaigus
Dažas dienas svaigus gurķus var līdz ¾ iegremdēt ūdenī ar augļkātiņa vietu uz leju, ūdens jāmaina katru dienu.

5 idejas, ko pagatavot no svaigiem gurķiem

Gurķu salāti ar papriku
Nepieciešams: gurķi, vārītas olas, paprika, garšaugu majonēze
Nomizotus gurķus sagriež šķēlītēs. Cieti vārītas olas sagriež ripiņās. No sēklotnes atbrīvotu papriku sagriež gredzenos. Visu liek kārtām traukā un pārlej ar majonēzi.

Gurķu salāti ar kāpostiem
Nepieciešams: 2-3 gurķi, neliels kolrābis vai 100 g svaigu kāpostu, 4 baltie redīsi, pētersīļu un seleriju zaļumi, augu ēlļas mērce, salātu lapas vai tomāts
Nomazgātus gurķus sagriež plānās šķēlītēs, kolrābi sarīvē, svaigos kāpostus un redīsus sasmalcina, sajauc ar pētersīļu un seleriju zaļumiem un mērci. Rotā ar salātu lapām vai tomātu šķēlītēm.

Gurķu salāti ar kliņģerīšu ziediem
Nepieciešams: 400 gurķi, 150 g sīpolloki, 200 g kliņģerīšu ziedkausiņu, 4 olas, 200 g skābā krējuma, pipari, dilles, sāls
Gurķus nomizo un sagriež plānās šķēlītēs. Sīpollokus un kliņģerīšu ziedkausiņus sasmalcina un pievieno gurķiem. Salātus liek uz šķīvja, rotā ar vārītas olas daiviņām. Vidū liek skābo krējumu. Pārkaisa sāli un sakapātus diļļu zaļumus.

Ar sēnēm pildīti gurķi
Nepieciešams: 4 gurķi, 1 sīpols, 1 glāze gurķu vai tomātu sulas, 2 ēdamkarotes kviešu miltu, pētersīļu vai diļļu zaļumi, 2-3 tomāti, sāls, 100 g rīvēta siera
Pildījumam: 200 g ceptu sēņu, 1 sīpols, sāls

Gurķus nomizo, pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un liek tās sietiņā, lai savāktu sulu. Gurķu pusītes nedaudz apsāla. Vienu gurķu pusi pilda ar sēņu pildījumu, otru uzliek virsū un sasien ar diegu. Gurķus liek uz pannas, kurā augu eļļā nedaudz apcepti sīpoli. Gurķus sautē, pievienojot nedaudz savāktās sulas un svaigus tomātus (tos var apcept).
Piepildītās gurķu pusītes var arī nesavienot, bet blīvi uzlikt uz pannas, apkaisīt ar sarīvētu sieru un sautēt vai cept. Gatavos gurķus pārkaisa ar kapātiem diļļu vai pētersīļu zaļumiem.

Gurķu zupa
Nepieciešams: Garais gurķis, 3 piparmētru zariņi, 2 ķiploka daiviņas, 400 g jogurta bez piedevām, 4 šķēles vārītas cūkas vai liellopa gaļas, rozā pipari, sāls pēc garšas

Gurķi nomizo un sagriež gabaliņos, ja vēlas izņem sēklas. Piparmētru galotnītes atstāj dekorēšanai, pārējiem zariņiem atdala lapiņas, noskalo un nožāvē. Ķiploka daiviņas, sagriezto gurķi un jogurtu sablendē. Pievieno nelielos gabaliņos sagrieztu gaļu un pārkaisa ar pipariem. Pasniedz atdzesētu.

Izmēģināšanas vērtas gurķu ieziemošanas metodes!

Marinēti saldie gurķīši >> Gurķi savā sulā >> Marinēti gurķi un tomāti >>
Marinēti gurķi ar aronijām >> Skābēti gurķi un tomāti >> Kraukšķīgie gurķu salātiņi >>
Gurķu salāti ar papriku >> Gurķi tomātu mērcē >> Sinepju gurķīši >>
   
Gurķīši ar sīpoliem >> Marinēti gurķi ķiplokos >> Marinēti gurķi, tomāti un paprika >>

Avoti: Rakstā izmantota informācija no grāmatām Dārzeņi veselībai un Aizslēposim pēc avotkresēm

Dalīties.

Atstāt Ziņu