Vārda dienu svin: Laura, Jadviga

Vārām upeņu zapti! Gards našķis un labs palīgs pie saaukstēšanās

Pinterest LinkedIn Tumblr +

penes ir ogas ar ļoti spēcīgu garšu, kas var patikt un var nepatikt. Svaigā veidā tās ir bagāts C, A un B grupas vitamīnu avots, kā arī apgādā organismu ar dažādiem tam noderīgiem mikro un makro elementiem. Kā jau ar visām ogām, visvērtīgākās tās ir svaigas, tikko plūktas no krūma, tomēr upenes var arī ieziemot, gan saldējot, gan vārot ievārījumus un spiežot sulas. Tautas medicīna pavasaros iesaka ēst upeņu pumpurus, vasarās ogas, bet rudeņos un ziemās lietot upeņu lapu tēju un upeņu karstos dzērienus. Tieši šāda karstā upeņu dzēriena pagatavošanai noderēs pēc šīs receptes pagatavotais ievārījums. Tas noderēs gan profilaktiskos nolūkos, gan pie saslimšanām kā labs sviedrējošs līdzeklis, kā arī kalpos par labu nervu sistēmas nomierinātāju.

Nepieciešams ievārījumam:
1 kg upeņu
~800 g cukura

Pagatavošana:
Ņem attīrītas upenes (bez lapām un rupjajiem kātiņiem), lej katliņa ūdeni, lai tas apņem katla apakšu. Ieber ogas un kādas 10-15 minūtes ļauj ogām šķīst. Šajā laikā gan nedrīkst aizmirst, ka ogas ir jāmaisa, pretējā gadījumā tās var piedegt. Kad ogas ir jau pašķīdušas, pievieno cukuru, visu apmaisa un vāra vēl 15-20 minūtes uz lēnas uguns. Ja vārīšanās laikā izveidojas putu kārtiņa, to ar putu karoti nosmeļ. Kad ievārījums uzvārījies, to pilda izkarsētās burciņās. Burkas aizvāko un, kad tās atdzisušas, nes uz pagrabu. 

 

Padalies arī ar savu upeņu ieziemošanas metodi!


 

Dalīties.

Atstāt Ziņu