omāti ir ļoti vērtīgi dārzeņi. 200 grami svaigu tomātu nodrošina mūsu organismam nepieciešamo dienas devu C vitamīna. Pietiks tikai ar 100 gramiem, lai nodrošinātu karotīna (A provitamīnu) dienas devu. Tomātos sastopami arī daudzi D grupas vitamīni. Tomātos ir kalcijs, magnijs, mangāns, dzelzs, kobalts, molibdēns, cinks, jods, tāpēc tomāti ir sevišķi nozīmīga uztura sastāvdaļa, jo šīs vielas ir ļoti nepieciešamas asins sastāva atjaunošanai, kaulaudu attīstībai, dažādu dziedzeru sekrēcijai. Uztura speciālisti rekomendē gadā apēst vismaz 20 kilogramus tomātu, ideāli – 20 tomātu nedēļā.
Tomāti stiprina sirdi, attīra kuņģi
Tomātus kopš seniem laikiem plaši izmanto uztura medicīnā. Sarkanos tomātus lieto pret mazasinību, jo tie satur folijskābi un organisko dzelzi. Bagātīgais kālija sāls daudzums stiprina sirds un asinsvadu sistēmu, stabilizē sirds ritmu, tādējādi mazinot infarkta risku, uztur tonusu, tāpēc tomātus iesaka regulāri lietot uzturā sirds slimniekiem un arī sirds slimību profilaksei. Svaigos tomātos ir daudz fitoncīdu, kas sekmē nedzīstošu brūču un trofisko čūlu sadziedēšanu. Lielais organisko skābju daudzums veicina gremošanu un organisma attīrīšanu no toksīniem, tāpēc tomātus iesaka cilvēkiem, kuriem ir kuņģa un zarnu trakta problēmas. Gatavi tomāti tāpat kā šokolāde satur laimes hormonu serotonīnu, kas vairo enerģiju un labsajūtu. Uztura zinātnieki rekomendē tomātus izmantot dažādās ārstnieciskās diētās, jo tie satur maz kaloriju, stabilizē holesterīna līmeni, mazina svaru utt. Ķīniešu tautas medicīna neiesaka ēst tomātus lielā daudzumā, ja ir mutes čūla un reimatiskais poliartrīts.
Vissvērtīgākais tomātā ir karotinoīds likopēns, kas piešķir tiem sarkano krāsu. Tas ir viens no visspēcīgākajiem antioksidantiem, kas iznīcina agresīvās molekulas – brīvos radikāļus, kas paātrina novecošanos, sargā no vides kaitīgās ietekmes. Antioksidanti palīdz izvairīties no sirds slimību, vēža, locītavu slimību un osteoporozes saslimšanas riska.
Kā pareizi ēst tomātus?
Ja pilnībā grib izmantot visas tomātos esošās labās vielas, vislabāk pārmaiņus tos ēst gan svaigus, gan ceptus, gan vārītus, kopā ar nelielu daudzumu eļļas, sviesta, margarīna, krējuma vai citu taukvielu, jo tikai ar taukvielām visas labās vielas, kas ir tomātos patiešām arī paliks organismā, nevis tiks vienkārši izvadītas ārā.
Neparasts ir atklājums par likopēnu – tas ir daudz iedarbīgāks, ja tomātus cep, vāra vai citādi karsē. Tas gan samazina C vitamīna daudzumu, bet jau pēc divu minūšu karsēšanas likopēna koncentrācija palielinās tieši par vienu trešdaļu. Tieši šā iemesla dēļ aizvien lielāku popularitāti iegūst tomātu mērces, kečupi, sula, dažādos veidos konservēti tomāti, jo tie satur daudz likopēna.
Lietas, kas jāzina par tomātiem
Labi tomāti ir cieti, stingri, koši sarkanā krāsā. Jo spilgtāka sarkanā krāsa, jo vairāk tomātos likopēna. Dzeltenajos tā nav.
Tomātiem ir vairākas gatavības pakāpes. Negatavus, zaļus tomātus nedrīkst ēst, jo tie satur indīgu vielu alkaloīdu solanīnu, (to pašu, ko satur saulē turēti un veci kartupeļi), kas, tomātam gatavojoties, noārdās. Solanīna daudzums 100 g tomātu var būt 1-30 mg. Par toksisku devu uzskata 25 mg, kas var izraisīt galvassāpes, sliktu dūšu, caureju, vēdergraizes, krampjus utt. Savukārt pārgatavojušies tomāti satur daudz dzintarskābes, kas ir kaitīga cilvēka organismam.
Tomātus nevar saldēt, jo tie satur daudz ūdens, kas sasalstot saārda tomātu šūnu maigo struktūru. Ja tomāti sāk bojāties, var pagatavot biezeni, ko var droši sasaldēt un glabāt saldētavā pusgadu.
Ja nopirktie tomāti ir bez garšas, var mēģināt tos cept cepeškrāsnī, lai kļūst aromātiskāki.
Garšīgāki ir gludie un apaļie tomāti, tie arī ilgāk uzglabājas. Konservēšanai labāk der mazie un ovālie. Ilgstošai uzglabāšanai labāki ir mazie tomāti.
Ieplaisājušus tomātus var apbērt ar rupjo sāli, tad tie nesapelēs.
Vairums importēto tomātu un bieži vien arī vietējo tiek novākti zaļi un pēc tam nogatavināti mākslīgi – speciālās gāzes kamerās. Tas tiem piešķir bālu skatu un ūdeņainu garšu.
Ilgāk svaigi uzglabājas tomāti, kas novākti ar visu ķekaru.
Ledusskapis nogalina tomātu aromātu, tāpēc labāk tos uzglabāt istabas temperatūrā.
Ja tomātus ēd ar olīveļļu vai linsēklu eļļu, organisma spēja absorbēt likopēnu palielinās par 70%.
Pāris garšīgas tomātu pagatavošanas receptes
Uzkodas
Pikantās biezpiena bumbiņas | Mērce ar raksturiņu – salsa | Ķiršu tomātiņu tarte |
Zupas
Svaigu vai konservētu tomātu zupa | Auksta vai karsta – kādu vēlies! | Vasaras auksta zupa – gaspačo |
Trīs pildītu tomātu versijas
Grilēti tomāti ar zaļumu mērcīti | Pildīti tomāti ar piedevām | Pildīti tomāti ar kuskusu |
Salāti
Rukolas salāti ar feta sieru | Svaigie dārzeņu salātiņi | Aukstie makaronu salāti |
Konservējumi ziemai
Avoti: sievietespasaule.lv, veselība.lv