Latvijas simtgades svinību laiks mums piedāvāt daudz un dažādus publiskos pasākumus, taču ceram, ka tajos neizpaliks arī ģimeniskā gaisotne, kad kopīgi gatavosiet un atzīmēsiet 18. novembri pie skaisti klāta svētku galda. Uz svētku galda ir vieta arī šai kūkai.
Nepieciešams:
Kūkai:
250 ml eļļas
145 g cukura
3 olas
540 g burkānu (5-6 burkāni)
110 g sakapātu valriekstu
375 g “Dobeles dzirnavnieka” kviešu miltu “Ekstra”
2 ēd.k. cepamā pulvera
0.5 tējk. cepamās sodas
2 tējk. piparkūku garšvielu (piemēram, kanēlis, krustnagliņas, kardamons, koriandrs, muskatrieksts u.c)
Glazūrai:
30 g sviesta istabas temperatūrā
80 g krēmsiera istabas temperatūrā
1 tējk. citrona miziņas (var pievienot pēc izvēles)
240 g pūdercukura
Dekorēšanai:
dzērvenes un pūdercukurs
Pagatavošana:
1) Sakarsē krāsni līdz 180 grādiem. 23 cm cepamo formu noklāj ar cepamo papīru, maliņas ietauko ar kripatiņu sviesta.
2) Nomizo un sarīvē burkānus uz rupjās rīves.
3) Ar mikseri vai virtuves kombainu saputo eļļu, cukuru un olas. Pievieno burkānus un valriekstus. Samai visu ar koka karoti.
4) Bļodā kopā samaisi miltus, cepamo pulveri, sodu un izvēlētās piparkūku garšvielas.
5) Abu bļodu saturu apvieno un samaisa ar koka karoti. Mīklu lej sagatavotajā pannā, izlīdzini mīklas virspusi un cep krāsnī 1 stundu 15 minūtes. Atdzesē 5 minūtes, izņem no formas un atdzesē pilnībā. Ja augšpusē kūka ir pacēlusies “ar kalniņu”, to ar maizes nazi līdzeni nogriez un apgriez kūku ar apakšu uz augšu dekorēšanai.
6) Gatavo glazūru – saputo sviestu ar krēmsieru, pievieno citrona miziņu. Pakāpeniski maisot, pievieno pūdercukuru. Pārsmērē kūkai. Dekorē ar dzērvenēm un pūdercukuru.