Vārda dienu svin: Gunta, Ginta, Gunda

Rukola – pipariņš tavā salātu šķīvī

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vasara ir vispateicīgākais laiks, lai katru dienu uzturā iekļautu svaigus zaļumus un salātus. Šoreiz iepazīsimies ar rukolu – Latvijā tā ir salīdzinoši maz zināma, bet pēdējo pāris gadu laikā gūst strauju popularitāti, un ne velti. Tās īpatnējā garša piedod ēdienam pikantu “odziņu”. Arī uzturvērtības ziņā tā ir nepārspējama. Aplūkosim iemeslus, kādēļ rukolu noteikti vajadzētu iekļaut savu salātu izlasē. Un, ja tev ir savs dārziņš, noteikti arī iesēj to!

Lai gan pie mums Latvijā rukola ir jaunums, tā nebūt nav kāda jaunradīta salātu šķirne, to bija iecienījuši un savā uzturā bieži lietoja jau senie romieši.

Rukolai ir nedaudz rūgtena, sinepju, pat piparīga garša. Jaunās, mazās lapiņas ir maigākas, jo lielākas un tumšākas ir rukolas lapas, jo tām asāka garša.

Rukola ir vērtīgs folijskābes, kalcija un dzelzs avots, tā satur varu, cinku un magniju. Rukola tiek minēta arī kā viens no labākajiem veģetārajiem K vitamīna avotiem.

Rukolas lapās ir astoņas reizes vairāk kalcija un četras reizes vairāk dzelzs, piecas reizes vairāk A, C un K vitamīna nekā ledussalātos.

Rukolu dēvē par pretvēža produktu. Fitokomponenti, ko satur rukola, palīdz organismam atīrīties no toksīniem. Savukārt rukolas lapās esošie antioksidanti mazina sirds slimību risku un palīdz cīnīties ar saules nodarītajiem kaitējumiem ādai.

Rukola ir ideāli piemērota lietošanai tieši vasarā, jo tas ir produkts ar organismu atveldzējošām un atdzesējošām īpašībām.

Satur ļoti mazu, pat niecīgu skaitu kaloriju, vidēji 5 kalorijas vienā saujā rukolas lapu.

Vislabāk rukolu ēst svaigā veidā, karstums iznīcina lielāko daļu vitamīnu un minerālvielu.

Rukola jāēd kopā ar taukvielām, piemēram, kvalitatīvu augu eļļu, jo dažas vērtīgās uzturvielas uzsūcas tikai taukvielu klātbūtnē.

Idejas, kā pagatavot rukolu

Rukolas salāti
ar fetas sieru

Rukolas-vistas salāti ar turku zirņiem

Kartupeļu salāti ar rukolu

Salāti ‘Sajauc pats!’

Dalīties.

1 komentārs

  1. lidija reinberga on

    Jā,es tā darīju jau 2005.gada Ziemassvētkos. Togad bija vęl daudz nepaveiktu darbu,tāpēc paspēju tikai visus komponentus sagriezt vai izņemt no burkām……Toties visiem patika un man it sevišķi- vēl nākošajās dienās šo pārpalikumu liku pie sautējumiem,zupām un u.tt. Tagad tā daru bieži,jo ciemiņi arī vārda dienās nāk jebkurā laikā un es vienmēr esmu gatava!!!!!

Atstāt Ziņu