Vārda dienu svin: Imants, Rimants, Ingars, Intars

Labākie veidi, kā sēnes uzglabāt ziemai

Pinterest LinkedIn Tumblr +

a vēlies stiprināt organisma aizsargspējas, lieto uzturā sēnes! Sēnes satur vērtīgas šķiedrvielas un olbaltumvielas, tajās ir daudz pretmikrobu un imunitāti veicinošo vielu. Gan sēņu cepurīšu, gan kātiņu šūnās ir vielas, kas stimulē organisma dabisko aizsardzību.

Atceries, ka sēnes jāapstrādā tajā pašā dienā, kad tās lasītas. Ja tas tomēr nav iespējams, tās uz īsu laiku var ievietot ledusskapī vai pagrabā. Kavēšanās ar savākto sēņu apstrādāšanu var izraisīt saindēšanos pat ar ēdamām sēnēm!

Kā sēnes uzglabāt ziemai?
Speciālisti neiesaka aizrauties ar sēņu marinādēm, kas satur etiķi, bet tā vietā, lai saglabātu sēņu uzturvērtību, izmantot šādus sēņu sagatavošanas veidus:

APCEPT TAUKOS
Kā pagatavot baravikas taukos
: Uz 500 g sēņu nepieciešami 200 g cūku tuaku. Katliņā uzvāra cūku taukus, liek notīrītas un sagrieztas sēnes, garšvielas un sautē apmēram 20 -30 minūtes līdz iztvaiko liekais ūdens. Pilda dezinficētā burkā, uzliek plastmasas vāciņu. Jāraugās, lai sēnes būtu pārklātas ar taukiem. Ziemā šādas sēnes tikai jāuzsilda un tās ir gatavas lietošanai. Baravikas taukos var uzglabāt 3 – 4 mēnešus.

GATAVOT SĒŅU KAVIĀRU
Kā gatavo sēņu kaviāru
: Divi kilogrami novārītu un pēc tam samaltu sēņu (jo dažādākas, jo labāk), viens kilograms blanšētu un pēc tam sagrieztu tomātu, viens kilograms sīpolu, 100 gramu diļļu, pusotras glāzes eļļas, sāls un pipari pēc garšas. Sīpolus apmēram 10 minūtes vāra eļļā, pievieno tomātus un vāra vēl desmit minūtes. Tad liek klāt sēnes, sāli, piparus un vāra vēl 20 minūtes. Pilda burciņās un aizvāko.

KALTĒT
(tādā gadījumā dienu pirms gatavošanas kaltēto sēņu gabaliņus liek ūdenī vai saldā pienā uzbriedināt)
Kā kaltē sēnes
: Pareizi kaltētās sēnēs uzturvielu zudumi ir nelieli. Šādas sēnes labāk saglabā uzturvielas nekā marinādes vai sālījumi. Kātiņus kaltē atsevišķi no cepurītēm, tikai mazās sēnes kaltē veselas. Lielās sēnes jāsadala trīs, četrās daļās, kātiņi jāsagriež 2 cm biezās ripās. Sēnes kaltē cepeškrāsnī, virs plīts uz restēm. Visos gadījumos sākuma temperatūrai jābūt zemai (līdz 50 C). Kad sēnes apvītušas (pēc 2- 5 stundām), temperatūra jāpaaugstina līdz 75 C un pēc kāda laika atkal jāpazemina līdz 50 C. Atkarībā no sēņu sugas, kaltēšana ilgst apmēram 8 stundas vai pat 2 diennaktis.
Lai sēnes neizsustu, kaltēšanas laikā nepieciešama nepārtraukta svaiga gaisa padeve.Tādēļ, kaltējot cepeškrāsnī, durtiņām jābūt pusatvērtām. Sēnes ir izkaltētas, ja tās var locīt un pārlauzt, bet vēl nedrūp. Kaltētas sēnes jāglabā slēgtā traukā sausā vietā, lai tās neuzsūktu gaisa mitrumu.

SASALDĒT
(tikai jāievēro, ka pēc atsaldēšanas, tūlīt arī tās jāpagatavo, jo otrreiz saldēt vairs nedrīkst). Ir arī viedoklis, ka saldēti augļi, dārzeņi, kā arī sēnes, zaudē savu vērtību.

SĀLĪT
(tikai pēc tam ir problēma dabūt to sāli no sēnēm nost)

SKĀBĒT
Kā skābē sēnes
: Sēnes uzvāra (var daudzveidīgu sēņu buķeti, būs interesantāka garša un krāsa), tad lielā traukā samaisa ar sāli un cukuru, ķiplokiem, dillēm, upeņu lapām, liek kārtām citā traukā, virsū uzliek tīru audumu (vai marlīti) un slogu – tā, lai virsējo kārtu nosegtu sula.

KONSERVĒT

Sēnes tomātu biezenī

Nepieciešams: 700 g sēņu, 300 g tomātu biezeņa, 2 sīpoli, 1 ēdamkarote sviesta, lauru lapas, smaržīgie pipari, 1 ēdamkarote sāls, 1.2 ēdamkarotes cukura.
Pagatavošana:
Ar receptē doto produktu daudzumu var piepildīt 1 litra burku. Šis ir viens no vērtīgākajiem un garšīgākajiem sēņu konserviem, it īpaši, ja ņemtas svaigas baravikas, apšu, lāču, bērzu, priežu un sviesta bekas.
Sēnes nomazgā, nogriež kātiņus apmēram 2-3 cm no cepurītes.  Mazo sēņu cepurītes var atstāt veselas, lielās sēnes sagriež sloksnītēs.
Katliņā sviestā apcep sīki sagrieztus sīpolus, pieliek sagatavotās sēnes, piparus, lauru lapas, sāli un cukuru, visu sautē apmēram 10 -15 minūtes. Tad pievieno biezu tomātu biezeni un vēl nedaudz sautē. Verdošu masu pilda dezinficētā burkā. Lauru lapas pirms pildīšanas burkā izņem. Uzliek metāla vāciņu, pievalcē un sterilizē 100 C temperatūrā: puslitra burkas – 45 minūtes, litra burkas – 60 minūtes. Sēnes tomātu biezenī paredzēts kā patstāvīgs ēdiens, kuru iepriekš nesagatavo.

Sautētas sēnes ar dārzeņiem

Nepieciešams:
500g sēņu, 500 g kabaču, 500 g patisonu, 500g tomātu, 150 g tomātu mērces, 1 ēdamkaroti miltu, augu eļļa vai sviests, sāls, smaržīgie un melnie pipari, lauru lapas.
Pagatavošana:
Jaunus kabačus sagriež ripiņās, mazos patisonus pārgriež uz pusēm, panē miltos un apcep elļā. Sēnes blanšē, sagriež mazos gabaliņos un apcep. Tomātus sagriež 4 daļās, pieliek sāli, piparus un cep līdz veidojas viendabīga masa. Tad sēnes, kabačus, patisonus, tomātus, tomātu mērci un garšvielas liek katlā un sautē līdz gatavībai. Karstu masu liek sagatavotās burkās. Sterilizē 120C temperatūrā 40 – 60 minūtes.

Izmēģini kādu no mūsu lasītāju pārbaudītajām receptēm!

Sēņu karbonādes želejā

Annas recepte: marinētas gailenes

Ilzes tomātu-sēņu salāti

Inas sēņu soļankas recepte

Ilzes gaileņu kaviārs

Tīnas gaileņu ieziemošanas recepte

Marinēti podiņi un citas sēnes

Marinētas baravikas

 

Raksta tapšanā izmantotie avoti – Antone, M. “Sēnes”, Amata, S., Bērziņa-Bērzīte,R. “Aizslēposim pēc avotkresēm”

Dalīties.

Atstāt Ziņu