Vārda dienu svin: Augusts

Garšīgais kalendārs: oktobra labumi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Oktobris ir krāsu mēnesis. Krāsu gamma zaigo rudens ziedu pušķos, koku lapās un arī pagrabu apcirkņos – biešu rubīnsarkanais, burkānu oranžais, rutku melnais, kāļu dzeltenais… Laikam paliekot vēsākam, atspirdzinošās salātu bļodas tiek nomainītas pret vēderu sildošiem sautējumiem, sacepumiem un dārzeņu zupām. Laiks baudīt krāsas ne tikai dabā, bet arī savā zupas šķīvī.

RUTKI

Tie jau kopš seniem laikiem ir bijuši labas veselības garants. Melnais rutks ir sakņaugs ar saldu vircotu garšu. Tā sastāvā ir ēteriskās eļļas un bioloģiski aktīvas, sēru saturošas vielas – glikozinolāti, kas piedod šim augam sīvumu, specifisko aromātu un rūgteno garšu. Rutku smarža daudziem šķiet nepatīkama, un tādēļ cilvēki bieži vien izvairās šo vērtīgo augu izmantot uzturā. Tajos esošās vielas aizkavē vēža šūnu veidošanos un neitralizē kaitīgās vielas. Melnie rutki ir bagātīgs, kālija, kalcija un C vitamīnu avots. Tie ir bagāti ar šķiedrvielām un pektīnvielām. Rutki palīdz izvadīt no organisma dažādus toksīnus, stiprina imunitāti, kā arī izvada no organisma lieko holesterīnu.

Uzturā rutkus parasti izmanto svaigā veidā. Visiecienītākie ir rutku-burkānu-ābolu salāti ar krējumu. Vārīt rutkus neiesaka to īpatnējā aromāta dēļ. Šos dārzeņu var uzglabāt ilgstoši, apmēram līdz martam, līdz ar to ikvienam rutku mīļotājam šie dārzeņi ir pieejami visu cauru ziemu. Bieži vien rutku sula, tās ārstniecisko īpašību dēļ tiek pievienota dažādiem dārzeņu sulu maisījumiem.

Dabas aptieka
Kā ārstniecības augs rutks bija pazīstams jau Senajā Ēģiptē. Senajā Romā rutkus vērtēja zelta vērtībā. Arī mūsdienās melnais rutks ir pazīstams kā ārstniecības līdzeklis. Šie dārzeņi labvēlīgi ietekmē nieru, urīnpūšļa un žultspūšļa darbību. Rūpējas par galvas smadzeņu un asinsvadu „tīrību”. Sekmē kuņģa darbību, likvidē aknu sāpes. Tiem piemīt pretvīrusa iedarbība.

  • Pret garo klepu un augšējo elpceļu iekaisumiem līdzēs izdobts rutks, kurā ielikts medus vai cukurs.
  • Reimatisma un radikulīta gadījumā iesaka lietot šādu maisījumu: 3 daļas melnais ruks, 2 daļas medus un 1 daļa degvīna. Sāpošās vietas ierīvē ar šo maisījumu. Īpaši labs rezultāts būs tad, ja to darīs pēc pirts. 1 vai 2 glāzītes maisījuma jālieto iekšķīgi.
  • Mazasinības gadījumā jālieto rutku sula, kas sajuta ar tāda paša daudzuma biešu sulu un burkānu sulu.
  • Nierakmeņu gadījumā iesaka 2-3 mēnešus dzert 200 ml svaigu rutku sulas.
  • Sevišķi melnos rutkus uzturā iesaka lietot sievietēm, jo tie aizkavē krūšu vēža rašanos.

Tavam skaistumam
Lietojot savā uzturā rutkus uzlabosi, gan matu, gan nagu, gan sejas ādas stāvokli.

  • Rutku sulu var izmantot attīroša losjona vietā.
  • Lai stiprinātu matus, galvas āda jāiesmērē ar svaigu rutku sulu. Izskalo pēc 25-20 min.

KĀLIS

Kāļus uzturā lietojuši jau senie grieķi un romieši. Tomēr jāatzīst, ka tas bijis mazāk populārs kā rācenis, kurš diezgan bieži ticis iekļauts paša Romas imperatora ēdienkartē. Kāļus uzturā izvairījušies lietot pat nabadzīgie. Tie tikuši doti lopiem un izmantoti kā ārstniecības līdzeklis.

Kālis ir šķiedrvielām bagāts dārzenis. Tas ir lielisks enerģijas avots, jo satur dabiskos cukurus un cieti. Kāļos ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, kālijs, sērs, fosfors, dzelzs, pektīni, ēteriskās eļļas un organiskās skābes. Tie ir bagāti ar C vitamīnu, kā arī satur B1, B2 un PP vitamīnus.
Kālis ir dārzenis, ko iesaka mazu bērnu uzturā, jo reti izraisa alerģiskas reakcijas. Tāpat svaigi kāļi mazie bērniem ir noderīgi zobu stiprināšanai.

Uzturā izmantojami nepārauguši kāļi, kamēr tie nav kļuvuši koksnaini. Svaigi kāļi ir nedaudz sīvi. Lai noņemtu sīvumu, pirms vārīšanas vai sautēšanas tos var apliet ar karstu ūdeni. Kāļus var lietot svaigus, cept, vārīt, sautēt, gatavots no tiem biezeņzupas vai arī tos pildīt. Kāļu lakstus var izmantot kā garšvielu dažādos salātos, bet kaltēti kāļu lakstus var pievienot zupām un mērcēm. Skaidiņās sarīvētus kāļus var skābēt kā kāpostus. Kāļu sula tiek lietota, lai papildinātu vitamīnu devu organismā.

Atceries!

  • Lai arī, uzglabājot, C vitamīns kāļos saglabājās ļoti ilgi, vārītiem kāļiem pēc 3 stundām C vitamīns pilnīgi noārdās.
  • Pirms uzglabāšanas kāļus nemazgā un netraumē
  • Istabas temperatūrā kāļus var uzglabāt 7 dienas, bet ledusskapī 14.

Dabas aptieka
Kāļi veicina gremošanas trakta darbību, uzlabo asinsrites darbību, izvada no organisma dažādus toksīnus. To sastāvā esošais dzelzs palīdz novērst anēmiju, palīdz aterosklerozes un dažādos plaušu iekaisumu gadījumos. Tam piemīt urīndzenošas un atkrēpošanu veicinošas īpašības. Ieteicams akūta kolīta, gastrīta, enterīta gadījumā. Ārstnieciskos nolūkos ēd saknes un dzer sulu.

  • Sarīvēti kāļi sadziedēs slikti dzīstošas brūces.
  • Kāļu sulas kompreses izmanto, lai dziedētu dažādus apdegumus un ādas slimības, jo kāļiem piemīt pretmikrobu iedarbība.

BURKĀNI

Tie tiek uzskatīti par vienu no vecākajiem sakņaugiem, kurus cilvēks izmanto savā uzturā jau apmēram 4000 gadus. Līdz pat 16. gs. burkānus uzskatīja par delikatesi un audzēja ļoti nedaudz. Latvijā visvairāk tiek audzēti koši oranžie burkāni, bet tie var būt arī purpursarkani, dzelteni, zaļi, balti un melni. Burkānu vērtīgākā sastāvdaļa ir karotīns, kas nonākot cilvēka organismā pārvēršas par A vitamīnu. A vitamīns tiek saukts arī par augšanas vitamīnu, un ir nepieciešams normālai redzei, labam ādas un gļotādas stāvoklim. Atceries! Lai organisms uzņemtu karotīnu, tas jālieto kopā ar taukiem.

Šie dārzeņi ir arī C un E vitamīnu, kā arī B, K, PP grupas vitamīnu avots. Burkānos ir līdz pat 16% balstvielu, kas veicina gremošanas trakta darbību, un 6-10% dabīgā cukura, par ko liecina to saldā garša. Tie satur kāliju, magniju, dzelzi, fosforu, kalciju un brīvās aminoskābes.

Uzturā var lietot ne tikai burkānu sakņu daļu, bet arī lapas. Afganistānā un Indijā no burkānu lakstiem gatavo alkoholiskos dzērienus. No jaunajiem burkānu lakstiem var gatavot zupas un sautējumus. Burkānu saknes izmanto svaigas, vārītas un ceptas. Gan svaigi, gan vārīti burkāni ir ļoti daudzu salātu sastāvdaļa. Tos izmanto zupu, dažādu sautējumu pagatavošanā. Burkānus var izmatot dažādu ziemas konservu pagatavošanā, kā arī marinēt kopā ar citiem dārzeņiem.

Daži ieteikumi:

  • Burkānus ieteicams ēst rīvētus, lai tie nepārslogotu kuņģi.
  • Lai burkāni, tos apstrādājot, nekļūtu tumši, tiem ar asu nazi jānomizo plāna miziņa.
  • Nomizoti burkāni ātri vīst. Tos nedrīkst likt ūdenī, jo tad sadaļās C vitamīns un zūd minerālsāļi. Nomizotus burkānus labāk uzglabāt (ne ilgāk kā 2-3 stundas) traukā bez ūdens, pārklātus ar mitru drānu.
  • Burkānus labāk likt verdošā ūdenī, jo tad labāk saglabājas C vitamīns.
  • No burkāniem gatavotus ēdienus nav ieteicams ilgi uzglabāt, jo strauji zūd to uzturvērtība.
  • Vitamīni stipri sadalās, ja burkānus vāra atvērtā katlā.

Atceries! Lai arī burkāni ir ļoti veselīgi dārzeņi, tomēr tos var pārdozēt. Ja ar pārtiku tiek uzņemts pārāk daudz karotīna, organisms to visu nespēj pārveidot A vitamīnā un uz dažādām ķermeņa daļām var parādīties dzelteni-oranži plankumi. Diennaktī nepieciešamo karotīna devu cilvēks var nodrošināt, apēdot 100 g burkānu.

Dabas aptieka
Burkāni normalizē sirds un asinsvadu, aknu, aizkuņģa dziedzera, nieru, vairogdziedzera darbību. Palīdz, ja cilvēkam ir problēmas ar redzi, artrīts, aknu slimības, ateroskleroze, mazasinība. Burkāns palīdz spēcināt organismu, kā arī ir labs palīgs cīņā ar lieko svaru. Ārsti burkānu sulu iesaka ārstējot dažādas ādas slimības, depresiju un neauglību.

  • Burkānu sulu ieteicams dzert tiem, kas cieš no mazasinības.
  • Šis dārzenis ir efektīvs līdzeklis pret vēdera aizcietējumiem.
  • Burkānu sula sekmē cērmju izdzīšanu un palīdzēs apturēt caureju.
  • 200 ml burkānu sulas ik diena palīdzēs uzlabot redzi.
  • Ja ir iesnas, degunā 2-3 reizes dienā var pilināt burkānu sulu.

Tavam skaistumam

  • Glāze sulas ik dienas tukšā dūšā uzlabo sejas ādas krāsu un nostiprina matus.

Vairāk par burkānu sulas labajām īpašībām un kā uzsākt burkānu sulu kūri lasi šeit.

Burkānu sejas maskas:

1) Sarīvē sulīgu burkānu un pievieno ½ tējkarotes auzu pārslu. Masku liek uz sejas un notur 15-20 min.

2) Sarīvē burkānu uz smalkas rīves. Pievieno olu baltumu, 1 tējkaroti olīvu vai persiku eļļu, nedaudz kartupeļu cietes un liek uz sejas.

3) 1 ēdamkaroti svaiga biezpiena sajauc ar 1 ēdamkaroti persika vai olīvu eļļas, nedaudz piena un burkānu sulas. Visu labi samaisa un liek uz sejas. Notur 15-20 min.

Maska rokām:
Sarīvē vienu lielu burkānu, pievieno 1 ēdamkaroti saldo vai skābo krējumu, 1 tējkaroti olīveļļas. Visu samaisa un uzklāj uz rokām.

SĪPOLI

Kā pierāda Japāņu zinātnieku veiktie pētījumi, sīpoli lieliski attīra smadzeņu šūnas un novērš novecošanu. Tātad tagad ar sīpola palīdzību iespējams ne tikai cīnīties ar saaukstēšanos, bet arī saglabāt jaunību. Sīpoli satur sēra savienojumus, kas viegli pārstrādājas organismā un pozitīvi iedarbojas uz noteiktām smadzeņu zonām, aktivizējot un atjaunojot šūnas, kuras atbild par labu atmiņu un pozitīvām emocijām. Franču zinātnieki atklājuši, ka, regulāri lietojot uzturā sīpolus, sievietēm mazinās risks saslimt ar krūts vēzi.

Sīpolos ir daudz kālija, kalcija, dzelzs, fosfora. Nelielos daudzumos arī magnijs, varš, cinks un sērs. Sīpoli satur 1,5-3 % olbaltumvielu, tādā veidā pārspējot kartupeļus, burkānus un galviņkāpostus. Šajos dārzeņos ir daudz ēterisko eļļu, kas arī piešķir sīpolam tā sīvo garšu. Ēterisko eļļu sastāvā ir fitoncīdi, kam ir baktericīds īpašības. Tāpat tie satur beta karotīnu, C vitamīnu un B grupas vitamīnus.

Uzturā sīpoli ir neaizvietojama dažādu ēdienu sastāvdaļa. Tie tiek izmantoti dažādu salātu, zupu, sautējumu un citu ēdienu pagatavošanā. Sīpolus var ēst arī svaigus. Tos plaši izmanto konservēšanā, gatavojot dažādus salātu un marinējumus ziemai.

Der zināt:

  • Sarkanie sīpoli garšas ziņā ir maigāki. Vismaigākie ir šalotes sīpoli.
  • Iesākts sīpols paliks svaigs, ja to noliks uz šķīvīša, kas apkaisīts ar sāli.
  • Sīpolus tīrot acis neasaros, ja tos uz brīdi iemērks aukstā ūdenī.
  • Pārgriezts sīpols nezaudē savas īpašības, ja griezuma vietu nedaudz apziež ar sviestu vai margarīnu.
  • Sīpolus labāk griezt uz plastmasas dēlīša, jo tas neiesūc sīpola sulu.

Dabas aptieka

  • Pret klepu: sīpolus sagriež ripās un sajauc ar medu. Atstāj kādu laiku ievilkties. Iegūtais sīpolu-medus sīrups ir tautā populārs un iecienīts līdzeklis pret klepu.
  • Ja sāp auss, uz 10 min. ieliec tajā sīpola sulā samērcētu vates pikucīti.
  • Pret galvas sāpēm līdzēs pie deniņiem pieliktas pārgrieztas sīpola pusītes.

Tavam skaistumam
Matu maska spēcīgiem matiem:
Sīpolu saspiež putriņā un attiecībās 1:4 pievieno medu. Visu labi samaisa, liek viegli mitros matos un rūpīgi iemasē galvas ādā. Galvu ietin polietilēna plēvē un notur 20-30 min. Pēc tam matus izskalo ar siltu ūdenim, kam pievienota citrona sula. Šāda maska stiprina matu saknes un paātrina to augšanu. Matu masku ieteicams lietot divas reizes mēnesī.

 

Oktobrī aizmirsti par pelēcību un izbaudi krāsu pasauli, ko tas tev sniedz. Tas nekas, ka debesis krāsojas pelēkos toņos, un ūdens lāmas zem kājām kļūst arvien lielākas un pelēkas.
Ļaujies dabas krāsu terapijai un krāj prieku un mieru tumšiem ziemas vakariem!

Dalīties.

Atstāt Ziņu