Vārda dienu svin: Ignats, Virgīnija

Briseles kāposti – tik daudz veidu, kā pagatavot!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Briseles kāpostu īstā sezona ir no septembra līdz februārim, taču lielveikalos apaļās zaļās bumbiņas, kas atgādina miniatūrus kāpostus, var iegādāties teju cauru gadu. Ja līdz šim savā ēdienkartē neesi iekļāvusi Briseles kāpostus, ir pēdējais laiks to darīt! Un tam ir vairāki pamatoti iemesli.

Kas tajos tik vērtīgs?
Briseles kāposti (dažviet tos dēvē arī par rožkāpostiem) ir vieni no olbaltumvielām un minerālvielām bagātākajiem dārzeņiem. Literatūrā tiek minēts, ka C vitamīna tajos ir četras reizes, bet beta karotīna – 15 reizes vairāk nekā parastajos galviņkāpostos. Iedomājies – pustasīte Briseles kāpostu satur vairāk kā 80% no ikdienā nepieciešamā C vitamīna daudzuma!

Turklāt 100 gramos Briseles kāpostu ir vairāk par pusi dienā ieteicamās folijskābes devas. Tā ir svarīga grūtniecēm un sievietēm, kas plāno ieņemt bērnu.

Briseles kāpostos ir arī sulforafāns – viela ar pretvēža īpašībām, kas visefektīvāk palīdz tieši pret krūts un resnās zarnas vēzi.

Daudz labu iemeslu! Izmēģini un, ja iegaršojas, vari taču pamēģināt iestādīt kādu Briseles kāposta stādiņu arī savā vai mammas dārzā laukos!

Kā veikalā izvēlēties gardākos rožkāpostiņus un kā tos pagatavot?
Meklē mazas kāpostgalviņas – patiesībā, jo mazākas, jo gardākas. Neņem savītušas, bālas vai mīkstas, tā vietā lūko pēc cietām un gaiši zaļ;am bumbiņām.

Kad esi iegādājusies Briseles kāpostus, laiks celt tos galdā!

Briseles kāposti itāļu gaumē
Kāpostus ieliek verdošā sālsūdenī un vāra 10 minūtes. Miltus uz sausas pannas apbrūnina līdz zeltainumam, iztrin tajos sviestu un atšķaida ar pienu. Kad mērce sabiezējusi, pievieno briseles kāpostus, maltu muskatriekstu, piparus un sāli. Uz nelielas uguns zem vāka visu sutina vēl 5 minūtes. Pasniedzot var pārkaisīt ar sieru.

Cepti briseles kāposti
Kāpostus novāra verdošā sālsūdenī, notecina sietiņā, apkaisa ar sāli, maltiem pipariem un rīvmaizi, rūpīgi samaisa, lai visi kāposti ir rīvmaizes apņemti. Pannā sakarsē taukvielas un uz mērenas uguns apmaisot apcepina Briseles kāpostus, kamēr tie zeltaini. Var pasniegt kā atsevišķu ēdienu pārlejot ar kādu mērci, var pasniegt kā garnējumu gaļas ēdieniem.

Briseles kāposti ar bekonu
Kāpostus novāra sālsūdenī 7 minūtes. Žāvētu cūkas krūtiņu sagriež plānās šķēlēs un apcep uz straujas uguns sausā pannā. Kad krūtiņa apcepusies zeltaina, pievieno briseles kāpostus, nogriež uguni mazāku un apmaisot cep vēl 3 minūtes. Ja nepieciešams (maiga krūtiņa), kāpostus nedaudz apsāla un appiparo. Pasniedz karstus.

Kāposti saldajā mērcē
Briseles kāpostus un ziedkāpostus noblanšē. Papriku sagriež kubiņos un nedaudz apcep. Konservētus ananāsus, koriandra zaļumus (kinza) un viena citrona miziņu (norīvētu) sablenderē. Katliņā ielej šķidrumu no konservētajiem ananāsiem, pievieno sablenderēto masu un uz nelielas uguns vāra 2 minūtes. Pievieno izšķīdinātu kartupeļu cieti, sagaida kad mērce sabiezējusi un pievieno kāpostus un piparus. Uz nelielas uguns zem vāka karsē 2-3 minūtes, kamēr kāposti izsiluši cauri. Pasniedz siltus.

Pica ar briseles kāpostiem
Sagatavo picas mīklu. Briseles kāpostus novāra verdošā sālsūdenī un sagriež parupjos gabalos. Sagatavoto picas pamatni apkaisa ar smalki sagrieztu žāvētu bekonu, virsū sakārto grieztos briseles kāpostus. Sakuļ majonēzi ar olu un pārlej pāri. Pārkaisa ar rīvētu sieru un rupji grūstiem riekstiem. Cep 220º C karstumā 15-20 minūtes, kamēr picas malas zeltainas.

Salāti ar briseles kāpostiem
Briseles kāpostus sasmalcina skaidiņās, burkānus sarīvē. Pievieno konservētus zaļos zirnīšus, sāli un samaisa. Ļauj pastāvēt 10 minūtes un atkal samaisa. Skābu krējumu sakuļ ar eļļu 1:1. Pirms pasniegšanas salātus pārlej ar mērci un apkaisa ar kapātiem zaļumiem.

Briseles kāpostu un šampinjonu salāti
Briseles kāpostus novāra sālsūdenī, šampinjonus sagriež plāksnītēs un viegli apcep, burkānu sasmalcina plānos salmiņos. Visu apkaisa ar sāli, samaisa ar majonēzi un pārkaisa ar kapātiem zaļumiem.

Ar briseles kāpostiem pildīti tomāti
Mazus briseles kāpostiņus novāra verdošā sālsūdenī 4-5 minūtes un atdzesē, pārlej ar 1 ēdamkaroti eļļas, 1 tējkaroti 5% etiķa un uzkaisa nedaudz maltus piparus. Samaisa un iztur 10 minūtes. Marinētu papriku un sarkano sīpolu sagriež kubiņos. Sajauc tos ar briseles kāpostiem un 3-4 ēdamkarotēm majonēzes. Pilda izdobtos tomātos. Dekorē ar zaļumiem.

Zupa ar briseles kāpostiem
Sīpolus sagriež plānās pusripiņās un apcep zeltainus, pievieno sagrieztus tomātus, sāli, piparus un maltu papriku, apmaisot cep uz vidējas uguns, kamēr tomāti izšķīduši. Pievieno plānās ripiņās sagrieztas mednieku desiņas un apmaisot cep vēl 3 minūtes. Visu liek katlā ar verdošu ūdeni, kur pievieno briseles kāpostus. Visu kopā vāra 10 minūtes, pēc vajadzības pievienojot vēl sāli. Pasniedz karstu, katrā porciju šķīvī iekaisot kapātus zaļumus.

 

Atjaunots 30.01.2020.

Dalīties.

Atstāt Ziņu