Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Biešu braunijs ar tumšo šokolādi un valriekstiem, bez miltiem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

raunija jeb šokolādes kēksiņa dzimtene ir Amerika, kur 19.gadsimta otrajā pusē Palmer House Hotel pēc viesnīcas īpašnieka sievas lūguma izstrādāja īpaši dāmām veltītas šokolādes kūciņas. Brauniju sastāvā bija valrieksti un tos pasniedza ar aprikožu glazūru. Tā kā mūsdienās saldo, cukuroto brauniju receptes ir teju katrā recepšu blogā, bloga TopiVesels.lv saimniece Ance Anna Šternberga savā jaunākajā grāmatā “Topi vesels ar mājās gatavotu ēdienu” iekļāvusi īpašu recepti – ne tik saldu, ne tik cukurotu un bez miltiem. No oriģinālās receptes Ances piedāvātajā ir palikuši vien valrieksti.

Sastāvdaļas (10 braunija gabaliņiem):
140 g tumšās >70% šokolādes vai pašmāju rūgtās šokolādes (recepti skatīt ..lpp.)
¼  tasītes kausēta gī sviesta
⅓ tasītes kļavu sīrupa
3 olas
1 ēd.k. vaniļas esences (recepti skatīt …lpp.)
1 tasīte mandeļu miltu
2 ēd.k. kokosriekstu miltu vai maltu mandeļu skaidiņu
¼ tasītes kakao pulvera
½ tējk. cepamā pulvera
šķipsna sāls
2 vidēji lielas novārītas, biezenī sastrādātas bietes
2 saujas valriekstu

Pagatavošana:
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180°C grādiem. Cepamo pannu izklāj ar cepamo papīru un ietauko to.

Katliņā uz lēnas uguns izkausē tumšo šokolādi, pievieno sviestu, kļavu sīrupu, un maisot silda, līdz visas sastāvdaļas vienmērīgi izmaisījušās. Katliņu noņem no plīts.

Šokolādes maisījumā iemaisa biešu biezeni un atstāj atdzesēties.

Jauc kopā visas sausās sastāvdaļas: mandeļu un kokosriekstu miltus, kakao pulveri, valriekstus, cepamo pulveri un šķipsnu sāls.

Olas sakuļ, pievieno tām vaniļas esenci un atdzesēto šokolādes masu.

Iegūtajai olu un vaniļas mikstūrai pievieno sauso sastāvdaļu maisījumu. Visu kārtīgi samaisa un lej uz cepamās pannas. Cep cepeškrāsnī apmēram 40-50 minūtes, līdz braunijs ir viscaur izcepies – iedurot ēdienā koka iesmiņu, pie tā nekas nepielīp.

Brauniju atdzesē un sagriež gabaliņos. Pasniedz pārlietu ar pašmāju rūgto šokolādi un kļavu sīrupā apgrauzdētiem valriekstiem.

 

Aizvietošana
Gī sviestu var aizvietot ar parasto sviestu vai kokosriekstu eļļu. Var izmantot arī makadāmijas riekstu eļļu vai olīveļļu, taču olīveļļa piedos ēdienam mazliet rūgtenu garšu.

Kakao vietā var izmantot keroba pulveri, taču tad jāņem vērā, ka braunijs būs saldāks, tāpēc kļavu sīrups būs jāpievieno mazāk. Tāpat var eksperimentēt ar olu aizstāšanu, izmantojot čia sēklas vai linsēklas, taču tad braunijs būs plānāks un daudz drupenāks.

Dalīties.

Atstāt Ziņu