odien daudzu ievārījumu vārīšanu aizstājusi svaigu ogu saldēšana. Arī avenes, protams, var saldēt, tomēr īstu aveņu ievārījumu nekas nevar aizstāt. Apkopojām trīs versijas, kā pagatavot aveņu ievārījumu.
Tradicionālais vārītais aveņu ievārījums
Nepieciešams:
1 kg attīrītu meža vai mājas aveņu
~ 800 g cukura
Pagatavošana:
Ber katlā svaigās aveņu ogas, pievieno cukuru. Visu apmaisa, liek katlu uz uguns un vāra 15-20 minūtes. Ja vārīsi ilgāk, ievārījums zaudēs košo krāsu, ogas pilnībā izjuks un masa kļūs tumši brūna (sacukurosies). Vārīšanas laikā ogas laiku pa laikam apmaisa un nosmeļ putiņas, kas izveidojas virspusē (ja putiņas nenosmelsi, ievārījums var ziemā sākt bojāties). Pilda izkarsētās burciņās, aizskrūvē un atdzesē istabas temperatūrā. Pēc tam var uzglabāt pagrabā vai ledusskapī.
Aveņu džems ar želejcukuru
Nepieciešams:
1 kg attīrītu meža vai mājas aveņu
400-500 g parastā cukura
200 g Danssuker ievārījuma cukura ar pektīnu
Pagatavošana:
Avenes ber bļodā un tām pievieno visu parastā cukura daudzumu. Kārtīgi saspaida vai sablenderē. Lej katliņā un liek vārīties. Pievieno Danssuker ievārījuma cukuru ar pektīnu un vāra 5-10 minūtes. Pektīns ir tas, kas sarecinās masu teju līdz želejas konsistencei. Karstu ievārījumu pilda nokarsētās burciņās. Aizvāko un uzglabā pagrabā vai ledusskapī.
Svaigi grieztas avenes ar cukuru
Nepieciešams:
1 kg attīrītu meža vai mājas aveņu
1 kg cukura
Pagatavošana:
Ber ogas bļodā, pievieno cukuru. Apmaisa un ļauj sākt izdalīties ogu sulai. Tur bļodu istabas temperatūrā un ik pa laikam apmaisa ogas. Svarīgi panākt, lai cukurs ir pilnībā izkusis. Nokarsē cepeškrāsnī burciņas un pilda tajās sīrupaino aveņu masu. Aizskrūvē vāciņus. Šāds aveņu ievārījums parasti tiek gatavots ātrai ēšanai un to uzglabā lēdusskapī, lai nodrošinātu, ka tas nebojājas.