Vārda dienu svin: Leonīds, Leonīda

Versija par meksikāņu sarkano zupu jeb Posole Rojo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lai arī sastāvdaļu un gatvošanas process ir garš, zupu pagatavot nav nemaz tik grūti.

 

Nepieciešams:
Zupai
3 vidējas sarkanās paprikas (oriģinālā 120 g dažādu veidu čilli)
3 bundžiņas 400g konservētu turku zirņu (oriģinālā konservēta baltā kukurūza)
~800g cūkgaļas šķiņķa
8 daiviņas ķiploka (4 daiviņas smalki sakapātas, 4 veselas)
3 lauru lapas, tējkarote ķimeņu, ēdamkarote raudenes jeb oregano, sāls
olīveļļa


Piedevām

Nedaudz Ķīnas kāposta vai cita nepārāk cieta kāposta
Saišķis sakapātu pētersīļu zaļumu
½ neliela sīpola sagriezta pusapļos
1-2 avokādo sagriezti šķēlēs
2-3 laimi sagriezti ceturtdaļās
Pāris viegli apceptas tortillas vai načos čipsi

Pagatavošana:
Vispirms iztīra paprikas un sagriež nelielās daivās. Liek pannā bez taukvielām vai eļļas un uz nelielas uguns, laiku pa laikam apmaisot, ļauj tām apcepties (bet ne apdegt). Paralēli vidējā katliņā uzliek vārīties 2-3 glāzes ūdens. Kad paprikas kļūst jau nedaudz mīkstas, tās ieliek verdošajā ūdenī. Katliņu noņem no uguns, uzliek vāku un ļauj 15-20 minūtes ievilkties.

Tad jau ņem lielo zupas katlu, lej tajā aptuveni 3 litrus ūdens un liek sildīties. Ņem pannu, uzlej 2 ēdamkarotes olīveļļas un liek apcepties nelielos kubiņos sagrieztu cūkgaļu. Sākumā to īpaši nemaisa, lai tiešām izveidojas brūnā apcepuma kārtiņa. Pievieno nedaudz sāls un 4 sakapātas ķiploka daiviņas un vēl 1-2 minūtes ļauj ķiplokam kopā ar gaļu pacepties. Tad visu pannas saturu ievieto lielajā zupas katlā. Nu pievieno arī garšvielas – tējkaroti ķimeņu, ēdamkaroti kaltēta sasmalcināta oregano jeb raudenes, lauru lapas. Pievieno arī aptuveni ēdamkaroti sāls.

Tad sietā ber konservētos turku zirņus, tos ar aukstu ūdeni noskalo un ļauj notecēties. Tad zirņus pievieno zupai. Ļauj visam uzāvārīties līdz burbuļošanai, uzliek vāku un samazina vārīšanas temperatūru.

Tad jau var atrgiezties pie katliņa ar apceptajām paprikām, kas mērcējas verdošajā ūdenī. Izzvejo paprikas un liek blenderī, pievieno 4 daiviņas vesela ķiploka, tējkaroti sāls. Visu sablendē līdz putras konsistencei  un pievieno zupai. Visu kārtīgi samaisa. Pagaršo un pēc garšas vēl var pievienot sāli.

Kopumā no gaļas un turku zirņu pievienošanas, zupu vāra vidēji stundu.

Tad to smeļ bļodās un katrs pats pēc vēlēšanās var pievienot kādu vai visas no sagatavotajām piedevām (avokādo, laims, ķīnas kāposts, sīpols, pētersīļi u.c.)

Nospriedām, ka labi varētu iet klāt arī sagriezti svaigi tomāti.

Zupas šķidrumā var pamērcēt arī apgrauzdētu tortillu vai jebkādu citu maizīti.

* Posole Rojo jeb sarkanā zupa

Dalīties.

3 komentāru

Atstāt Ziņu