Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Šorīt iejauksi mīklu, rīt baudīsi: PAŠCEPTU RUPJMAIZI!

Pinterest LinkedIn Tumblr +
as gan var būt labāks par pašceptu maizi!? Tie, kas tādu ir baudījuši, zina, ka tai piemīt īpaša burvība. Bieži dzirdam par dažādu sēklu maižu cepšanu modernajās maizes krāsniņās. Retāk – par īstas rudzu maizes cepšanu. Daudziem šķiet, ka rupjmaizi citā, ne ar malku kurinātā krāsnī, nemaz nav iespējams izcept. Velti. “30 h un mājas rupjmaizīte ir gatava,” saka Zane, kura iedvesmojusies no avīzē Staburags publicētās receptes un pati mājās uzcepusi rudzu maizīti. 
 
~ 1400 g rudzu miltu
1 ēd.k. sāls
325 g cukura
1 ēd.k. ķimeņu
1,5 l verdoša ūdens
1/2 paciņa rauga
 
Pagatavošana:
Ņem palielu bļodu. Tajā iesijā daļu miltu (aptuveni 700 gramus), pieber sāli, 100 gramus cukura (4 ēd.k.), ķimenes, visu samaisa un pārlej ar verdošu ūdeni. Visu rūpīgi izmaisa, lai nepaliek miltu kunkuļi. Ļauj masai atdzist. Tikmēr citā bļodiņā liek pus paciņu rauga un pārber ar ēdamkaroti cukura, samaisa. Kad mīkla jau ir tiktāl atdzisusi, lai nebūtu par karstu rokai, pievieno sagatavoto raugu, pieber vēl 100 gramus cukura un 175-200 gramus rudzu miltu. Iemīca un liek siltā vietā uz diennakti rūgt. 
“Nebrīnaties, ja raudzēšanas procesā mājās būs jūtama spirta smarža, cepšanas procesā tā izzudīs,” brīdina Zane. 
Kad mīkla uzrūgusi, tajā iemīca vēl aptuveni 500 gramus rudzu miltu un ļauj vēl divas stundas rūgt. 
No šāda mīklas daudzuma vajadzētu sanākt diviem klaipiņiem maizes. Izveido kukulīšus, uzvelk Laimes vai kādu citu latvju zīmi (ja ir tāda vēlēšanās), liek uz pannas un pirmās 10 minūtes cep 260 grādos, bet pēc tam turpina cept aptuveni 1h 15 min 200 grādu temperatūrā. 
Kad rupjmaize gatava, tās virsmu pārziež ar vēsu ūdeni, sasedz lina dvielī un ļauj atdzist. 
“Pašceptā rudzu maize manuprāt garšo maigāk nekā veikalā nopērkamā. Jau tagad zinu, ka cepšu vēl un ļaušos eksperimentiem, pievienojot sēkliņas vai medu,” saka Zane. 
Dalīties.

Atstāt Ziņu