Saldais īstiem patriotiem, tādiem, kā mans vīrs.
Biskvīts
Sastāvdaļas:
7 olas
3 ēd.k. smalko kviešu miltu
1 glāze (apm.250ml) cukurs
pustējk.sāls
2 tējk. kukurūzas ciete
1/3 daļa nelielas bietes (biskvītam- 3 ēdamkarotes vārīta biešu biezeņa)
Katliņā liekam vārīties mazos kubiciņos sagrieztu 1/3 daļu bietes. Kolīdz gabaliņi mīksti, liekam atsevišķā traukā un sablenderējam vai sarīvējam uz smalkākās rīves.
Olas pirms biskvīta gatavošanas kādu laiku jāpatur istabas temperatūrā, lai nav ledusaukstas. Tad ņem 2 traukus, vienā no tiem atdala olu baltumus (uzmanīgi jāseko līdzi procesam- pie olu baltumiem nedrīkst nonākt ne kripatiņa dzeltenuma- kolīdz kāda oliņa nesanāk un dzeltenums izplūdis, visu olu lejam traukā, kur
dzeltenumi). Traukā, kur dzeltenumi, pievieno glāzi cukura, pustējkaroti sāls, saputo. Baltumiem pievieno kukurūzas cieti un puto, kamēr trauku var apgriezt otrādi un baltie putu mākoņi nekrīt no trauka ārā.
Saputotajos dzeltenumos pievieno biešu biezeni (3 ēdamkarotes) un pašās beigās uzmanīgi ar putošanas slotiņu iecilā saputotos olu baltumus.
Pannā ieklāj cepamo papīru un diezgan plānā kārtā ielej saputoto masu. Izlīdzina.
Uzkarsē cepeškrāsni 190 grādi un cep apmēram 10-15 min, kolīdz biskvīts top zeltaini brūnganu virsmiņu. Ņem no krāsns ārā, ļauj atdzist un virsmu viegli pārziež ar atlikušo biešu biezeni (izmantoju plakano pārtikas otu, bet var ar marlītes gabaliņu- piesūcināt un iekrāsot biskvītu) . Tad biskvītu sarullē kopā ar cepamo papīru, pārtin rullīti ar pārtikas plēvi un liek atdzesēties ledusskapī vismaz uz 15 min. Biskvīts būs sagatavots, nelūzīs, rullējot. Tikmēr gatavojam pildījumu.
Sastāvdaļas:
300g saldā krējuma
200g biezpiena
Pusglāze cukura
1 ēd.k.vaniļas cukura
2 ēd.k. pārtikas želatīna
Dzērvenes (dekorēšanai izmantoju saldētās, pildījumam- svaigas, kas tiek uzglabātas novārītā ūdenī stikla burciņās ledusskapī).
Saputojam saldo krējumu ar cukuru, uzbriedinam želatīnu (sākumā- pārlejot ar remdenu ūdeni, kolīdz granulas uzbriedušas, liekam trauku karsta ūdens peldē).
Putukrējumā ar putošanas slotiņu viegli iecilājam biezpienu, pievienojam vaniļas cukuru un atdzesētu (var būt viegli remdens) želatīnu. Samaisam un atstājam uz brīdi, lai masa sāk viegli saželēt (paliek stingrāka)
Ņemam no leduskapja biskvītu, tullējam vaļā, uzmanīgi atdalam no cepamā papīra un pildam putukrējuma – biezpiena masu (1/3 daļu masas atstājam garnēšanai- to paturam istabas temperatūrā), beram dzērvenes, rullējam. Sarullētu atkal notinam ar pārtikas plēvi, varam ievietot kvadrātveida formā, ja ir vēlēšanās un ar spiedi turam vismaz 10-20 min.ledusskapī, lai masa ievelkas un sablīvējas kopā ar biskvītu.
Tikmēr varam pagatavot dekoriņus no baltās šokolādes- katliņā beram salauztu gatavo šokolādi (var arī izmantot brūno vai melno), karsējam ūdens tvaika peldē, kolīdz maza vienmērīgi izkususi (pa brīdim jāpamaisa kausēšanas laikā), lejam to uz izklāta cepamā papīra dažādās formās- kā lāsītes vai vienkārši šļakatas. Man izdevās izliet šokolādes sētiņu.
Noslēgums. Ruletītes virsmu vienmērīgi noziežam ar atlikušo putukrējuma- biezpiena masu tā, lai labi līp,
bet jārēķinās, ka uz atdzisušās ruletītes ātri saželēs, tāpēc, kolīdz uzklāta, pēc iespējas ātrāk jādekorē ar dzērvenēm- tās ļoti labi pielīp un nekrīt nost.
Dekorējam ar balto šokolādi.
Recepte iesūtīta konkursa “Mana vīrieša mīļākais ēdiens” ietvaros!