Sastāvdaļas:
650g mīklai
~ 250g kviešu milti
50g rudzu smalkie milti
150g medus vai cukura sīrups
75g cukurs
1 maza ola
50g sviests
1 tēj.k Dr.Oetker cepamais pulveris
1 ēd.k kakao
1/2 paciņa Santa Maria piparkūku garšvielas
Pildījumam
Žāvētie augļi – dateles, aprikozes, plūmes
Medus
Dekorēšanai
50g sviests
2 ēd.k cukurs
2 ēd.k kakao
2 ēd.k skābais krējums
pāris piles Dr.Oetker ruma esence
Cukura graudiņi un mandeļu skaidiņas
Pagatavošana:
Katliņā liekam sviestu, medu, cukuru, karsējam līdz cukurs pilnībā izkusis.
Atdzesējam 30 minūtes.
Iemaisām piparkūku garšvielu,c ep.pulveri, kakao, olu.
Maisām iekšā rudzu miltus, tad 200g kviešu miltus.
Pēc tam miltus liekam klāt pakāpeniski un mīcām mīklu līdz tā gandrīz nelīp.
Mīcīšanas procesa laikā ieteicams rokas nomazgāt tīras, lai izvairītos no miltu pārdozēšanas.
Gatava mīkla var būs viegli lipīga mīcot, bet tai jābūt arī labi stingrai, bet nav jābūt miltainai.
Ietinam pārtikas plēvē, liekam ledusskapī uz 30 minūtēm, vai līdz brīdim, kad tā būs nepieciešama.
Bet pēc ilgas glabāšanas ledusskapī, pirms rullēšanas mīklu jāpatur istabas tempertūrā vismaz 30 minūtes.
Lai mīkla rullējot nelīp, es nekad neizmantoju miltus. Mīklu rullēju uz cepamā papīra, tā ir viegli rullēt un nelīp.
Izrullejam tik biezu vai plānu, cik vēlamies.
Mīkla ir ļoti maiga un to var izrullēt ļoti plānu.
Spiežam ar formiņām cepumus.
Pildījumam, sastāvdaļas liek “uz aci” – ap 50g žāvējumi un 1 ēdamkarote medus.
Žāvētos augļus aplejam ar karstu ūdeni, ļaujam tiem kļūt mīkstiem, tad nolejam ūdeni.
Sablenderējam līdz viendabīgai masai, iemaisām medu. Ieteicams paturēt ledusskapī, lai masa kļūtu stingrāka un, lai vieglāk to likt uz cepumiem.
Uz cepuma vidus liekam pildījumu.
Pāri liekam otru cepumu. Nedaudz piespiežam sānus, lai tie labi turas kopā.
Cepam ~ 200 grādos, apmēram 10-12 minūtes, vai līdz cepumi pēc izksta jau sausi.
Cepumus atdzesējam un tad apsmērējam ar glazūru, ko gatavojam sekojoši:
Sviestu un cukuru liekam katliņā, kausējam. Pievienojam kakao, ruma esenci, izmaisām līdz viendabīga masai.
Noņemam no uguns, pievienojam skābo krējumu un izmaisām. Nedaudz pagaidam, lai sabiezē, lai glazūra netek prom no cepumiem.
Uz cepumiem varam likt mandeļu skaidiņas, cukura graudiņus vai ko citu.
Lai glazūra ātrāk sacietē, cepumus liekam saldētavā uz 5 minūtēm.
Sanāk kraukšķīgas piparkūkas, ar burvīgu pildījumu un aromātisku glazūru!
Recepte iesūtīta konkursam ‘Mirklis salduma’