Vienā no mūsu rakstiem sakām, ka dzērvenes ir īstas latviešu dabiskās antibiotikas – tām ir dziedējoša un temperatūru pazeminoša iedarbība. Viens no populārākajiem veidiem, kā baudīt un, jā, kādam arī iemānīt šīs, ar C vitamīnu bagātās ogas, ir ar pūdercukuru. Veikalā dzērvenes pūdercukurā maksā diezgan dārgi, tāpēc, ja tev ir mājās pašu lasītas vai tirgū iepirktas dzērveņu ogas, pagatavo šo našķi pati.
Ir divas metodes, kā to darīt. Var izmantot olas baltumu vai arī kartupeļu cieti.
Šoreiz par to, kā pagatavot dzērvenes pūdercukurā, izmantojot olas baltumu.
Ir pieņemts rēķināt, ka uz puskilogramu dzērveņu, vajadzīgs vienas olas baltums un 500 grami pūdercukura (vari pirkst jau gatavu, vari malt pati kafijas dzirnaviņās).
Tomēr, ņem vērā, ka šīs proporcijas ir aptuvenas, jo olas baltums, visticamāk, tik un tā paliks pāri.
Ogas ir jānoskalo vēsā ūdenī un jānožāvē. Ja ogas būs mitras, neveidosies viendabīga pūdercukura kārtiņa.
Pirms ķeries pie darba, sagatavo paplāti vai pannu, kas izklāta ar cepampapīru, uz kura varēsi kārtot apcukurotās odziņas.
Lielā šķīvī vai bļodā ieber pūdercukuru. Atdali olas baltumu no dzeltenuma un bļodiņā to saputo. Tad ņem sauju dzērveņu, ieber tās saputotajā olas baltumā, apmaisi un liec notecēties caurdurī vai sietiņā. Tad tās ieber pūdercukurā un viegli apviļā. Pēc tam apcukurotās ogas izkārto uz cepampapīra, kur tām ļauj nožūt (var uz brīdi ielikt arī uzkarsētā cepeškrāsnī, bet ne augstākā temperatūrā kā 50-70 grādi).
Pēc tam ogas var vēlreiz apbērt ar cukuru.
Viens divi un našķis gatavs!