Vārda dienu svin: Antonija, Anta, Dzirkstīte

Padoms cīņai ar pēcpusdienas kāri pēc saldumiem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

aki, vai tev garšo ēst, vai tu mīli ēdienu un ēšanu? Man ļoti garšo ēst.  

Saki, vai tas, kā tu ēd atspoguļo to, ka tu mīli ēst? Hmmm, man ne vienmēr. Bieži es ēdu datora priekšā, automātiski stumjot ēdienu mutē, to nemaz neievērojot. Vai arī tev tā ir gadījies?

Bet kāpēc mums vispār vajadzētu domāt par to, KĀ mēs ēdam?   

Neskatoties uz mūsu ievērojamo spēju darīt daudzas lietas vienlaicīgi, mūsu smadzenes vienlaicīgi spēj pilnībā fokusēties tikai uz vienu lietu. Kad mēs ēdam un lasam, vadam automašīnu, sērfojam internetā, vai skatamies TV, kaut kas notiks autopilotā. Vairumā gadījumu tā būs ēšana!!!

Ja tu jebkad pēc ēšanas esi bijusi nekomfortabli piebāzta, bet emocionāli neapmierināta, iespējams, ka tu šo fenomenu esi izjutusi. 

Es tev piedāvāju piedalīties nelielā eksperimentā. Tā mērķis ir pievērst visu tavu apziņu – ķermeni, prātu, sirdi un garu vienkāršai darbībai –augļa gabaliņa ēšanai. Darbībai, ko mēs tik daudz reižu dienā veicam neapzinoties, pilnīgā autopilotā.  

Tu protams vari izvēlēties jebkuru brīdi, bet iesaku tev pamēģināt to izdarīt pēcpusdienā – tu noteikti pazīsti to spēcīgo vēlmi pēc kāda kāruma, kas mūs visas pārņem kaut kur ap 15:00 vai 16:00 pēcpusdienā. Tu taču zini par ko es runāju vai ne?

Patiesībā ir noskaidrots, ka tieši laikā no 15:00 pēcpusdienā līdz vēlam vakaram sievietēm ir vislielākās iespējas iekrist stresa apēšanas lamatās.

Esi gatava? Sākam!

Kad tu esi izsalkusi pēc uzkodas, izvēlies augli.

Rūpīgi nomazgā to, sajūtot ūdens plūsmu un ievērojot, kā tā atsitas pret augli.

Apskati augļa krāsu, sajūti tā tekstūru un aromātu.

Ja vēlies nomizo to, un sagriez nelielos gabaliņos; pievērs uzmanību kā kustas tavas rokas, un sasmažo vai mainās augļa smarža to mizojot un griežot.

Novieto savu augli uz maza pievilcīga šķīvīša, vai salvetes un atrod mierīgu vietu, kur tu vari apsēsties.

Aizver uz brīdi acis un savienojies ar savu elpu.

Vienkārši pavēro kā tava elpa dabiski plūst iekšā un ārā, izbaudi mieru.

Kad esi gatava, atver acis, un paņem savos pirkstos gabaliņu augļa un rūpīgi to apskati.

Izmanto to ko sauc par „iesācēja prātu”- skaties tā it kā tu tādu lietu nekad nebūtu redzējusi.

Ievēro krāsas, tekstūru, gaismas spēles. Atļauj šī gabaliņa skaistumam un sarežģītībai sevi apburt.

Kad tu to cel pie deguna un mutes, ievēro kā roka to paveic pilnīgi bez piepūles. Tu varbūt ievēro siekalu izdalīšanos savā mutē.

Nopauzē uz brīdi un patiesi ieelpo aromātu.

Uzliec augļa gabaliņu sev uz mēlēs un sajūti tā svaru, tekstūru un garšu. Vai tu apzinies saldmi, rūgtumu vai skābumu?  

Tagad mazliet paviļā to mutē, izpētot augļa virsmu.

Kad esi gatava, lēni, apzinoties veic pirmo kodienu, ieklausies un sajūti kā izšļācas sula.

Turpini lēnām košļāt un jūti kā tavas garšas kārpiņas piesātinās ar augļa garšu.

Turpini elpot, nesot aromātu augšup uz tava deguna aizmuguri. Tā ir garšas un smaržas kombinācija, kas dod tev unikālo augļa garšu.

Kad esi gatava norīt, dari to apzinoties, pamēģini izsekot tā ceļam lejup līdz tas iekrīt tavā kuņģī.

Nopauzē pirms nākošā kodiena vai gabaliņa.

Lēni turpini ēšanu apzinoties.

Ievēro, kad tavas domas novirzās no tavas nodarbes – ēšanas un laipni ‘aizved’ tās atpakaļ pie šeit un tagad – tava pēcpusdiena sneka izbaudīšanas.

Kad tu beidz, pasakies par šo brīnišķīgo izbaudīšanas pauzi un brīdi pasēdi klusumā un sajūti kā tas ir būt par vienu augli smagākai. 

Pārdomā savu pieredzi. Vai ēšana apzinoties palielināja tavu apmierinātības sajūtu?

Kā apzinātība ( pilnīga netiesājoša klatbūtne) mainīja tavu ēšanas pieredzi?

Kā tu varētu ienest apzinātību citās tavās ēdienreizēs, un citās tavas dzīves sfērās? 

Dalīties.

Atstāt Ziņu