avādāka kūka ikviena svētku galdam.
Izmanto QR kodu un skati |
Sastāvdaļas krēmam:
2 avokado
1/2 citrons
130g mandeles
100g cukurs
50g pūdercukurs
60ml ūdens
mandeļu esence pāris piles
100g baltā šokolāde
Sastāvdaļas biskvītam:
150g sviests
150g mandeles
2 olas
2 olu dzeltenumi
1/2 tēj.k cepamais pulveris
100g milti
150g cukurs
Pagatavošana:
Mandeles aplej ar vārošu ūdeni un ļauj nostāvēties 10 minūtes. Nolej ūdeni un nomizo mandeles. Liek uz cepamās plāts un apgrauzdē 20 minūtes apmēram 180 grādu temperatūrā. Atdzesē mandeles un sablenderē miltos. Sviestu puto ar cukuru, pa vienam ieputo olas dzeltenumu un olas baltumu. Ieputo cepamo pulveri, mandeļu miltus. Beigās ieputo miltus. Liek mīklu formā, kas iesmērēta ar sviestu un vēl apakšā ieklāj cepampapīru,lai pēc tam vieglāk izņemt jau gatavo biskvītu. Apsedz ar foliju un cep iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī apmēram 180 grādu temperatūrā aptuveni 40 minūtes. Tad foliju noņem un cep līdz apbrūninās biskvīta virsma.
Biskvīts ir gatavs, kad, iedurot sausu nazi vai kociņu, tas iznāk sauss. Gatavu biskvītu atdzesē.
Gatavo krēmu. Avokado kopā ar citrona sulu sablenderē. Neceptas mandeles aplej ar karstu-vārošu ūdeni. Ļauj pastavēt 15 minūtes. Ūdeni nolej un attīra mandeles no miziņām. Tas notiek ļoti viegli. Liek cepeškrāsnī aptuveni 180 grādu temperatūrā un apžāvē, apgrauzdē kadas 10-15 minūtes. Atdzesē. Pilnīgi atdzisušas mandeles sablenderē, pievieno 50g pūdercukura un vēl visu kopā sablenderē. Pēc iespējas smalkāk.
Gatavo sīrupu. Katliņā liek cukuru un ūdeni, vāra uz nelielas uguns kādas 7 minūtes, tad pievieno citronskābi. Sīrups gatavs, kad to iepilinot aukstā ūdenī, tas neizšķīst, bet saglabājas kamolā. Ar pirkstiem saveļam, ja izšķīst, tad vāram vēl, ja sanāk savelt bumbiņu, tad gatavs.
Šajā sīrupā ber iekšā mandeļu miltus un intensīvi maisa līdz viendabīgai masai. Noņem no uguns un maisa līdz padziest. Tad rūpīgi iemaisa avokado biezeni. Ja krēms nav sanācis viendabīgs, tad to sablenderē un liek ledusskapī uz stundu.
Biskvītu pārgriež un apsmērē ar pusi krēma, tad liek otru biskvīta ripu un visu kūku apsmērē ar atlikušo krēmu. Būtībā kūku var ēst uzreiz, bet var arī ļaut pastāvēt un ievilkties. Krēms ir lipīgs, bet biezs, līdz ar to formu nezaudē.
____________________________________
Salātu recepte iesūtīta konkursa “Pie svētku galda” ietvaros.
No 2014.gada 23.decembra līdz 2015.gada 4.janvārim arī Tu vari pieteikt recepti, kura neiztrūkstoši tiek likta lietā, klājot svētku galdu, vai arī šajā svētku sezonā ir izmēģināta pirmo reizi!