Vārda dienu svin: Konrāds, Sebastians

Latvijas nacionālais dārzenis – kartupelis

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kartupeļu dzimtene ir Dienvidamerika. Jau vairāk kā pirms 10000 gadiem senās indiāņu ciltis izmantojušas šo dārzeni savā uzturā un audzējušas kā kultūraugu.
18. gadsimtā franču augstākās sabiedrības slāņi kartupeli nosauca par visatbaidošāko dārzeni. Viņi bija neizpratnē, ka to savā uzturā lieto lielākā tautas daļa – vienkāršie cilvēki. Kartupeli uzskatīja par nesagremojamu produktu, kas ieteicams zemākajiem sabiedrības slāņiem, jo vienīgi viņiem ir šim dārzenim atbilstoši gremošanas orgāni.

Vācu domātājs Nīče bija cieši pārliecināts, ka kartupeļu lietošana uzturā noved līdz alkoholismam, un arī mūsdienās dažās valstīs sastopami kartupeļu pretinieki, kas uzskata, ka šī dārzeņa regulāra ēšana cilvēku padara vientiesīgu, dumju un garā vāju.
Mūsu senči uz šī dārzeņa nonākšanu savā katlā arī lūkojās visai skeptiski. 1841. gadā Latvijas teritorijā pat izcēlās nemieri jeb tā sauktie Bebru dumji, ko izraisīja valdošās varas mēģinājumi uzspiest cilvēkiem šī dārzeņa audzēšanu.

Kartupelis Latvijā
Latvijas teritorija kartupelis ticis ievests Hercoga Jēkaba laikā 17. gadsimta 70. gados, bet savu vietu uz Latvijas iedzīvotāju galda kartupelis iekarojis tikai 19. gadsimtā. Līdz tam Latvijas teritorijā dzīvojošie cilvēki galvenokārt pārtikā izmantoja graudaugus – rudzus, miežus, auzas, kviešus, prosu un kaņepes. Galdā tika liktas pupas, zirņi, rāceņi, redīsi, linsēklas un to eļļa, burkāni, ķiploki, kā arī dažādi piena produkti, gaļa un zivis.
Kartupeļu audzēšanai attīstoties, latviešu zemniekiem vairs nebija jāuztraucas par pārtikas trūkumu ziemā un pavasarī, kad strauji bija sarukuši graudaugu un līdzīgu produktu krājumi. Ar laiku kartupelis Latvijā, tāpat kā citur pasaulē, kļuva par uzturā visbiežāk lietoto produktu. Ne velti kartupeli sauc par otro maizi.

Kas kartupelim aiz mizas?
– Kartupeļi satur ļoti daudz cietes, tādēļ šim dārzenim ir ļoti augsta uzturvērtība, un tas spēj aizstāt maizi.
– Tā kā šis dārzenis uzturā tiek lietots daudz biežāk kā citi dārzeņi, kartupelis ir lielākais C vitamīna avots. Visvairāk C vitamīna ir tieši jaunajos kartupeļos. Ar laiku vitamīnu daudzums samazinās. Kartupelis satur arī K un B vitamīnus.
– Kartupeļos ir visas nozīmīgākās minerālvielas un mikroelementi: magnijs, kalcijs, daudz nātrija, kālijs, cinks un folijskābes. Piemēram, apēdot 500 g kartupeļu, organisms tiek nodrošināts ar nepieciešamo kālija devu diennaktī.
Ir izpētīts, ka visvērtīgākie ir tieši rozā kartupeļi.

Atceries! Visvairāk vitamīnu un minerālvielu atrodas tieši zem mizas. Tādēļ, lai visas labās vielas nenonāktu atkritumu spainī, centies mizot ļoti plānu miziņu. Kartupeļi ar mizu, vārīti vai cepti cepeškrāsnī, ir uzturvielu ziņā ir vērtīgāki par mizotiem.

Kartupeļa ārstnieciskās īpašības
Kartupelis ir ne tikai labs bada remdētājs, tas ir ārstniecisks dārzenis un palīdz ārstēt dažādas kaites.

– Kartupeļus īpaši ieteicams lietot sirds slimniekiem, tiem kam ir asinsvadu saslimšanas un nieru darbības traucējumi. Kartupelī esošais kālijs veicina šķidrumu apmaiņu organismā un izvada lieko šķidrumu.
– Svaiga kartupeļu sula un putriņa ir labs pretiekaisuma līdzeklis ekzēmu un apdegumu ārstēšanai. To iesaka arī kā labu organisma attīrīšanas līdzekli.
– Kartupeļu sulu homeopāti dēvē par dzīvības sulu. To, kā bagātīgu C vitamīnu avotu iesaka tiem, kuru organisms novārdzis pēc ilgstošas slimības, un vecākiem cilvēkiem dzīvības spēku atjaunošanai.
– Arī kuņģa čūlas un gastrīta slimniekiem iesaka dzert kartupeļu sulu 2-3 reizes dienā.

! Kartupeļu sula lielos daudzumos nav ieteicama cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, liekais svars, pazemināts skābes daudzums kuņģī, un tiem, kuri cieš no rūgšanas procesiem zarnu traktā.

Nekādā gadījumā nelieto uzturā sulu, kas spiesta no gaismā turētiem, zaļiem vai asnot sākušiem kartupeļiem. Šādos kartupeļos ir daudz solanīna, kas ir kaitīgs.

Kartupelis tavam skaistumam
Kartupelis jau kopš senseniem laikiem lietots kā kosmētikas līdzeklis.

– Vārīta kartupeļa, piena un olas dzeltenuma maska ātri atsvaidzina sejas ādu.
– Ar svaigi rīvēta kartupeļa maskas palīdzību tiksi vaļā no maisiņiem un ziliem riņķiem zem acīm.
– Vārīts kartupelis, samīcīts kopā ar dažiem pilieniem glicerīna, gurķa vai citrona sulas līdzēs, ja sasprēgājusi roku āda.
– Kartupeļu novārījums, kam pievienota augu eļļa, dziedēs gan tulznas, gan sacietējumus uz kājām un rokām.
– Nevārīta kartupeļa šķēlīte dienā aizstās košļājamo gumiju un nodrošinās svaigu elpu visas dienas garumā.
– Pret matu izkrišanu iesaka masku, kuras sastāvā ietilpst kartupeļu sula, medus un alvejas sula.

Kartupelis – drauds tavam slaidumam?
Bieži vien cilvēki lielās, ka ieguvuši slaidu figūru, pilnībā atsakoties no kartupeļa savā uzturā. Vai tiešām kartupeļi padara resnu? Ja papēta vairāk, izrādās, ka 100 g kartupeļu satur 72 kalorijas, bet tik pat daudz rīsu, kurus pieskaita pie diētiskiem produktiem, satur 117 kalorijas. Tātad kartupelis arī ir diētisks produkts. Ne velti kartupeļu diētā tiek uzskatīta par vienu no saudzīgākajām un efektīvākajām.

Pareizi sagatavots kartupelis figūrai neko ļaunu nenodarīs un ir viegli sagremojams produkts. Kartupelis sevī uzsūc ļoti daudz tauku, tādēļ lielā tauku daudzumā cepts kartupelis pārvēršas par īstu kaloriju bumbu, un, piedevām, kļūst grūti sagremojams. Parasti šādi sagatavotiem kartupeļiem pievieno daudz sāls, kas kartupelī izjauc dabisko nātrija un kālija saturu. Līdz ar to kālija daudzums samazinās, bet nātrija palielinās, kas ir kaitīgi veselībai. Ja vēlies saglabāt labu figūru un veselību, dietologi iesaka uzturā lietot vārītus, tvaikotus vai cepeškrāsnī, mazā tauku daudzumā ceptus kartupeļus. Vēl labāk, ja tos gatavosi ar visu mizu. Labas figūras kārotājiem uztura speciālisti neiesaka ogļhidrātus vai cieti saturošus produktus jaukt kopā ar olbaltumvielas saturošiem. Tādēļ kartupeļus labāk ēst kopā ar citiem dārzeņiem, nevis ar gaļu.

Daži ieteikumi kartupeļu cienītājiem
– Visu veidu ēdienu gatavošanai derēs vidēji agrās kartupeļu šķirnes (Adretta, Madara, Nandu, Bimonda).
– Miltainie kartupeļi – bagāti ar cieti, vārot tie bieži izšķīst, piemēroti biezeņzupām, biezputrām un klimpām.
– Neuzglabā kartupeļus kopā ar sīpoliem, tie bojāsies. Ātri sabojāsies mazgāti kartupeļi. Tie labāk uzglabāsies nemazgāti.
– Kartupeļa garšas nianses mainās atbilstoši garšaugiem, kas tam tiek pievienoti. Kartupeļu zupām un folijā ceptiem kartupeļiem piemērots rozmarīns un majorāns, uz pannas – pētersīļi, vārītiem – dilles. Ķiploks lieliski papildinās gan kartupeļu zupu, gan sacepumus, gan folijā vai uz pannas ceptus kartupeļus.

 

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu