Pagatavo pati piparkūku mīklu, izmantojot skābo krējumu un cigoriņu kafiju! No šīs mīklas piparkūkas sanāk viegli kraukšķīgas, ar interesantu riekstu garšu.
Sastāvdaļas:
* 100g skābais krējums
* 100g sviests vai margarīns
* 1 kārtīga ēd.k medus
* 1 ēd.k.cigoriņu kafija,vai arī tumšais cukura sīrups,bet ja nu gadījumā nav ne viena ne otra,tad pievienojam vēl vienu ēd.k medu
* 100g cukurs
* 100g zemesrieksti (var arī likt mandeles, lazdu riekstus, kokosa skaidiņas un pat žāvētus augļus smalki sagrieztus)
* 1/2 tēj.k soda
* 1 ēd.k kakao
* garšvielas piparkūkām, būtībā jau daudzums pēc vēlēšanās, pēc katra gaumes,bet es lieku firmas Anatols 1 paciņu-15 g
* 1 ola,izmantosim tikai dzeltenumu mīklā, no baltuma varam gatavot glazūru
* ap 2-3 glāzēm miltu, bet precīzi manīsim mīcot mīklu
Pagatavošana:
Riekstus apgrauzdējam, sablenderējam smalkās drupačās.
Katliņā liekam cukuru, medu, izkausējam. Pievienojam margarīnu, izkausējam. Tad pievienojam sodu un maisam, masa piepūtīsies, karsējam ap 2-3 minūtēm. Ņemam nost no uguns, iemaisam cigoriņu kafiju,vai tumšo cukura sīrupu, ja šos neizmantojam, tad šeit vienkārši pievienojam kakao, piparkūku garšvielas, izmaisam.
Tad pievienojam skābo krējumu un olas dzeltenumu. Kārtīgi izmaisam. Sākam bērt klāt miltus, sākumā maisīju ar koka karoti, bet pēc tam, kad masa jau bieza, tad jau mīcam ar rokām. Miltus liekam tik, lai mīkla ir viegli mīcāma, nelīp pie rokām, bet tai arī nav jābūt cietai.
Gatavo mīklu ieliekam maisiņā un ledusskapī uz 30 minūtēm.
Gatavo mīklu ņemam pa daļām un rullējam, cik plānu vēlamies. Lai mīkla viegli rullētos un neliptu, to rullējam starp diviem cepamā papīra gabaliem. Tā kā mīkla ir ļoti maiga, mīksta, tad arī bērnam to rullēt nesagadās nekādas problēmas.
Ar formiņām spiežam cepumus un cepam ap 200 gradiem ap 8-10 minūtēm.
Cepumi ir viegli kraukšķīgi, ar interesantu riekstu garšu.
P.S. Ja vēlamies ļoti kraukšķīgus cepumus nepievienojam olas dzeltenumu un sodu. Kakao vietā varam pievienot apelsīna vai citrona miziņu.