Vārda dienu svin: Otīlija, Iveta

Jāņu siers Natašas mājās

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kad tikai biju dzirdējusi par siera gatavošanu mājās, man tas šķita diezgan grūts process. Šķita, ka jebkurš to nevar darīt. Tad mani tas ieinteresēja  un es izlasīju daudz dažādas receptes un pat noskatījos video, kā tiek gatavots siers. Pēc video noskatīšanās sapratu, ka tas nav tik grūti, ka man arī ir jāizmēģina!

Siera receptes ir tik daudz un dažādas, cik ir pašas saimnieces. Citās receptēs piens un biezpiens ir vienādā daudzumā, bet citās piena daudzums krietni pārsniedz biezpiena daudzumu. Es izvēlējos recepti un visas sastāvdaļas samazināju līdz minimumam, jo kā nekā gatavoju pirmo reizi un nezināju kas un kā sanāks.

Ieteikumi:

-Biezpienu labāk ņemt vājpiena,jo tad labak atdalīsies sūkalas,bet ja ir ne tik 

-skābs biezpiens,tad būs jāpievieno citrona sula.

-Sviestu liek arī pēc vēlēšanās,jo vairāk jo terknāks siers,jo mazāk,jo sausāks ne tik trekns.

-Olas var nelikt veselas,bet tikai dzeltenumus,tad būs dzeltenāks siers.

-Siera garšas dažādībai var pievienot gan ķimenes,gan kurkumu,gan paprikas pulveri,gan sīki sagrieztu papriku vai čilī piparus,gan dilles un citas lietas.

-Visas vajadzīgās sastāvdaļas,nepieciešamās lietas sagatavojam pirms sākam gatavot sieru,lai viss ir pa rokai,lai mierīgi var gatavot.Var gatavot pilnīgi bez jebkādām piedevām un būs arī ļoti gardi.

– Ja biezpiens ir graudains un sieru vēlas  viendabīgu,tad biezpienu jāsablenderē vai jāsamaļ gaļasmašīnā,vai ar stampiņu jāsastampā.Bet,ja garšo graudains siers,tad var īpaši nepūlēties.Bet var arī uzreiz paņemt viendabīgas masas biezpienu.Man bija graudains biezpiens,es tik mazliet to sastampāju,siers nebija graudains un nebija viendabīgs,tads pa vidam.

– Produktus siera gatavošanai kā piemēram pienu un biezpienu noteikt ņemam lauku,nevis veikala.

 

Sastāvdaļas:

* 0,5l piens

* 400g biezpiens,vājpiena

* 1 ola vai tikai dzeltenums

* 40g sviests

* 1/3 tēj.k sāls vai pēc garšas

* 1 ēd.k ķimenes

* citrona sula,ja būs nepieciešama(ja biezpiens skābs,tad nevajadzēs)

 

Gatavošanas process:

-Pienu liekam katliņā un sildam līdz brīdim,kad jau gandrīz sāk vārīties.

-Pievienojam sablenderētu vai sastampātu biezpienu.

-Karsējam visu laiku maisot līdz atdalās dzelten/zaļas sūkalas,tas aizņems līdz 2 minūtēm,ja biezpiens pietiekami skābs,bet ja neveidojas sūkalas,tad pievienojam nedaudz citrona sulu.

-Uz katliņa liekam caurduri,kam virsū samitrināta marle divās kārtās.

-Lejam marlē mūsu siera masu,lai notek sūkalas.Marles malas saliekam kopā un pakratam,lai labāk atdalās sūkalas.

-Pa to laiku olu sakuļam viegli ar sāli.

-Katliņā liekam sviestu ar ķimenēm un kausējam.Šādi ķimenes atdzīvosies un būs aromātiskākas.

-Kad sviests izkusis pievienojam siera masu no marles,kārtīgi,bet uzmanīgi maisam,lai siers savelkas ar sviestu.

-Tad pievienojam sakulto olu un turpinam maisīt,lai viss savelkas vienā kamolā,viendabīgā massā.Šādu produktu daudzums jākarsē ap 5-8 minūtes.

-Noņemam un liekam pa trauciniem vai iesienam sieru marlē.Liekam aukstumā atdzist.Ja iesienam marlē,tad pēc 3 stundām aukstumā,marli noņemam un turpinam turēt vēl pāris stundas aukstumā.Ļoti labi būs uz nakti.

Siers sanāca ļoti garšīgs, tikai es piebēru ķimenes mazdrusciņ par daudz, bet tas garšu nepasliktināja, jo man garšo ķimenes. Siers izdevās labāk, kā biju gaidījusi. Man šāda tipa  siers garšo labāk kā veikalā nopērkamais. Esmu izmēģinājusi un tagad zinu kā un ko darīt, un Jāņos noteikti taps vēl manām rokām darināts siers.

Tas ir daudz vienkāršāk kā šķiet un pats galvenais jau ir tas prieks, ka pašas darināts siers ir tik garšīgs un izdevies.

Dalīties.

Atstāt Ziņu