Vārda dienu svin: Modris, Matīss, Mariss

Interesantākie atradumi izstādē Riga Food 2014

Pinterest LinkedIn Tumblr +

udens ir ražas laiks un, šķiet, nav piemērotāka laika, kad Latvijas un tuvāku un tālāku zemju ražotājiem parādīt to, ko jaunu un interesantu tie sagādājuši mūsu garšu kārpiņu palutināšanai. Gadskārtējā starptautiskā pārtikas izstāde Riga Food 2014 kārtējo reizi pierādīja, ka garšu pasaule ir neizsmeļama. Gluži tāpat kā pērn, apkopojām, mūsuprāt, interesantākos izstādes atradumus.

Patīkami redzēt, ka pašmāju uzņēmēji, nākot talkā Latvijas zinātniekiem, cenšas radīt veselīgas alternatīvas pasaulē lielu popularitāti guvušiem pārtikas produktiem un našķiem. Tā, piemēram, izstādē tika prezentētas Latvijas Lauksaimniecības universitātes paspārnē radītas graudaugu sausās brokastis MILZU!, kas tikai tuvāko nedēļu laikā nonāks tirdzniecībā veikalu tīklā Rimi.

Šīs pārslas ir bagātinātas ar šķiedrvielām un ir pieskaitāmas pie mūsdienās tik populārās funkcionālas pārtikas. Protams, arī šo pārslu sastāvā ir cukurs, tomēr tā ir ievērojami mazāk kā citos līdzīgos produktos. Pārslu izstrādes procesā ir īpaši domāts ne tikai par tā veselīgumu, bet arī par iepakojuma dizainisko noformējumu, kas ir tik košs un izteiksmīgs, ka noteikti uzrunās ne tikai vecākus, bet arī īsteno pārslu mērķauditoriju – bērnus!

Vēl kāds Latvijas Lauksaimniecības universitātes un ražotāju sadarbības rezultātā tapis „veselīgās pārtikas” produkts ir Graci diedzētu graudu musli. To sastāvā jau bez ierastās musli sastāvdaļas – auzu pārslām, ir arī diedzēti graudi, citi graudi, garšvielas un žāvēti augļi, kuros, izmantojot saudzīgu pārstrādi, saglabājušies vitamīni, minerālvielas un šķiedrvielas. Oriģināli ir arī musli iepakojumi un mērķi – Tievais, Inteliģentais, Enerģiskais, Vieglais, Skaistais, Harmoniskais.

Izmantojot Graci  saukli “Tu esi tas, ko tu ēd”, jāsaka, ka būtiski par to domāt jau no mazām dienām, tāpēc īpaši priecē, ka Latvijā ir izdevies radīt augstas kvalitātes bio augļu un dārzeņu biezeņus bērniem.

Biezeņi Rūdolfs ir izgatavoti no tieši mūsu reģionam raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem – ķirbja, āboliem, burkāniem, mellenēm u.c., kas iepirkti no Latvijas bioloģiskajiem lauksaimniekiem. Biezeņiem nav nekādu mākslīgu piedevu – ne krāsvielu, ne aromatizētāju, ne biezinātāju, ne konservantu. Kā rāda pieredze, garšo ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem!

Neliegsimies, ka dzīves ritms mūsdienās ir tik straujš, ka meklējam veidus, kā ietaupīt laiku, tai skaitā, to, ko patērējam ēst gatavošanai. Pierasts uzskatīt, ka ātri nevar būt veselīgi un arī pusfabrikāti neliecina par kaut ko ļoti veselīgu. Tomēr latvieši ir centušies apgāzt šo stereotipu, radot veselīgus „gatavs ēšanai” produktus no kartupeļiem, bietēm, pupiņām un pelēkajiem zirņiem.

Nissi mizotie un grieztie dārzeņi tiek tvaicēti savā sulā vakuuma iepakojumā, kas arī nodrošina to, ka produkti saglabā savas garšas un krāsas īpašības. Bez tam tiem ir ilgs uzglabāšanas termiņš.

Ļoti garšīgi un ērti lietojami ir arī Milda jaunākie produkti – aukstie un karstie salāti ar pupiņām. Aukstā veidā ēdamie pupiņu salāti ar kukurūzu ir maigāki, taču sildāmās pupiņas ar gaļu un čili gan ir daudz pikantāki.

Ja jau par pikantākām garšām, tad noteikti gribas pastāstīt par veikaliņu Hungaricum, kas Latvijas iedzīvotājiem pavēris krāsainās ungāru garšu pasaules durvis. Šajā veikaliņā var iegādāties tradicionālus ungāru ēdienus un vīnus, garšvielas un ēdienu piedevas.

Izstādē Riga Food mūs īpaši uzrunāja divas lietas no Hungaricum stenda – atsevišķam Ungārijas reģionam raksturīgie pildītie marinētie dārzeņi (paprika, gurķi, arbūziņi, patisoni), kā arī paprikas džems. Varētu šķist, ka džems ir ļoti, ļoti ass, bet tā nemaz nav. Tas lieliski varētu saderēt ar gaļas ēdieniem, vai vienkārši kā aizdars uz maizītes vai grauzdiņa.

Nav jau nemaz tik tālu vairs Mārtiņi un Ziemassvētku laiks, kad latviešu galds nav iedomājams bez štovētiem kāpostiem. Tradicionāli? Garlaicīgi? Nebūt ne, jo arī sautētajiem kāpostiem var piešķirt jaunas garšas. Dimdiņkāposti to pierāda, piedāvājot īpašus ziemas gardumus – sautētus sarkanos kāpostus ar žāvētiem augļiem un štovētus kāpostus ar žāvētām plūmēm un āboliem.  

Nogaršošanas vērta noteikti ir arī skābētu kāpostu sula. Tā ir īsta enerģijas bumba, pie kuras garšas gan varbūt ir nedaudz jāpierod. Taču ir tā vērts, jo sulas sastāvā esošās dzīvās pienskābes baktērijas un dažādi vitamīni, jo īpaši, C vitamīns, palīdz stiprināt imunitāti. Dzersim skābu kāpostu sulu un neslimosim!

Kā zināms, dažkārt mums gribas vienkārši panašķoties ar kaut ko pikantu vai gluži pretēji – saldu, un arī te Latvijas ražotājiem ir, ko piedāvāt!

Tā, piemēram, Siera ražotne, kas ir vienīgais piena pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas pircējiem piedāvā Zaļo sieru, kura viena no galvenajām sastāvdaļām ir pašu dārzā audzēts sierāboliņš, rīvējamo zaļo sieru, zelta jeb Ghi sviestu, sieru ‘Ķiplociņš’, sieru ar garšaugiem un 13 dažādu veidu mājas makaronus, radījuši arī veselīgu un kreptīgu uzkodu – knapsieriņus. Apaļās, nedaudz pacietās bumbiņas principā ir kaltēts vājpiena biezpiens ar dažādiem garšaugiem. Vienā iepakojumā atrodami visu veidu knapsieriņi un, lai arī iepakojums ir neliels, našķis ir gana sātīgs, lai vairāk nemaz nevajadzētu.   

Vai atceries tos laikus, kad zaptsmaize ar pienu pirms gulētiešanas šķita vislabākais, kas var būt!? Mūsdienās gan arvien biežāk zapti nomaina dažādi šokolādes, kakao un citu izejvielu krēmi, kas nebūt nav tie paši veselīgākie.

Tāpēc patiess prieks par uzņēmumu Nuteko, kas Latvijā sācis ražot augstas kvalitātes zemesriekstu sviestu, kam netiek pievienotas nekādas kaitīgas vai mākslīgas piedevas. Tā sastāvā ir 97% svaigi grauzdētu zemesriekstu, nedaudz sāls un cukurs, un zemesriekstu eļļa. Lai ēstu karotēm, varbūt tas ir nedaudz par sātīgu un barojošu, taču maizīte, pārziesta ar zemesriekstu sviestu un pārklāta ar jaņogu želeju, nu reiz ir kas tāds, no kā grūti atteikties!

Piekritīsiet taču, ka našķoties ir patīkamāk, ja zini, ka dari to vismaz kaut kādā mērā veselīgi!

Tā, piemēram, Ingas un Gunta ģimenes uzņēmums Kuldīgas pusē sācis audzēt mežrozītes un nu to augļus mēģina pārvērst veselībai draudzīgos mežrozīšu produktos. Mežrozītes.lv piedāvā mežrozīšu ievārījumus un džemus, mežrozīšu čupa čupus, sīrupu, sukādes un pat mežrozīšu pulveri, kas ir īpaši bagāts ar C vitamīnu. Pagaidām Mežrozītes.lv produkcija iegādājam dažādos eko veikaliņos, kā arī nopērkama tirgos un tirdziņos.

Patiesībā jau kādu laiku mums ir daudz vairāk saldumu ražotāju, nekā tikai Laima, Staburadze, Skrīveru vai Saldus gotiņa. Tā arī Madonas pusē jauns pāris sācis vārīt karameles.

Viņu vārītās karameles gluži kā kreļļu pērlītes sagūlušas maisiņos un pārsteidz pircējus ar interesantajiem pildījumā iestrādātajiem zīmējumiem – smaidiņiem, alfabēta burtiņiem, sirsniņām utt. Karameļu ražošana ir tīrs roku darbs, arī karameļu krāsainums tiek panākts tikai ar dabīgām krāsvielām, tāpēc piedāvājumā neatradīsiet nevienu zilas krāsas konfekti, jo to dabīgi nav iespējams iegūt. 

Biezpiens ir ne vien ļoti veselīgs, bet arī ļoti piemērots dažādu saldo ēdienu gatavošanai. Smiltenes Piens, kas jau gadiem mūs lutina ar lielisko biezpiena saldo masu, to pierāda arī ar gardajām biezpiena deserta tortēm. Šajā vasarā jau esošās biezpiena tortes papildinājusi vēl viena karaliska garša – biezpiena torte ar ķiršiem. Garšo lieliski un arī vizuāli izskatās ļoti latviski!

Un  noslēgumam pataupījām kaut ko patiešām īpašu – PURE Chocolate ledus trifeles. Izklausās īpaši un labi? Nu tad ziniet, garšo – izcili! Auksta, kraukšķīga šokolāde un mīksts pildījums vidū. Mmm… Zeltainajā kārbiņā atradīsi 15 brīnumaini garšīgas trifeles ar karameļu, tiramisu un zemeņu pildījumu. Šīs ledus trifeles meklē veikalu saldētavās pie saldējumiem un palutini sevi vai iepriecini kādu sev tuvu un īpašu cilvēku!

Lai garšīgs rudens!

Dalīties.

Atstāt Ziņu