Vārda dienu svin: Baiba, Barbara, Barba

5 tradicionālie ķīniešu ēdieni, kas jānogaršo katram!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ķīniešu virtuves vēsture stiepjas vairāku tūkstošu gadu senā pagātnē. Ķīniešu ēdieni ir šīs tautas kultūras (un pat reliģijas) neatņemama sastāvdaļa, kas ietekmējusi lielu daļu Āzijas kulinārijas tradīciju.  Ķīna ir valsts, kurā ir vairāk kā miljards iedzīvotāju un vairāk kā desmi tūkstoši fiksētu ēdienu recepšu, turklāt šī dažādība nav pārpilnības, bet tieši otrādi – pieticības rādītājs, jo pieņemts kaut vai no mazumiņa sagatavot ko īpaši gardu un veselīgu.

Ķīnai raksturīgi pretstati – iņ un jaņ – jeb zināmākais no ķīniešu reliģijas un filosofijas principiem tiek realizēts arī kulinārijā, kur savieno saldo ar skābo, aso ar maigo, visdažādākās faktūras un krāsas. Arī katrs ķīniešu restorāns Rīgā piedāvās Ķīnai raksturīgos pretstatus – saldi skābu, asi maigu un ļoti krāsainu.

Populārākie ķīniešu ēdieni un to sastāvdaļas.

Rīsi līdz pat šai dienai ir ķīniešu virtuves pamatā. Savukārt čili nonāca Ķīnā savu ziedēšanas īpašību dēļ, bet ātri vien cilvēki saprata šī augļa garšas spēku un sāka izmantot kulinārijā. Ķīniešu tradicionālie ēdieni izceļas arī ar īpašu ēdiena krāsu, aromātu un garšu. Nozīme tiek piešķirta ne tikai produktu un izejvielu kvalitātei, bet arī ēdiena griešanas, sagatavošanas tehnikai, traukiem un pasniegšanas veidam.

Arī mums Latvijā nav sveši irbuļi ēšanai un wok pannas. Jebkurš ķīniešu restorāns Rīgā ir apliecinājums, ka ķīniešu tradicionālie ēdieni Latvijā ir cieņā un šīs kulinārijas īpatnības novērtē arī Latvijas iedzīvotāju vēderi, kas vairāk raduši pie kartupeļiem, kāpostiem un ķimeņu siera. Papildus vispār zināmajiem produktiem (rīsi, nūdeles, kviešu milti, gaļa, dārzeņi) kulinārijai raksturīgākie Ķīnas pārtikas produkti un izejvielas ir:

  • Aurikulārijas, mu -err – sēnes;
  • Bambusa dzinumi;
  • Čili pākstis un čili eļļa;
  • Ūdenskastaņi – kas gan patiesībā nemaz nav kastaņi, tie ir ūdensaugi ar sīpolveida saknēm;
  • Ingvers;
  • Melno pupiņu pasta gochu jank – gatavota no sālītām, raudzētām sojas pupiņām, kurām pievienots čili un citas pikantas garšvielas;
  • Rīsu vīns – Latvijā pazīstamākais ir Shao xing;
  • Tofu – sojas biezpiens, kas viegli pārņem citu garšvielu garšu un smaržu;
  • un daudz citu raksturīgu produktu.

Tā kā Ķīnā parasti vairākas paaudzes dzīvo kopā, pārtikas iegāde bieži ir vecvecāku pienākums, varbūt tieši tas ir iemesls, kāpēc ķīnieši ēdiena izvēlei velta vilsielāko uzmanību un rūpību. Interesants ir fakts, ka baltie (lobītie, attīrītie) rīsi senatnē bija tikai bagātnieku ēdiens, vienkāršā tauta ikdienā lietoja brūnos, neattīrītos rīsus, jo balto rīsu ieguve bija pārāk dārgs un ilgs process.

Foto: unsplash.com

 

Ķīniešu tradicionālie ēdieni

Pārceļoties uz mūsdienu Latviju varam secināt, ka arī te ķīniešu ēdieni ir kļuvuši iecienīti. Vai Latvijā ir kāds, kas nebūtu pagaršojis springrollus, pelmeņus vai nūdeles ar garnelēm un cūkgaļu? Ja Tu piederi pie šiem cilvēkiem, tad nevilcinoties apmeklē meniu.lv sadaļu – ķīniešu ēdieni – un uzzini, par ko ir šis stāsts. Ķīniešu virtuve Rīgā ir vēl viens pierādījums tam, cik īpašs ir šis ēdiens, tāpēc uzskaitīsim 5 ķīniešu ēdienus un dzērienus, kas tiek uzskatīti par populārākajiem pasaulē.

  1. Ķīniešu pelmeņi – sastāva ziņā ļoti pazīstami – kviešu miltu mīkla, kapāta cūkgaļa, bet gaisīguma un garšas ziņā – kaut kas jauns! Atšķirīgas nianses piešķir ingvera sakne, rīsu vīns un sezama eļļa;
  2. Pavasara rullīši, pavasara tīteņi – viens no pasaulē populārākajiem ķīniešu ēdieniem. Eļļā vārīta uzkoda, ko pilda ar sezonāli aktuāliem produktiem;
  3. Kung Pao – šķēlēs griezta vistas gaļa, zemesrieksti un garšvielas – ir šī ēdiena pamatā. Tiek pievienots arī čili pipars, tāpēc jāvienojas par stipruma pakāpi ar ēdinātāju;
  4. Chow meindažādu veidu nūdeles – vārītas, apceptas, ko papildina ar dārzeņiem un strēmelēs grieztu gaļu.
  5. Ugunspods (hot pot) – Shuan Yangrou – ievērojot tradīcijas jāgatavo misiņa katlā, kuram vidū ierīkots skurstenis! Katlā iepildīts pikants, karsts buljons. Katrs ēdājs var izmantot sev tīkamo produktu no piedāvātā klāsta, uzkarsējot pikantajā buljonā un tad ēdot ar mērci.

Foto: unsplash.com

 Ķīniešu restorāni Rīgā un visā Latvijā – kur meklēt?

Ja viss iepriekš minētais radījis kāri apēst kaut ko no ķīniešu virtuves, labākais veids būtu ieskatīties meniu.lv. Šis restorānu ceļvedis jau ir izdarījis lielu darba daļu un ķīniešu restorāni apkopoti atsevišķā sadaļā. Vietne piemērota gan Android, gan iOS lietotājiem, gan arī tiem, kas ēdienu izvēlas datorā. Vietne piedāvā plašu ēdvietu klāstu un daudzas labas priekšrocības:

  • Plašs klāsts ne tikai Rīgā, bet visā Latvijā – Tu vari atrast tuvāko ķīniešu, latviešu, vjetnamiešu vai citu ēstuvi, lai kur atrastos;
  • Lietotāju atsauksmes – restorānu ceļvedī meniu.lv kā labu palīgrīku var izmantot arī lietotāju atsauksmes, lai citu cilvēku pieredze palīdz izvēlēties sev labāko;
  • Meklēšanas filtrs – tas ir plašs, labs meklēšanas rīks, kuru noteikti vajag izmēģināt. Iespējams atrast restorānu ne tikai pēc atrašanās vietas, darba laika, virtuves tipa, bet pat interjera!
  • Cita vērtīga informācija – blogs, gardēžu ziņas un daudz vērtīgas informācijas par un ap ēdienu.

Ja lasot rakstu sakārojās ķīniešu ēdieni, ienāc Meniu.lv  un atrodi īsto restorānu, kurp doties šodien!

 

Apmaksāta publikācija

Dalīties.

Atstāt Ziņu