Vārda dienu svin: Sabīne, Sarma, Klaudijs

FOTO recepte: kā top Lieldienu nevārītā pasha

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lieldienu pasha man vienmēr šķitusi kaut kas īpašs. Droši vien tāpēc, ka mana vecmāmiņa to vienmēr uz Lieldienām gatavoja, tās nekad nebija daudz un tā bija ārkārtīgi garda. Kad es pati pirmo reizi gatavoju pashu, mana bijība nedaudz mazinājās, jo izrādījās, ka tas ir diezgan vienkārši – vismaz nevārītā versija, un ļoti, ļoti trekni un sātīgi. Taču Lieldienās tāds bagātīgs saldums ir vietā.

Kas nepieciešams nevārītajai pashai?
1 kg pilnpiena biezpiena
(izmantoju Ķeipenes EKO pilnpiena biezpienu, kas ir gana sauss, ja gadās slapjāks, tad vajadzētu slapjumu mēģināt nospiest)
100-200 g sviesta
(es ņēmu 100 g lauku sviesta, jo tā garša ir tik laba, ka vairāk nemaz nevajag)
170 g cukura
4 olas
150 g rupji sakapāti lazdu rieksti
100 g rozīņu
(es EKO rozīnēm piesviedu klāt arī mūsu pašu rabarberu un dižbrūkleņu sukādes)
1-1,5 glāzes saldā krējuma
(es ņēmu Ceplīšu saldo krējumu, kas ir tik biezs, ka pietiek arī ar nepilnu glāzi)

Vēl pēc vēlēšanā var pashu bagātināt ar marmelādes gabaliņiem, taču arī bez marmelādes pasha sanāk ļoti salda.

Kā pagatavo pashu?
Vispirms izberžam biezpienu caur sietiņu vai arī izlaižam caur veco labo gaļas mašīnu.

Mīkstu sviestu sakuļam ar cukuru, tā lai sviests kļūst drusku pufīgs un cukurs pakusis, tad pa vienai kuļam klāt olas. Tad iegriežam vaniļas pāksti un iekaisam iekšā melnos graudiņus. Ja nav mājās pāksts, tad var izmantot arī vaniļas cukuru.

 

Tad samaisam to visu kopā ar biezpienu.

 

Liekam klāt riekstus, rozīnes, sukādes.

Tad iemaisām saldo krējumu. 

Tagad pasha jāliek formā. Ņemam pašu parastāko māla puķu podu – bet obligāti tādu, kam apakšā ir caurums. Liekam iekšā mitru plānu drāniņu – vislabāk marlīti. Lejam ar marli izklātajā podiņā pashas masu, liekam apakšā šķīvīti, lai ir, kur notecēt liekajam šķidrumam.

Virsū liek slogu. Ja nav pie rokas laukakmeņa, tad esam radoši. Mēs uzlikām virsū burku ar ūdeni. Un tad turam nakti vai pat diennakti vēsumā, lai savelkas visas garšas labi kopā.

 

Skaisto Lielās dienas svinēšanas saldumu var greznot ar putukrējumu un sukādēm, bet man gan patīk tāds balts askētiska izskata tornītis.

Jāpiebilst, ka askētisks tas gan ir tikai pēc skata, ne pēc garšas!

Dalīties.

Atstāt Ziņu