boli ir neatņemama Latvijas kulinārijas sastāvdaļa. Tieši tāpēc dažādu ābolu plātsmaižu, kūku un citu desertu variācijas ir neskaitāmas. Šoreiz piedāvāju vienu, kas tapusi, iedvesmojoties no dažādām interneta dzīlēs atrodamajām receptēm un attīstīta līdz man tīkamajām proporcijām un garšas niansēm. Lieliskākie komplimenti, ko šīs kūkas sakarā esmu saņēmusi, ir bijis jautājums – kurā konditorejā tādu var pasūtīt!?
Ņem recepti līdzi uz veikalu! |
Sastāvdaļas:
3 olas
2 glāzes (200 ml) milti
1 glāze (200 ml) cukurs
200 g sviests
1 tējk. vanilīna cukura
5-6 vidēji āboli
100 g biezpiens
50 ml saldais krējums
~ 20 lielogu dzērvenes
Pagatavošana:
Sākam ar mīklas gatavošanu. Atdala olu baltumus no dzeltenumiem. Dzeltenumus ievieto bļodā, pievieno cukuru, vanilīna cukuru un saputo. Pievieno sviestu (atlaidināts līdz istabas temperatūrai), turpina putot. Pievieno miltus un rūpīgi izmaisa, lai mīklā nebūtu vairs neizmīcītu miltu kunkuļu. Mīklai vajadzētu savelties diezgan stingrā pikā. Aptuveni 1/3 daļu mīklas atdala un ietin pārtikas plēvē, un ievieto saldētavā atdzist.
Ņem cepamo formu. Es šajā gadījumā izmantoju formu ar 24 cm diamteru. Formu var viegli ietaukot (lieliski noder taukainais sviesta iepakojuma papīrs, ja neesi jau paspējusi izmest). Tad formā liek atlikušo mīklu un rūpīgi izspaida tā, lai mīkla vienmērīgi klātu visu formas pamatni un būtu izveidojušās arī 1-2 centimetrus augstas maliņas. Pamatnes daļā mīklu sadursta ar dakšiņu, lai vienmērīgāk ceptos. Ieliek formu uz 15 minūtēm 200 grādu temperatūrā apcepties. Šo laiku izmanto, lai samizotu un sagrieztu garenās šķēlītēs ābolus, sagrieztu uz pusēm lielogu dzērvenes un mazā bļodiņā apbērtu tās ar karotīti cukura un atstātu sasuloties. Pēc 15 minūtēm kūkas pamatni izņem no krāsns un ļauj atdzist.
Tikmēr nelielā bļodiņā ieliek biezpienu, to rūpīgi ar dakšiņu saspaida un pievieno saldo krējumu. Šo šķidro, putras konsistencei līdzīgo biezpiena masu lej uz padzisušās mīklas pamatnes, pa virsu kārto ābolu šķēlītes un izkārto dzērveņu pusītes. Tad līdz stingrām putām sakuļ olu baltumus un vienmērīgi izsmērē pār augļu pildījumu. Kā pēdējo izņem no saldētavas atlikušo mīklas gabaliņu. Ņem rupjo rīvi un vienmērīgi vietīgi pārrīvē kūku ar mīklas drumstalām. Liek kūku vēlreiz krāsnī uz 30-40 minūtēm 200 grādu temperatūrā (laiks atkarīgs no izvēlētā cepšanās režīma). Pazīme, ka kūka ir gatava, ir tā, ka mīklas drumstalas virspusē kļūst skaisti brūnas.
Lai izdodas!
2 komentāru
vienkārši superīga kūka!