Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Citronu-ķirbja pīrāgs

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ierasto ābolraušu vietā pamēģini pagatavot vēl kādu citu rudenīgu našķi – piemēram, šo gardo pīrāgu no ķirbja un citroniem. Nataša sīki un smalki skaidro, kā tādu uzcept.

Ņem recepti līdzi uz veikalu! 
Izmanto QR kodu un skati 

receptes sastāvdaļas savā telefonā!

Sastāvdaļas pildījumam:
(Glāzes tilpums 250 ml. Manis izmantotā forma cepšanai ir 24 cm diametrā)
* 2 nelieli citroni
* 3 olas
* 50-100 ml saldais krējums
* 1/2 glāze cukurs (šis cukura daudzums būs saldam pīrāgam, ja nevēlamies ļoti saldu, tad liekam mazāk, jo ķirbis jau pēc būtības dod arī saldumu)
* 1 tējk. garšviela piparkūkām vai kanēlis, kardamons, krustnagliņas, muskatrieksts mazas šķipsniņas, kopā ap 1 tēj.k
* 2 tējk. svaigi rīvēts ingvers
* 300 ml ķirbja biezenis 
* 30 g sviests

Sastāvdaļas smilšu mīklai:
* 1 ola
* 1 glāze milti
* 1/2 glāze rieksti
* 125 g sviests vai margarīns
* 1/4 glāze cukurs
* naža gals sāls, maza, maza šķipsniņa
* 1/4 tējk. soda
(šīs mīklas sastāvdaļas būs diviem pīrāgiem,ja cepam tik vienu,tad pārējo mīklu varam pāris dienas paturēt ledusskapī,vai izcept cepumus vai ko tamlīdzīgu, bet variet izmantot arī sev tīkamu smilšu mīklu vai arī sadalam pildījumu divās daļās ,tieši tā pat kā mīklu un cepam duvus pīrāgus, tas pat būs labāk.)

Sviestu/margarīnu sadrupinam ar miltiem,pievienojam sablenderētus riekstus (smalkās drupačās). Visu šo izmīcam.
Olas baltumu atdalam no dzeltenuma. Baltumu putojam ar cukuru līdz stingrām putām, pievienojam dzeltenumu un sāli, saputojam, pievienojam sodu un vēl saputojam.
Šo saputoto olas masu pievienojam miltu maisījumam. Samīcam mīklu. Pēc vajadzības pievienojam vēl miltus,pa karotītei, nepārcenšamies. Mīklai jabūt maigai, mīkstai, bet ne lipīgai. Ieliekam maisiņā un uz 3 stundām ledusskapī.

Ķirbi nomizojam, izgriežam sēklas, sagriežam mazos gabaliņos un liekam katliņā ar 3 ēd.k ūdeni un sviestu. Sautējam zem vāka uz mazas uguns ik pa laikam apmaisot līdz ķirbis izšķīdis. Pievienojam sarīvētu svaigu ingveru, piparkūku garšvielas un pasautējam 5 minūtes, tad sablenderējam vai izlaižam caur sietiņu.
Citroniem izspiežam sulu.
Olas viegli saputojam ar cukuru, pievienojam citronu sulu, ķirbja biezeni un saldo krējumu, izmaisam, bet neputojam. Putojot izveidojas putas un tas mums nav vajadzīgs.

Mīklu izņemam no ledusskapja, sadalam 2 daļās, vienu daļu ieliekam cepamtraukā, izlīdzinam. (Lai vieglāk būtu gatavo pīrāgu izņemt no formas, es cepamtraukā ieliku cepamo papīru.)
Uz izlīdzinātās mīklas uzlejam mūsu citrona, ķirbja pildījumu. Apsedzam ar foliju un liekam cepties ap 200 grādiem 50-60 minūtes.
Gatavo pīrāgu atstājam pilnībā atdzist un tikai tad sagriežam.

Ja esam sadalījuši gan mīklu, gan pildījumu un cepsim divus pīrāgus, tad cepšanas laiks būs īsāks – ap 30 minūtēm.

Dalīties.

Atstāt Ziņu