Vārda dienu svin: Ojārs, Rainers, Nellija

Ciabatta no kviešu un kukurūzas miltiem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tikai vairākas dienas atpakaļ es savām rokām izcepu pirmo maizes klaipiņu. Man ļoti iepaticies gan pats gatavošanas process, gan arī gala rezultās. Prieks par to, ka šī maize garšo gan vīram, gan dēlam un nu jau vairs uz veikalu pēc maizes it nemaz negribas iet. Labāk svaiga, pašu mājās cepta, ar zināmām sastāvdaļām.

Padomi maizes cepšanā
Visas gatavošanas laikā pieskaroties mīklai rokām jābūt nomazgātām un iesmērētām ar eļļu. Mīklu nav jāmīca, tikai jāmaisa un jāloka, tā veidojas poras gatavai maizītei, bet tomēr izveidot lielas poras kā ir īstai ciabattai nav tik viegli, ir japiešaujas, jāiepazīst mīkla.
Izmantotās glāzes tilpums 250ml.

Sastāvdaļas ieraugam:
– 1 glāze kviešu+ 1 glāze kukurūzas milti
– 1 glāze ūdens
– 1,5 tēj.k sausais raugs vai 15 g svaigais raugs

Sastāvdaļas tālākai gatavošanai:
– 2 glāzes ūdens
– 1,5 glāzes kviešu milti+ 1,5 glāzes kukurūzas milti
– 1,5 tējk. sāls
– garšviela picai, tā sastāv no oregano,bazilika un majorāna 2 tējk.
– eļļa smērēšanai

Ja nav kukurūzas milti, droši iztiekam ar kviešu.

Ierauga gatavošana:
Vislabāk sākt gatavot vēlu vakarā un otrā dienā turpināt.
Siltā ūdenī iemaisam raugu,pievienojam miltus. Izmaisam un pārsedzam ar pārtikas plēvi un atstājam no 4-12 stundām istabas tempertūrā.

Ieraugam pievienojam pārējo ūdeni, mazliet siltu un miltus kopā ar sāli un garšvielām. Maisam ar karoti mīklu līdz tā atlīp no trauka sienām. Mīkla nav jāmīca ar rokām, tikai ar karotes palīdzību. Kopējais maisīšanas laiks var aizņemt ap 20 minūtēm līdz mīkla vairs nelīp pie trauka. Ja nu gadījumā mīkla sanākusi ļoti šķidra, tad pievienojam pa ēdamkarotītei vēl miltus. Bet kopumā mīklai jābūt mazliet lipīgai.

Trauku, kur raudzēsim mīklu iesmērējam ar eļļu, ieliekam mīklu un arī apsmērējam to viegli ar eļļu. Pārsedzam ar pārtikas plēvi un raudzējam istabas tempertūrā vienu stundu.

Pēc stundas mīklas malas stiepjam uz vidu un tā pa visu rādiusu. Tad mīklu piepaceļam no apakšas un salokam uz pusēm. Turpinam raudzēt 1 stundu, tad atkal mīklu salokam uz pusēm, tad vēl raudzējam 1 stundu un pēdējo reizi pārlokam uz pusēm.

Mīklu sadalam 4 daļās- 4 maizes klaipiņos. Mīklu nemīcam, tik sadalam, salokam, pavelkam mīklas malas, šādi izveidojot klaipiņus.

Liekam maizes klaipiņu uz cepamās plāts, uz kuras ir cepamais papīrs mazliet apbērts ar miltiem. Maizes klaipiņu apberam viegli ar miltiem, apsedzam ar dvieli un atstajam uz 30 minūtēm. Pa to laiku uzsildam cepeškrāsni uz 220 grādiem. Pašā apakšā liekam trauciņu ar ūdeni. Uz nākamā nodalījuma liekam cepamo plāti ar maizes klaipiņu. Cepam 220 grādos 20 minūtes, ja jums būs mīkla sadalīta 4 klaipiņos. Ja divos klaipiņos, tad 40 minūtes.

Gatavo maizi apsedzam ar dvieli un ļaujam atdzist. Pēc šīs receptes maizīte ir ar cietu, kraukškīgu garoziņu un maigu, mīkstu vidu.

Lieki piebilst, ka maize sanāk ļoti aromātiska un šādu maizi prieks ēst. Pēc katras šķēles prasās vēl un vēl.

Dalīties.

1 komentārs

  1. Man ieraugs sanaca tads drumstalains miltu pikucis.dariju visu pec noradijumiem,vai ta tam ir jabut? Tagad gaidisu ritu, tad turpinasu,Varbut kaut kas mainisies

Atstāt Ziņu