Christstollen – tradicionāls vācu Ziemassvētku konditorejas izstrādājums. Tiešs tulkojums – Ziemassvētku tuneļkūka, Stollen-tunelis. Man tas nedaudz atgādina kēksu, un tajā ir aŗī akut kas no kliņģera.
Sastāvdaļas mīklai:
40g svaigais raugs
250ml piens
400g kviešu milti iesākumā un vēl kādi 200g mīcīšanas procesā
200g sviests
1/4 tēj.k kardamons
1/4 tēj.k muskatrieksts
2 tēj.k vaniļas cukurs Dr.Oetker
3 ēd.k meduss
1 citrona miziņa
1/2 glāze cukurs
0,5kg dažādi žāvēti augļi, ogas-es izmantoju rozīnes, dateles, žāvētas plūmes, žāvētas aprikozes, vīģes, žāvētus ananāsus.
200g rieksti – mandeles un zemesrieksti
Ja vēlas pilda ar marcipānu, es to gatavoju pati
50g sviests apsmērēšanai
Pūdercukurs apkaisīšanai
Gatavojam:
1. Raugu sadrupinam, pievienojam medu. Pielejam viegli siltu pienu, izmaisām līdz raugs izšķīdis. Pieberam 200g miltus, izmaisām. Apsedzam ar pārtikas plēvi un raudzējam 30 minūtes.
2. Mīkla uzrūgst un palielinās apjomā divas reizes.
3. Mīkstu sviestu, vaniļas cukuru, kardamonu, muskatriekstu, cukuru, norīvētu citrona miziņu un 200g miltus samaisām kopā.
4. Mīklai jāsanāk viendabīgās, taukainās drupačās.
5. Žātētos augļus aplejam ar karstu ūdeni, lai tie kļūst mīksti, nokāšam, sagriežam mazākos gabaliņos. Rauga mīklu un sviesta mīklu samaisām kopā līdz masa ir viendabīga, tad iemaisam žāvētos augļus un apgrauzdētus, sasmalcinātus riekstus.
Raudzējam siltā vietā stundu.
6. Mīkla uzbriest pavisam nedaudz.
7. Tālāk mīklai pievienojam miltus tik, lai tā ir mīcāma un nelīp pie rokām. Mīklai jābūt ļoti stingrai, bet nav jābūt miltainai. Liekam traukā, apsedzam un raudzējam vēl stundu.
8. Mīkla atkal nedaudz būs pacēlusies, kļuvusi gaisīgāka.
9. Nospiežam, izrullējam taisnstūrī. Vidū liekam marcipāna desu un pāri lokam mīklas pusi tā, lai tā pārklāj otru sānu.Pārgriezu uz pusēm, jo sanāca ļoti garšs ‘štollens’.
10. Tad mazu daļiņu lokam atpakaļ uz pretējo pusi, jāsnāk tādam kā trīskārtu locījumam. Apakšējā daļa lielāka, bet locījumam ejot uz augšu, tas ir mazāks. Izveidojas tāda kā piramīda.
11. Liekam veidojumus uz cepamā papīra un apsedzam ar dvieli, raudzējam vēl 30 minūtes. Ar aci būs manāms, ka uzrūga nedaudz, bet tas ir pietiekami tik stingrai miklai.
12. Cepam iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ~180 grādos, apmēram 40 minūtes. Cepšanas laiks atkarīgs no kliņģera izmēra.
13. Tikko izņemtu no cepeškrāsns apsēmērējam bagātīgi ar sviestu un tad apkaisām ar bagātīgu kārtu pūdercukura. Tad atdzesējam un ietinam folijā. Glabājam aukstā vietā līdz pat mēnesim.
Mans gardums stāvēs līdz Ziemassvētkiem. Tāpēc par to, kāds ir šis ‘štollens’ es padalīties varēšu pēc svētkiem. Bet aromāts un izskats man jau patīk! Līdz ar to nešaubos, ka būs ļoti gards.
Recepte iesūtīta konkursam ‘Mirklis salduma’