Vārda dienu svin: Edvards, Edvarts, Eduards, Varis

Vieglām uzkodām – dārzeņu plate

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dārzeņu plate ir ideāls risinājums, ar ko pacienāt ciemiņus. Tā derēs kā uzkoda pie labas filmas, pasēdēšanai kopā ar draudzenēm vai nelielām viesībām.

Tātad – kas jādara? Vienkārši jānomazgā, jānotīra un skaisti uz šķīvja jāizkārto dažādi dārzeņi. Dārzeņu platēs visbiežāk liek stienīšos sagrieztus svaigus gurķus, stienīšos sagrieztu papriku, šķēlītēs vai daiviņās sagrieztus lielos tomātus vai arī izmanto veselus mazos tomātiņus, sadalītus ziedkāpostus un brokoļus, notīrītus burkānu stienīšus, redīsus u.c.

Ļaujies izdomai – liec uz šķīvja dārzeņus, kas garšo pašai un viesiem, vai ir sezonāli aktuāli. Šeit dažadas idejas, kā veidot dārzeņu plates, taču zemāk atradīsi arī vairākas idejas gardām dip mērcītēm, ko pasniegt kopā ar dārzņiem!

 

  

Iedvesmas foto no Pinterest.com

Tātad – viena lieta ir izvēlēties un noformēt dārzēnus, otra  – pagatavot mērcīti, kuru pasniegt kopā ar dārzeņiem.

Šeit iedvesmai 5 dārzeņu mērces:

Krējuma mērce ar ķiplokiem

Nepieciešams:
250 g majonēze
250 g skābais krējums
4 ķiploka daiviņas 
dilles 
sāls
pipari

Pagatavošana:
Sajauc majonēzi un skābo krējumu. Pievieno saspiestus vai smalki sagrieztus vai saspiestus ķiplokus un smalki sagrieztas dilles. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Kārtīgi visu apmaisa un ēd ar svaigiem dārzeņiem, vārītiem dārzeņiem vai gaļu.

Dārzeņu mērce ar zilo sieru

Nepieciešams:
1/2 glāze olīveļļa
2 ēd.k. baltvīna etiķis 
1/2 tējk. ķiploku pulveris 
1/2 tējk. sīpolu pulveris 
1/2 tējk. raudenes 
1/2 tējk. melnie pipari 
1/2 glāze sadrupināta zilā (Rokforas) siera

Pagatavošana:
Burkā ielej olīveļļu, etiķi, pieliek pārējās sastāvdaļas. Burkai uzliek vāciņu un tās saturu krata līdz izveidojas viendabīga masa. Izsmalcināta dārzeņu mērce gatava!

Krējuma mērce ar zaļumiem

Nepieciešams:
1 glāze skābais krējums 
1/2 tējk. sāls 
1/2-3/4 tējk. cukurs 
sinepes
pipari
sasmalcināti pētersīļi
dilles
selerijas un loki
skāba sula vai galda etiķis

Pagatavošana:
Krējumam pieliek norādītos produktus, sajauc, tad pievieno zaļumus un vēlreiz samaisa. Ja krējums nav pietiekami skābs, var pieliet nedaudz kādu skābu sulu vai galda etiķi.

Krējuma mērce ar olas dzeltenumu

Nepieciešams:
3/4 glāzes skābais krējums 
1 novārītas olas dzeltenums 
1 jēlas olas dzeltenums
1/4 tējk. sāls 
1 tējk. cukurs 
1/2 tējk. sinepes 
pipari

Pagatavošana:
Novārītu olas dzeltenumu saspiež vai izberž caur sietu, saberž kopā ar nevārītu olas dzeltenumu un pārējām piedevām. Pakāpeniski pievieno skābo krējumu, visu labi sajauc.

Vienkāršā siera mērce

Nepieciešams:
1 glāze majonēze 
1/2 glāzes skābais krējums 
1 glāze rīvēts siers 
sāls
2 daiviņas ķiploka

Pagatavošana:
Sarīvē sieru un sajauc kopā ar majonēzi un krējumu, pievieno sāli un saspiestos ķiplokus un visu samaisa.

 

Uzkodām vari pagatavot arī šādas frī kartupeļu alternatīvas!

SALDĀ KARTUPEĻA FRĪ VILTOTIE FRĪ KARTUPELĪŠI

 

Dalīties.

7 komentāru

  1. Mana mērce parasti sastāv no visa, kas ir pa rokai. Protams, no visa, kas nekustas. Un ziniet, nekad neviens nav sūdzējies. Drīzāk pat prasa recepti 🙂

  2. Šo brīnumu vienmēr taisām dzimšanas dienās un visiem garšo! To mērcīti var pagatavot arī no "Ādažu Čipsi" čipsu mērču pulvera.

  3. Tās čipšu mērcītes jau sen nelietoju. Kad ir mēģināts pašam uzburt kādu garšu, tad tādu maisījumu vairs nemaz negribas izmantot.

  4. Jūlija Liene R. on

    Šis variants mani bieži izglābis, kad nav bijis laika vai ideju lai gatavotu ko īpašu, ar ko cienāt viesus. Visi vienmēr sajūsmā ložnā ap dārzeņu šķīvi. Es arī pati gatavoju mērcītes un laikam tāpat kā Lū – no visa, kas pa rokai!

  5. Natālija Rogova on

    Visbiežāk izmantojam skābā krējuma mērci.Krējums + ķiploks,tā pamatīgi,lai kož + dilles

Atstāt Ziņu