Dārzeņu plate ir ideāls risinājums, ar ko pacienāt ciemiņus. Tā derēs kā uzkoda pie labas filmas, pasēdēšanai kopā ar draudzenēm vai nelielām viesībām.
Tātad – kas jādara? Vienkārši jānomazgā, jānotīra un skaisti uz šķīvja jāizkārto dažādi dārzeņi. Dārzeņu platēs visbiežāk liek stienīšos sagrieztus svaigus gurķus, stienīšos sagrieztu papriku, šķēlītēs vai daiviņās sagrieztus lielos tomātus vai arī izmanto veselus mazos tomātiņus, sadalītus ziedkāpostus un brokoļus, notīrītus burkānu stienīšus, redīsus u.c.
Ļaujies izdomai – liec uz šķīvja dārzeņus, kas garšo pašai un viesiem, vai ir sezonāli aktuāli. Šeit dažadas idejas, kā veidot dārzeņu plates, taču zemāk atradīsi arī vairākas idejas gardām dip mērcītēm, ko pasniegt kopā ar dārzņiem!
Iedvesmas foto no Pinterest.com
Tātad – viena lieta ir izvēlēties un noformēt dārzēnus, otra – pagatavot mērcīti, kuru pasniegt kopā ar dārzeņiem.
Šeit iedvesmai 5 dārzeņu mērces:
Krējuma mērce ar ķiplokiem
Nepieciešams:
250 g majonēze
250 g skābais krējums
4 ķiploka daiviņas
dilles
sāls
pipari
Pagatavošana:
Sajauc majonēzi un skābo krējumu. Pievieno saspiestus vai smalki sagrieztus vai saspiestus ķiplokus un smalki sagrieztas dilles. Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Kārtīgi visu apmaisa un ēd ar svaigiem dārzeņiem, vārītiem dārzeņiem vai gaļu.
Dārzeņu mērce ar zilo sieru
Nepieciešams:
1/2 glāze olīveļļa
2 ēd.k. baltvīna etiķis
1/2 tējk. ķiploku pulveris
1/2 tējk. sīpolu pulveris
1/2 tējk. raudenes
1/2 tējk. melnie pipari
1/2 glāze sadrupināta zilā (Rokforas) siera
Pagatavošana:
Burkā ielej olīveļļu, etiķi, pieliek pārējās sastāvdaļas. Burkai uzliek vāciņu un tās saturu krata līdz izveidojas viendabīga masa. Izsmalcināta dārzeņu mērce gatava!
Krējuma mērce ar zaļumiem
Nepieciešams:
1 glāze skābais krējums
1/2 tējk. sāls
1/2-3/4 tējk. cukurs
sinepes
pipari
sasmalcināti pētersīļi
dilles
selerijas un loki
skāba sula vai galda etiķis
Pagatavošana:
Krējumam pieliek norādītos produktus, sajauc, tad pievieno zaļumus un vēlreiz samaisa. Ja krējums nav pietiekami skābs, var pieliet nedaudz kādu skābu sulu vai galda etiķi.
Krējuma mērce ar olas dzeltenumu
Nepieciešams:
3/4 glāzes skābais krējums
1 novārītas olas dzeltenums
1 jēlas olas dzeltenums
1/4 tējk. sāls
1 tējk. cukurs
1/2 tējk. sinepes
pipari
Pagatavošana:
Novārītu olas dzeltenumu saspiež vai izberž caur sietu, saberž kopā ar nevārītu olas dzeltenumu un pārējām piedevām. Pakāpeniski pievieno skābo krējumu, visu labi sajauc.
Vienkāršā siera mērce
Nepieciešams:
1 glāze majonēze
1/2 glāzes skābais krējums
1 glāze rīvēts siers
sāls
2 daiviņas ķiploka
Pagatavošana:
Sarīvē sieru un sajauc kopā ar majonēzi un krējumu, pievieno sāli un saspiestos ķiplokus un visu samaisa.
Uzkodām vari pagatavot arī šādas frī kartupeļu alternatīvas!
SALDĀ KARTUPEĻA FRĪ | VILTOTIE FRĪ KARTUPELĪŠI |
7 komentāru
Mmm, siera mērce izklausās garda.
Mana mērce parasti sastāv no visa, kas ir pa rokai. Protams, no visa, kas nekustas. Un ziniet, nekad neviens nav sūdzējies. Drīzāk pat prasa recepti 🙂
Šo brīnumu vienmēr taisām dzimšanas dienās un visiem garšo! To mērcīti var pagatavot arī no "Ādažu Čipsi" čipsu mērču pulvera.
Tās čipšu mērcītes jau sen nelietoju. Kad ir mēģināts pašam uzburt kādu garšu, tad tādu maisījumu vairs nemaz negribas izmantot.
Tas vienkārši bija kā vēl viens variants mērcītēm, ja paši negribas miksēt!
Šis variants mani bieži izglābis, kad nav bijis laika vai ideju lai gatavotu ko īpašu, ar ko cienāt viesus. Visi vienmēr sajūsmā ložnā ap dārzeņu šķīvi. Es arī pati gatavoju mērcītes un laikam tāpat kā Lū – no visa, kas pa rokai!
Visbiežāk izmantojam skābā krējuma mērci.Krējums + ķiploks,tā pamatīgi,lai kož + dilles