Vārda dienu svin: Līksma, Bārbala

Ra…ra…rabarbers. Receptes iedvesmai

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ir īstais laiks baudīt rabarberus, tos ieteicams lietot uzturā tikai līdz Jāņiem, tāpēc izmanto šo brīdi! Cepam rabarberu plātsmaizes, vāram rabarberu ķīseļus un kompotus, gatavojam ievārījumu!

Rabarberu kātu galvenā vērtība ir agri pavasarī iegūstamie vitamīni, kas ir īpaši svarīgi laikā, kad citu svaigu dārzeņu dārzā vēl nav. Tomēr jāievēro, ka uzturā drīkst lietot tikai jauno rabarberu kātus. Lapās ir pārāk liela skābeņskābes koncentrācija. Agri pavasarī rabarberu kāti satur galvenokārt citronskābi, pēc tam palielinās ābolskābes daudzums, un vasaras beigās rabarberu kātos jau koncentrējas daudz skābeņskābes sāļu, tāpēc tos vislabāk lietot līdz vasaras vidum, tāpēc saka, ka skābenes un rabarberus jābauda tikai līdz Jāņiem.

Ēdot rabarberus lielos daudzumos, skābeņskābe var izraisīt nieru darbības traucējumus, saindēšanos izsaucot vemšanu un krampjus, pieaugušajiem – var veicināt urīnceļu akmeņu rašanos un citus vielmaiņas traucējumus. Tādēļ nav ieteicams pārspīlēt ar rabarberu ēšanu, un grūtniecēm tos vispār neiesaka lietot uzturā. Tāpat arī tiem cilvēkiem, kas cieš no reimatisma, urīnceļu akmeņu vai žultsakmeņu veidošanos un podagras, rabarberus nebūtu ieteicams tos iekļaut uzturā.

Taču pārējiem nelielos daudzumos jaunie pavasara rabarberi ir veselīgi. Rabarberi stimulē vielmaiņu un aknu darbību, tiem piemīt kuņģa sekrēciju veicinoša, asinsradoša un mīkstinoša iedarbība. Tos ieteicams lietot organisma spēcināšanai, fiziskas un garīgas pārpūles novēršanai.

Kulinārijā rabarberu kātus izmanto kompotu, ievārījumu un saldēto ēdienu pagatavošanai, kā arī iegūst no tiem sulu. Īpaši ieteicams rabarberus un to ēdienus lietot kopā ar pienu, kas mazina skābeņskābes iedarbību. Skābeņsskābi var mazināt arī rabarberu kātus kārtīgi nomizojot un pirms lietošanas vai gatavošanas applaucējot karstā ūdenī (noblanšējot).

Idejas, ko vēl pagatavot no rabarberiem!

Gardā rabarberu plātsmaize >> Rabarberu pīrāgs >> Rabarberu kēksiņi >>
Ātrā kefīra mīklas rabarberu kūka >> Rabarberu sukādes un rabarberu sīrups >> Ātrā rabarberu kūka ar pilngraudu miltiem >>
Rabarberu ievārījums >> Rabarberu sorberts >> Banānu-rabarberu ievārījums >>
     
Šašliks rabarberu marinādē >> Vistas stilbi rabarberu marinādē >> Zaķskābeņu-rabarberu sorbets >>

                                                                        


LASI VĒL!

Vāram ķīseli!
Padomi un knifi perfekta ķīseļa pagatavošanai

Ja vēlies uzvārīt rabarberu ķīseli, bet nezini – kā, skaties šeit pamācību, kā pagatavot garšīgu ķīseli >>>

 

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu