Vārda dienu svin: Ignats, Virgīnija

Pie svētku galda: ko un cik daudz ēst

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dažādi našķi, karstvīns, piparkūkas, mandarīni, salātiņi, gaļa un kas tik vēl ne – pie Ziemassvētku un arī Jaunā gada vakariņu galda viegli aizrauties un nejust mēru. Bet, ak vai! – nākamajā dienā un pat vēlāk gan mēs to jūtam. Smaguma sajūta, vainas apziņa (īpaši, ja ievēro kādu diētu) un vienkārši slikta pašsajūta… Jautājam uztura speciālistei Katrīnai Spuleniecei, kādus našķus un ēdienus svētku galdam labāk izvēlēties – kuri ir veselīgāki, un no kuriem savukārt labāk izvairīties.

 

Cik daudz un ar ko var našķēties?

 Svētkos gribas sevi palutināt ar dažādiem gardumiem un to arī vajag darīt, jo svētki taču nav katru dienu, tomēr jāuzmanās ar kalorijām bagātiem produktiem, kas var sagādāt problēmas vēlāk. Gabaliņš rauša, pīrāga vai pāris piparkūkas neko ļaunu nenodarīs, bet aizrauties labāk nevajag.

  • Viens no veidiem, kā ierobežot uzņemtās kalorijas ir tieši samazināt apēstās pārtikas daudzumu.
  • Ir uzskats, ka augļi ir pilnīgi nekaitīgs ēdiens, bet arī augļos ir kalorijas un ar tiem viegli aizrauties. Protams, daudzām Ziemassvētki bez mandarīniem un piparkūkām nav iedomājami, tāpēc labāk saēsties tos vienreiz pamatīgi, lai pēc tam varētu atturēties. Pašai jāzina savas vājības, lai varētu zināt cik tālu var iet, lai pēc tam nebūtu jānožēlo. Svētki galu galā ir tādēļ, lai atpūstos, izklaidētos, pabūtu kopā ar saviem mīļajiem, nevis mocītos sirdsapziņas pārmetumos par katru apēsto piparkūku.
  • Vēl ir iespēja vienkārši nenest mājās nevēlamos ēdienus vai izvēlēties mazāko no ļaunumiem. Piemēram, ēst augļus nevis konfektes, kūkas un raušus. 
  • Var pagatavot desertu – ceptus ābolus ar žāvētiem augļiem, kanēli un medu, vai cepumus no auzu pārslām, rauša vietā var cept biezpiena sacepumu. Jāizvairās no baltajiem miltiem un cukura. Var izmēģināt miltiem pievienot rupja maluma miltus vai klijas, cukura vietā var lietot medu un augļus. 
  • Interesants un tradicionāls ēdiens ir sklandu rauši, kurus gatavojot izmanto rupja maluma miltus un pilda ar burkāniem. 
  • Pīrāgus iesaku pamēģināt pildītus gan ar šķovētiem kāpostiem, gan ar sēnēm vai olām un rīsiem. Pašai jāeksperimentē un tad atklāsies daudz jaunas un interesantas receptes, turklāt gatavojot mājās ir iespējams ierobežonevēlamo produktu saturu ēdienā un aizstāt tos ar citiem.

Pie svētku galda: no kā izvairīties?

Apsēžoties pie pārpildīta svētku galda jāatceras, ka viss vakars vēl priekšā un nav, kur steigties.

  • Jāēd nelielas porcijas, kārtīgi jāsakošļā, īpaši tādi smagi ēdieni, kā zirņi. 
  • Vairāk var atļauties ēst svaigus dārzeņus. Štovēti kāposti ir ļoti labs ēdiens, bet, ja tie ir gatavoti ar treknu gaļu un taukiem, tad tie vairs nav figūrai draudzīgi. Gatavojot mājās pašas, to varam kontrolēt un kāpostus var izsautēt arī pilnīgi bez gaļas vai ar liesu gaļu.
  • Ja sanāk ciemoties un nav izvēles, jo saimniece apvainosies, ja viss netiks nogaršots, tad jāņem vērā no kuriem produktiem pašai ir smaguma sajūta vai pūšas vēders, šos ēdienus labāk ierobežot. 
  • Lai samazinātu kaloriju daudzumu var ēst tikai gaļu ar salātiem, bez piedevām. Nevajadzētu lietot treknas mērces un salātus, kas bagātīgi satur majonēzi.

Uzmanīgi ar alkoholu!

Jāatceras, ka arī alkoholiskie dzērieni satur kalorijas un var radīt nepatīkamas sajūtas nākamajā dienā, tāpēc jābūt uzmanīgām, jājūt robeža.

 

Konsultēja Katrīna Spuleniece, uztura speciāliste,

katrinaspuleniece@inbox.lv,

+37126460569

Dalīties.

3 komentāru

  1. Svētki nenozīmē sēdēšanu pie galda vien un izēšanos. Ja viesiem garlaicīgi, tad protams rokas sniedzas pēc kaut kā graužama. Iesaku izdomāt dažādas aktivitātes, spēles kopā ar draugiem vai ģimeni. Visiem būs jautri, izkustēsies un par ēdienu nemaz jādomā nebūs. 🙂

  2. Jūlija Liene R. on

    Padomi labi, bet man tik un tā ir stipras aizdomas, ka arī šie svētki beigsies ar ķieģeļi vēderā 🙂 Nu kā var atteikties no omes cūkgaļas cepeša, pīrādziņiem un rosolīšiem!? Es nevaru…:)

Atstāt Ziņu