Vārda dienu svin: Imants, Rimants, Ingars, Intars

Padoms, kā mājās pagatavot upeņu liķieri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

rī tev dārzā vai pie mammas laukos upeņu krūmi pilni melnu, sulīgu ogu? Ja gardie upeņu ievārījumi jau savārīti un sulas izspiestas, šeit būs vēl viena ideja, ko vari darīt ar ogām!  Upenes var izmantot, sagatavojot liķieri, kuru celt galdā svētku reizēs. Ar savu upeņu liķiera pagatavošanas recepti dalās Latvijas balzams stipro alkoholisko dzērienu tehnoloģe Aija Zablocka.

Nepieciešams:
0.5 kg upeņu ogu,
2 glāzes jeb 400 ml  69% degvīna (nopērkams veikalos)
500g cukura
glāzi ūdens

Gatavošana
Pārlasītas upenes vispirms jāsabaksta ar zobu bakstāmo un jāieliek stikla traukā – vēlams izmantot burku ar platu kakliņu, lai ogas būtu veikli izņemt. Upenes aplej ar degvīnu, vēlams, kura stiprums ir 69%, trauku aizvāko un novieto tumšā vietā uz četrām nedēļām. Populārāko uzlējumu un liķieru pagatavošanai vispiemērotākais  degvīns ar alkohola saturu 70%, jo nodrošina optimālu garšas un aromāta izvilkumu, kas nav iespējams ar parastajiem degvīniem. Šim degvīnam piemīt arī labākas dezinficējošas īpašības nekā tradicionālam 40%.

Šo ekstraktu vajadzētu  pakratīt vai  apmaisīt vismaz 1x nedēļā. Pēc mēneša upeņu uzlējumu jāizfiltrē. Filtrēšanai var izmantot vairākās kārtās saliktu marli vai rupju audumu.

Pēc tam no ūdens un cukura savāra sīrupu, atdzesē un pievieno izfiltrētajam degvīna izvilkumam. Var pievienot klāt  arī vaniļas cukuru (1 tējkaroti) vai šķipsniņu skābes, vai citrona miziņu, lai iegūtu dažādākas garšas nianses.

Noliek stāvēt vēl uz 3-4 nedēļām, pēc tam vēlreiz izfiltrē un iepilda skaistās pudelēs.

Iegūtais liķieris būs ar absolūtā alkohola saturu no 25-30%, izejot no receptes niansēm.

Upenes šajā receptē var aizstāt ar aronijām, kam pievienotas ķiršu lapas, mellenēm, avenēm vai zemenēm. Svarīgi ir izlietot uzlējumu līdz nākamai ražai.

! Daži „knifiņi”, lai mājas liķieris izdotos:

Izvēlies tikai labas, gatavas ogas!

Svaigas ogas var lieliski aizstāt ar saldētām – tad tās pat nav jāsabaksta!

Nekādā gadījumā neizmanto ievārījuma cukuru! Tajā esošās pektīnvielas šoreiz nav vēlamas!

Dalīties.

1 komentārs

  1. Werry berry on

    Šito es tiešām pamēģināšu! Izklausās vienkārši un elementāri uztaisīt. Mājas liķieri vienmēr garšojuši, kad viesos kāds pacienā, mmm, īsts gardums!

Atstāt Ziņu