Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Našķi no Kurzemes – sklandrauši

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ai esi kādreiz gatavojusi sklandrausi? Varbūt pat neesi nekad pagaršojusi? Ir īstais laiks to izdarīt. Te būs garda recepte.


Sastāvdaļas:
Mīklai:
rudzu milti
ūdens
sviests
sāls
cukurs

Pildījumam:
burkāni
kartupeļi
ola
krējums
sāls
cukurs

Pagatavošana
Rudzu miltus sajauc ar ūdeni un taukvielām (es izmantoju sviestu, un labi daudz sviesta, jo tad garšīgāk) – to dara pamazām miltiem pievienojot taukvielas un ūdeni, skatoties, lai mīkla izdotos viendabīga un būtu labi izmīcāma. Taukvielas ir pietiekami tad, ja mīkla nelīp daudz pie rokām. Pēc garšas pievieno sāli, ko izšķīdina ūdenī.

Masas pagatavošana:
Pirmā kārta. Vārītus kartupeļus samaļ gaļasmašīnā vai saspaida pēc iespējas rūpīgāk, lai masa būtu viendabīga. Pievieno olu, sāli, krējumu. Var pievienot arī biezpienu un ķimenes.

Otrā kārta. Vārītiem burkāniem, samaltiem gaļas mašīnā vai sablenderētiem, pievieno olu, krējumu, sāli, cukuru, nedaudz miltus, var likt klāt biezpienu.

Tad mīklu izrulē 2-3 mm biezumā, izveido aplīšus. Es parasti izmantoju vidēja lieluma glāzi, tad sklandrauši sanāk nelieli. Atkarībā no tā, cik lielus sklandraušus vēlas, tik lielus aplīšus arī izveltnē. Tad šiem aplīšiem uzloka 1- 2 cm augstas maliņas (žodziņus, sklandas – no kā arī cēlies nosaukums “Sklandrausis”). Katrā mīklas formiņā liek kartupeļu pildījumu un tam virsū burkānu pildījumu. Cep cepeškrāsnī 30-40 minūtes. Kad gatavs, pa virsu uzsmērē krējumu un uzber cukuru.

Dalīties.

Atstāt Ziņu