Vārda dienu svin: Vanda, Veneranda, Venija

Mājas vīni, ievārījumi, kompoti un marinējumi bez E no Durbes

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ažādus ievārījumus, kompotus, dārzeņu marinējumus un mājas vīnus ar preču zīmi „Durbes veltes” SIA „EVI&JO” ražo tikai otro sezonu. Pavisam mazā ražotnē, kurā strādā 5 cilvēki, tikai no vietējām ogām, augļiem un dārzeņiem tiek ražoti ievārījumi, gatavoti kompoti, marinēti dārzeņi, vārīti dažādi pikanti salāti un raudzēti augļu–ogu vīni. 

Gandrīz visas izejvielas – augļi, dārzeņi un ogas, tiek audzētas Durbes novadā ražotājiem piederošajā zemnieku saimniecībā „Avenes” un citās Durbes novada saimniecībās vai piemājas dārzos.  Izejvielas tiek audzētas ar tradicionālajām lauksaimniecības metodēm un tas nozīmē, ka dārzeņu vagas tiek ravētas, augļi un ogas netiek migloti ar dažādiem ķīmiskiem augu aizsardzības līdzekļiem. Tikai tā ir iespējams produktiem piešķirt  garšas, kas atgādina mammas vai vecmāmiņas ievārījumu vai salātus. No e- vielām „Durbes velšu” burciņās var atrast tikai etiķi un nedaudz citronskābi, jo bez šiem konservantiem nevar iemarinēt ne gurķus, ne ķirbjus. Visas ogas, augļi un dārzeņi burkās vai lielajā vārīšanas katlā nonāk svaigi. Arī visas garšvielas – zaļumi, ķiploki un mārrutki, kas nu kam pēc receptes pienākas, tiek pievienotas svaigas.  Ja kaut kas patiešām ir Latvijā izaudzēts un saražots par 95%, tad tie ir mūsu produkti, apgalvo uzņēmuma īpašniece un vadītāja  Evija Kopštāle.  Ja Latvijā ražotu cukuru, tad varētu teikt, ka 100% vietējais produkts.

Līdzās klasiskiem produktiem – marinētiem gurķiem, tomātiem želejā, zemeņu ievārījumam, pircējiem tiek piedāvāti arī  netradicionāli produkti – ābolu- ķirbju pikantais ievārījums, saukts arī par čatniju, jo āboliem un ķirbjiem pievienota latviešu virtuvē ne tik izplatītā ingvera sakne un čilli pipari, kas ievārījumam dod patīkamu pikantu garšu. Ļoti daudz izmantots arī ziemeļu citrons jeb cidonijas. Tās, savārot kopā ar āboliem, ķirbjiem un piparmētru lapu izvilkumu, iegūts patīkami svaigu ievārījumu. Ķirbji saldskābā marinādē kopā ar cidonijām pat nedaudz atgādina ananāsus. Cukini gabaliņiem saldskābajā marinādē tiek pievienots kurkums, kas nāk no Ajūrvēdu virtuves un ir pazīstams ne tikai kā garšviela, bet tam piemīt arī izteiktas antioksidējošas īpašības, spēja mazināt artrīta izraisītas locītavu sāpes, spēja „šķidrināt” asinis un samazināt slikto holesterīna daudzumu asinīs. Aukstajos ziemas mēnešos ļoti pieprasītas ir rīvētas upenes ar cukuru. Šoruden nelielā partijā tapa arī latviešu virtuvē pazīstamā „Vīriešu zapte”.

Nu pat beigusies aktīvā ražošana un cehā intensīvi burbuļo  tvertnes ar upeņu vīnu, aveņu vīnu, plūmju vīnu, aroniju vīnu, ābolu-aroniju vīnu un ābolu- cidoniju-ķirbju vīnu. Pagājušo vasaru tieši pēdējais vīns ieguva 1.vietu Latvijas augļu-ogu vīnu konkursa pussauso-pussaldo baltvīnu grupā. Šis vīns pircējiem tiek piedāvāts ar nosaukumu „Rudens augļu-ogu vīns”. Ļoti pieprasīts ir Aveņu vīns un Pieneņu ziedu vīns. Uz Ziemassvētkiem pircējiem varam piedāvāt jāņogu, aveņu un ērkšķogu vīnus, kā arī dārza-meža ogu vīnu, kas gatavots no zemenēm, mellenēm un jāņogā. Sadarbībā ar durbenieci, četru bērnu māmiņu Daci Kalniņu top apgleznotas vīna pudeles ar īpašiem Ziemassvētku motīviem.

Gandrīz visus produktus ar preču zīmi  „Durbes veltes” pircēji var iegādāties sešos RIMI lielveikalos atvērtajos īpašajos zemnieku veikaliņos-nodaļās „Klēts” t/c SPICE, ALFA, MOLS, DEMME, Pulkveža Brieža ielas RIMI un RIMI Biķerniekos, stendos “Saimes galds” hipermarketos MAXIMA Ulmaņa gatvē, Deglava ielā un Slokas ielā, SIA „Rāmkalni” veikalā tirdzniecības centrā „Krokuss” Mūkusalas ielā 95

Ja pircējs vēlas iegādāties produktus vairumā, tad to var veikt iepērkoties uzņēmuma interneta mājas lapās www.durbesveltes.lv . Piegādes tiek veiktas ar “Pasta stacija” terminālu starpniecību septiņās vietā Rīgā un visās Latvijas lielākajās pilsētās.

Dalīties.

Atstāt Ziņu