Vārda dienu svin: Līga

Lieldienu klaips – kuličs

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ja vēlies Lieldienās galdā celt ko gardu un esi pacietīga, izmēģini pagatavot Lieldienu klaipu krievu gaumē jeb kuliču. Pacietība tur tiešām vajadzīga – kūkas mīkla jāraudzē četras reizes!

Nepieciešamās sastāvdaļas:
100 g rozīņu
50 g sakapātu apelsīnu sukāžu
50 g sakapātu citrona sukāžu
50 g sakapātu mandeļu
550 g miltu
35 g rauga
1 glāze piena
nedaudz ruma
250 g sviesta
naža gals safrāna
vanilīns
150 g cukura
1/2 tējk. sāls
8 olu dzeltenumi
150 g pūdercukura
1 ēd.k. citronu sulas
iecukuroti augļi vai krāsaini cukura izstrādājumi

Pagatavošana:

Rozīnes, sakapātas apelsīnu, citrona sukādes, mandeles liek bļodā, pārlej ar rumu, apsedz un ļauj uzbriest. Tikmēr no miltiem, rauga un piena pagatavo ieraugu, tad apsegtu raudzē siltā vietā līdz mīklas virsma sāk plaisāt. Kamēr mīkla briest, saputo sviestu ar garšvielām – safrānu un vanilīnu, pakāpeniski pieliek olu dzeltenumus. Kad ierauga virsma sākusi plaisāt, ieraugam pievieno sagatavoto sviesta masu un kārtīgi sakuļ. Masu atkal uzraudzē. Tad tajā iestrādā ar rumu piesūcinātos augļus. Vēlreiz uzraudzē 10 līdz 15 minūtes. Tad gatavo cepamo formu – tai jābūt augstai un dziļai, var izmantot arī jaunu, augstu puķpodu vai lielu konservu kārbu. Ieklāj formā cepamo papīru, ietauko, iepilda mīklu un nogludina, apsedz un atkal raudzē pusstundu. Tad liek cepeškrāsnī apakšējā nodalījumā un cep 90 minūtes 210 C temperatūrā. Ar koka irbulīti pārbauda, vai kūka izcepusies.

Glazūrai:

No pūdercukura, 2 ēdamkarotēm ūdens un citronu sulas pagatavo cukura glazūru, apziež atdzesēto kuliča virsmu un grezno ar sacukurotiem augļiem vai krāsainiem cukura izstrādājumiem.

 

Lasi vēl!

Lieldienu tradīcijas un ticējumi

Dalīties.

Atstāt Ziņu