Vārda dienu svin: Andrievs, Andrejs, Andris

Lazanja sicīliešu gaumē

Pinterest LinkedIn Tumblr +

atālija, piesakoties Fiskars Functional Form četri-vienā virtuves dēlīša testam, teica, ka noteikti pagatavos lazanju sicīliešu gaumē, ko uzgājusi kādā interneta forumā. Lazanja pagatavota un Natālija ar to padalās arī ar jums!

Ar šo sastāvdaļu daudzumu pietiks, lai pagatavotu lazanju divos A4 formas cepamtraukos.

Nepieciešams Sugo mērcei:
500g maltas gaļas (cūkgaļa vai liellopu gaļa, vai puse uz pusi)
3 x 450g bundžas tomātu savā sulā (bez mizas)
4 ēdamkarotes olīvu eļļas
1 daiviņa ķiploka
200ml sausa sarkanvīna (ņemu lētāko)

Nepieciešams Bešamel mērcei:
100g sviesta
2 ēdamkarotes kviešu miltu
0,5l piena 

Nepieciešams lazanjai:
2 paciņas lazaņjas plāksnīšu (bez iepriekšējas sagatavošanas)
700g parastā siera (ņemu Krievijas)
1 kg šampinjonu
6 vārītas olas
2 saldās paprikas (krāsas pēc izvēles)
Sāls, drupināti melnie pipari, sarkanie pipari, muskatrieksts
(pildījumu var variēt pēc patikas, var arī likt žāvētu gaļu, citus dārzeņus utt.)

Sugo mērcei lielā katlā uzkarsē olīveļļu, pievieno sasmalcinātu ķiploka daiviņu, lai eļļa iegūtu tā aromātu, pievieno malto gaļu, kādu mirkli apcep, pievieno vīnu un apmēram 5 minūtes sautē. Tikmēr izliek tomātus bļodā (ar visu sulu) un ar rokām samīca viendabīgā masa. Iegūto masu ielej katlā, uzvāra un tad uz ļoti lēnas uguns vismaz 1,5 ( ideālā gadījumā 3-4 stundas) stundas vāra, periodiski maisot. Vārīšanas beigās pēc patikas pievieno sāli, nedaudz sarkanos un melnos piparus. Sugo var pagatavot iepriekšējā dienā: jo ilgāk to vāra, jo garšīgāks tas paliek, un nākamajā dienā, kad tiek cepta lazanja, tas ir vēl aromātiskāks. (Teorētiski Sugo vietā var taisīt arī Boloņjas mērci, taču man liekas, ka tā dara tikai restorānos, kur ir slinkums taisīt divas dažādas mērces)

Bešamel mērcei nelielā katliņā izkausē sviestu, pievieno miltus un apcep. Tad lēnām lej klāt siltu pienu un, nepārtraukti maisot, vāra 5 minūtes. Beigās vajadzētu iznākt pabiezai putriņai. Pievieno nedaudz sāls, piparu, naža galu saberzta muskatrieksta un lej to visu katlā, kur ir sagatavota Sugo mērce. Samaisa, pavāra 5 minūtes. Šīs mērces galvenais uzdevums ir padarīt Sugo mērci biezāku.

Kamēr vārās Sugo, gatavo pārējās lazanjas sastāvdaļas. Sarīvē sieru, olas, sagriež šampinjonus un papriku. (Šeit var droši eksperimentēt, katrs var atrast produktus, ko vēlas redzēt savā lazanjā).

Tad ņem taisnstūra formas (apmēram 30x 0cm) karstumizturīgu stikla, teflona vai emaljētu trauku. Trauka apakšā ielej pagatavoto mērci (parasti pāris zupas kausiņi), virsū liek lazanjas makaronu plāksnītes (iepriekš vajag piemērīt plāksnītes traukam, ja kaut kur ir pa garu, var droši lauzt nost, ja traukam ir ieapaļi stūri, droši nolauž stūrīšus, ja kaut kur paliek spraugas, nolauž nepieciešamā izmēra gabalu un aizpilda spraugu), tad atkal mērci un olas, papriku, sēnes, sieru un atkal plāksnītes (šoreiz vēlams tās likt perpendikulāri iepriekšējai kārtai) un atkal mērci, olas utt. Parasti sanāk 3-4 kārtas, uz pēdējās plāksnīšu kārtas liek tikai mērci un sieru.

Kad abi trauki piepildīti, liek virsū foliju un cepeškrāsnī 140° C cep apmēram vienu stundu.

Fantastiska recepte! Sieru nevajag žēlot, var pat likt vairāk, nekā paredzēts receptē. Neviena cita lazanja nelīdzinās šai. Paldies autoram Ģirtam, no kura ieguvu šo gardo recepti!

Dalīties.

Atstāt Ziņu