Vārda dienu svin: Aldonis, Agija

Latgales siera gatavošanas noslēpums

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Latgalē Dagdas novada Andrupenē top mājas sieri pēc senas latgaliešu receptes. Tos gatavo bioloģiskajā saimniecībā „Pilnīgi Latgales sieri”. Siera meistare Melānija atklāj savu siera gatavošanas recepti arī SievietesPasaule.lv lasītājām. Varbūt uz šiem Jāņiem beidzot sasparoties un pagatavot sieru pašai?

Iecere par mājas siera ražotni
„Sievasmāte mājas sieru taisījusi vienmēr, bet pārdošanai sākām ražot pagājušajā gadā, kad apkārtējie zemnieki krīzes dēļ sāka liet ārā pienu,” stāsta saimniecības pārstāvis Kristaps Zīds.
„Sievasmāte Melānija noteikti ir vislabākā siera vārītāja Latvijā un esmu pārliecināts, ka Melānija ir sakāmvārda „pie vīrieša ceļš iet caur vēderu” aizsācēja, to es varu apgalvot arī visu draugu, radu un kaimiņu vārdā,” stāsta Kristaps. „Tieši šī iemesla vadīti mēs visa ģimene atbalstam viņas ieceri izveidot mājas siera ražotni Andrupenē. Pagaidām ar sieriem esam pieejami „zaļajos veikaliņos” un tiecamies būt veikalos, kuros mūs gaida.” Tāpat arī ir iespējams noorganizēt sieru degustāciju darbavietā, vairāk par šo iespēju lasi te – www.try.lv.
Šobrīd saimniecībā tiek gatavoti pieci dažādi siera veidi – klasiskais, ar ķimenēm, ar olīvēm, ar tomātiemun ar garšvielām.

Siers jāsien ar mīlestību
Kas tad ir jāievēro, lai siers sanāktu īsteni gards? Galvenais – miers! Siers nesanāks, ja būsi uztraukusies. Vislabāk, ja sieru vari gatavot laukos – pie dabas, jo, kā saka Melānija: „Rīgā jums tur nekas nesanāks. Tur visi kā traki skrien viens otram pakaļ.” „Brauciet ciemos un paši redzēsiet, ka siers jāsien pilnīgā saskaņā ar sevi!”- uz Andrupeni aicina Melānija. Aizbraukt ciemos tiešām ir vērts! Andrupenes pagasts pirms pāris gadiem tika atzīts par sakoptāko Latgales reģionā. Aizbraucot uz Andrupeni, varēsi ne vien pie Melānijas sieru iemācīties pagatavot, bet arī apmeklēt īstu Latgales Lauku sētu, kas atrodas tieši pretī Melānijas mājai (lauku sētas bildes aplūko rakstam pievienotajā foto galerijā). Tur top arī siera muzejs.

Melānija saka: „Siers jāsien ar mīlestību, ar labestību un, ja domāsi sliktas domas vai būsi uztraucies, tad nekā tur nesanāks. Es savas govis no dzimšanas zinu, katru dienu ieskatos acīs un zinu kāds piens būs, un kāds siers sanāks. Var jau teikt, ka sieru labāk siet tukšā dūšā, jo garšas jutīsi labāk, bet šito man mana vecmāmiņa iemācīja un ne jau uzreiz man sanāca siers. No sākuma man sanāca tāds, no kura pat kaķi atteicās.” Tā kā, ja arī tev nesanāk ar pirmo reizi, neuztraucies un mēģini vēlreiz – gan jau sanāks!

RECEPTE: Kā top mājas siers Latgalē
Aptuvenais siera pagatavošanas veids ko Latgalē piekopj ir šāds:
1. Ņemam ap 10 litriem lauku piena, ko liekam vārīties, bet jānoķer tas moments, kad piens ieiet tādā kā tumīgā biezpiena formā un tad jāpielej klāt svaigi spiesta citrona sula (1 citrons), vai vienkārši citronskābe (~ trešdaļa paciņas).

2. Tad jāmaisa, kamēr pienā skaidri var redzēt, ka atdalās sūkalas no biezpiena.

3. Tālāk šīs sūkalas jānokāš kādā lina drēbē, tā lai paliek tikai biezpiens. Šim biezpienam varam pielikt klāt nepieciešamās garšvielas – sāls, ķimenes utt.

4. Iesienam lina drēbē un atstājam, lai tecinās, uzliekot slogu.

5. Vēlāk atstājam uz nakti, lai siers nedaudz apžūst un būtu gatavs lietošanai.


Ja esi nolēmusi pamēģināt un šogad sieru pagatavot pati, pastāsti pēc tam mums, kā tev gāja un saņem gardas balvas – vairāk lasi te: KONKURSS!


UZZIŅAI

Vairāk informācijas par Andrupeni atrodams šeit:

http://dagda.lv/novads/andrupene/turisms/

http://turisms.latgale.lv/lv/objects/view?id=421&op=8

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu