Vārda dienu svin: Daina, Dainis, Dainida

Lai top košā un gardā ratatouille!

Pinterest LinkedIn Tumblr +


vētdienas plāns bija skaidrs. No laukiem bija savesti kabači (cukīnī), tomāti, burkāni, paprikas, sīpoli, ķiploki un bija nopirkti pāris baklažāni. Ar meitu bijām sarunājušas, ka viņa varēs noskatīties multenīti “Gardēdis” (Ratatouille) par mazo pavāriņu žurkulēnu kādā Parīzes ekskluzīvajā restorānā, lai pēc tam pašas pagatavotu šī mazā pelēna firmas ēdienu – ratatouille, kas latviskojot tiek saukta gan par ratatuju, ratatui, ratatū utt.

Interneta plašumos pārlapoju neskaitāmas receptes un sapratu, ka ratatui variāciju ir tik, cik šī ēdiena gatavotāju. Visvairāk uzrunāja temperamentīgais Bruno Albouze un viņa video recepte, kuru gan savā versijā atļāvos nedaudz pamainīt.

Lūk, mana versija, no kuras pietika 8 personām. Jāteic, ka apēsts tika tik ātri, ka nepaspēju nemaz nofotografēt neskartu gatavo versiju! 🙂

Ņem recepti līdzi uz veikalu! 
Izmanto QR kodu un skati 

receptes sastāvdaļas savā telefonā!

Nepieciešams:
2 sarkanās paprikas
1 dzeltenā paprika
1 vidējs sīpols
1 liela ķiploka daiviņa
3 lieli vai 5 nelieli burkāni
1 l pašu gatavotu tomātu savā sulā (var pirkt arī konservētos tomātus bundžās)
2 vidēji baklažāni
1 vidējs mājas kabacis (2-3 cukīnī)
4-5 tomāti
Baziliks (es liku kaltēto, bet droši var likt arī svaigo)
Sāls
Malti melnie pipari
Eļļa
100 g rīvēta krievijas siera vai rīvēta cietā siera

Pagatavošana:
Vispirms ķēros pie ratatujas pamatnes – mērces pagatavošanas. Uzdūru uz dakšas papriku (pie serdes) un vienu pēc otras uz dzīvas uguns apdedzināju, līdz to miziņa palika melna (kā augstāk ieteiktajā video). Kad paprikas bija apdedzināta, ieliku tās slēgtā stikla traukā, lai tvaikos vēl labāk atdalās miziņa. Tikmēr nomizoju un sasmalcināju sīpolu un ķiploku. Liku karstā eļļā sautēties. Tikmēr pa vienai ņēmu ārā no trauka apdedzinātās paprikas, noņemu tām melno miziņas daļu, iztīrīju sēkliņas, sagriezu un pievienoju sīpoliem un ķiplokiem. Tad nomazgāju un nomizoju burkānus, sagriezu pusripiņās (var arī ceturtdaļās, ja lieli – lai ātrāk gatavojas) un arī pievienoju, lai sautējas. Tad atvākoju tomātus savā sulā, noņēmu tomātiem miziņas un sasmalcināju. Tos arī pievienoju pannā, lai sautējas. Pievienoju nedaudz sāls un saberztu kaltētu baziliku. Kad burkāni mīksti, tad turpat pannā vai arī blendera krūzē samaļ visu biezenī (ja nebija kaltēta bazilika, tad šajā mirklī var pievienot svaigās bazilika lapiņas un sablendēt). Masu liek vēlreiz pannā uz uguns, lai uzvārās.

 

Tikmēr sagriež ripiņās baklažānus, kabaci un tomātus. Uzkarsēto mērci lej cepamajā traukā, virs tās kārto ripiņās sagrieztos baklažānus, kabačus un tomātus. Izveidojas ļoti košs musturs. Pārkaisa šķēles ar nedaudz sāls un maltiem pipariem. Liek traukam vāku vai pārklāj to ar foliju. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 50-60 minūtes. Pēc tam noņem vāku/foliju un ļauj cepties vēl aptuveni 30 minūtes, lai dārzeņu ripiņas apbrūninās Kad trauks izcelts no cepeškrāsns, visam var pārkaisīt rīvētu sieru, bet var arī katram pašam ļaut bērt sieru pēc vēlēšanās.

Lieki teikt, ka aromāts pie vakariņu galda bija dievīgs un arī garšoja ļoti, ļoti labi! 

Dalīties.

Atstāt Ziņu