Vārda dienu svin: Guntra, Ginters, Marianna

Ko celt galdā Vecgada vakarā: alternatīvas rosolam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pēc gariem gadiem, kuru laikā svētki asociējas ar rosoļu un rasoļu bļodām, šie salāti patiesi ir apnikuši. Ja arī tev Vecgada vakarā uz galda vairs nu nemaz negribas redzēt rosolu, pagatavo citādākus salātus! Šeit 12 salātu idejas!

Grūbu salāti
200 g grūbu, 3 tomāti, 100 g olīvu, 200 g marinētu sēņu (šampinjonu), baziliks, olīveļļa, sāls, pipari.
Izmērcētas grūbas izvāra mīkstas, nolej ūdeni un noskalo. Tomātus noblanšē sālsūdenī, nomizo un sagriež gabaliņos. Sajauc kopā ar grūbām. Olīvas, marinētās sēnes sagriež gabaliņos, baziliku saplucina un visu pievieno grūbām. Pēc garšas pieliek sāli, piparus un pārlaista ar 6 ēdamkarotēm olīveļļas.

Skumbrijas salāti
Žāvēta skumbrija, siļķe, sīpols, vārīts burkāns, majonēze
Žāvētu skumbriju un siļķi sīki sagriež, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, pierīvē vārītu burkānu un pievieno majonēzi. Samaisa.

Griķu salāti ar vistas fileju
Griķi, vistas fileja, garšvielas vistai,tomāti, gurķi, marinēti šampinjoni, majonēze, eļļa
Griķus novāra un atdzesē. Vistas fileju sagriež strēmelēs un apkaisa ar garšvielām, apcep eļļā. Liek traukā kārtās: griķus, gabaliņos sagrieztus gurķus, tomātus, šampinjonus. Pārlej ar majonēzi. Virsū liek vistas gabaliņus.

Rīsu un vistas salāti
Žāvēta vista, žāvēts speķis, olas, rīsi, majonēze, krējums, garšvielas
Smalki sagriež žāvētu vistas gaļu un speķi, cieti vārītas olas sakapā, peivieno vārītus un atdzesētus rīsus, majonēzi, krējumu un garšvielas. Samaisa, rotā ar smalki sagrieztiem sīpollociņiem.

Pupiņu- biešu salāti
Vārītas vai konservētas pupiņas, marinēts gurķis, skābs ābols, šķiņķis, siļķe vai marinētas sēnes, vārīti burkāni, vārīta sarkanā biete, paprika, majonēze, krējums.
Visas sastāvdaļas smalki sagriež, aplej ar majonēzi un krējumu, samaisa.

Grieķu salāti
Lielos gabalos sagriez tomātus, gurķus, svaigus sīpolus (var arī papriku), feta (kazas) sieru – kubiņos. Aplaisti ar olīveļļu un svaigu citronu sulu, klāt pievieno melnos piparus (var likt klāt kaltētu oregano un baziliku). Grieķu salātus pasniedz nesamaisītus un sieram ir jābūt virs dārzeņiem

Grieķu salāti latviešu gaumē
Talsu ritulis (zaļais) paprika, tomāts, gurķis, Ķīnas kāposts, citrons. Visu sagriež kubiņos, pārslaka ar citronu, samaisa un gatavs. Nekādas garšvielas, nekādas eļļas.

Siera salāti ar vistas gaļu
200 g siera, 200 g vārītas vai kūpinātas vistas krūtiņas, 1/ glāzes marinētu sēņu, ½ glāzes konservētu zaļo zirnīšu, lapu salāti.
Mērcei: 1 glāze saldā krējuma, 1- 2 ēdamkarotes asās tomātu mērces, 1 ēdamkarote mārrutku, sāls

Sieru, sēnes, daļu vistas krūtiņas sagriež salmiņos. Krējumu saputo, pievienojot sāli, mārrutkus, tomātu aso mērci. Mērci uz 1 stundu liek aukstumā. Pirms salātu pasniegšanas, mērcē iemaisa salātu sastāvdaļas.
Salātu traukā ieklāj lapu salātus, liek sagatavotos siera salātus kaudzītē. Rotājumam atlikušo vistas krūtiņu sagriež glītās plānās šķēlītēs, ar tām rotā salātus.

Kraukšķīgie siera salāti
Holandes siers ar zemu tauku saturu, tomāti, kukurūza, salātlapas, maizes grauzdiņi (vēlams ar siera garšu, atrodami veikalu maizes nodaļā), Heinz Blue Cheese mērce
Bļodasapakšā kārto saplēstas salātu lapas, sagrieztus tomātus, konservētu kukurūzu. Tad pārlej visu ar nelielu daudzumu mērces, virsū ber sieru. Tādā pašā secībā kārto nākamās kārtas. Pa virsu ber grauzdiņus. Ja salāti netiks uzreiz ēsti, grauzdiņus var pievienot arī vēlāk.   

Ķīnas kāpostu un šķiņķa salāti
Vidējs Ķīnas kāposts, gabaliņš kūpināta šķiņķa, grauzdiņi, krējums vai majonēze, sāls
Garenās šķēlītes sagriež Ķīnas kāpostu. Kubiņos sagriež šķiņķi. Liek visu bļodā, pievieno grauzdiņus un samaisa ar krējumu vai majonēzi. Pievieno sāli pēc vēlēšanās.   

Kartupeļu salāti angļu stilā
Novārītus, atdzesētus kartupeļus sagriež vidējos kubiņos vai stienīšos. Cieti vārītas olas sagriež pusripiņās. Ābolu sagriež stienīšos. Burkānu sarīvē. Zaļumus sakapā. Salātus var jaukt gan ar eļļas/sulas (etiķa) mērci, gan ar majonēzi.

Ķirbju salāti
Ņem vienādās daļās ķirbi, burkānus, ābolus un sarīvē diezgan smalkās skaidiņās. Pievieno smalki sarīvētu selerijas sakni (mazāk nekā pārējos). Mērci gatavo no citrona, medus un eļļas. Pārkaisa ar grauzdētām ķirbju sēklām. Šiem salātiem var pievienot arī dzērvenes un mērces vietā izmantot apelsīnu sulu.

 

Padalies ar savām salātu receptēm!

 

Dalīties.

Atstāt Ziņu