Vārda dienu svin: Alīna, Sandris, Rūsiņš

Kad prasās ko gardu un saldu – medus kūka

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šīs medus kūkas svars ir ap 1kg. Kūkas gatavošana neprasa daudz laika, bet prasa pacietību līdz brīdim, kad varēs to ēst, jo visgardākā medus kūka ir otrajā un pat trešajā dienā.

Sastāvdaļas mīklai:
4 ēd.k medus ( šķidrs)
2 ēd.k piens
1 tēj.k vaniļas cukurs (var nelikt,ja nevēlas)
1 ēd.k kakao nesaldināts (var nelikt,ja nevēlas)
75g sviests (var arī izmantot margarīnu)
2 olas
1/2 glāze cukurs (glāzes tilpums 250ml)
ap 3 glāzes milti,mīcot mīklu manīsim cik vajadzēs
1/2 tēj.k soda

Sastāvdaļas pildījumam:
0,5l skābais krējums (tā kā es to putoju, kā rezultātā tas kļūst biezs un palielinās apjomā, tad izmantoju tikai un vienīgi krējumu, kas ir labas kvalitātes 20% vai 25%) + vēl var pievienot svaigo sieru ap 100g, tas der gan garšai, gan konsistencei
250g biezpiens (var ņemt jekuru, graudainu iepriekšs sablenderējam, lai ir viendabīgs, šajā reizē izmatoju Ricotas biezpienu, kas ir mitrs un viendabīgas masas)
1/3 buņdžiņa vārīta iebiezinatā piena(var arī vairāk,bet man uz sitiena bija tik cik bija)
ap 3 ēd.k cukurs(cukura daudzums atkarīgs no tā vai liekam un cik liekam iebiezināto pienu. Būtībā cukuru varam pievienot pēc garšas, jo vienam patīk salds citam mazāk salds.)

Gatavojam mīklu:

1.Katliņā liekam medu, cukuru, pienu, vaniļas cukuru. Karsējam un maisām līdz cukurs izkusis.
2.Kad cukurs izkusis, pievienojam sviestu. Karsējam un maisām līdz sviests pilnībā izkusis.
3.Pievienojam sodu un uz vidēji lielas uguns karsējam nepārtraukti maisot.
4.Masa sāks celties, ja šķiet, ka pāries pāri katliņa malām, piepaceļam katliņu no uguns līdz masa nedaudz nosēžas un tad atkal karsējam uz uguns. Masa sāk lēnām nosēsties un mainīt krāsu. Tā kļūst tumšāka.
5.Karsējam tik ilgi līdz paliek tumši brūna. No šī soļa atkarīgs cik brūna būs gatavā kūka.
Kad masa ir krasi mainījusi krāsu, tad noņemam no uguns un vēl turpinam maisīt. Ļaujam mazliet atdzist.
6.Lai ātrāk atdziest, var pārliet citā traukā. Pievieno kakao un izmaisām.
Pa vienai piesitam olas. Kārtīgi, intensīvi izmaisām.
7.Beram klāt miltus. Sākumā es iebēru vienu glāzi,izmaisīju, tad otro glāzi, izmaisīju un beigās trešo glāzi jau bēru pa daļām, lai nepiebērtu par daudz.
8.Mīcām mīklu. Nomazgajam rokas un turpinam mīcīt ar tīrām, lai zinātu cik tad precīzi milti nepieciešami. Gatavā mīkla ir mīksta, maiga, pavisam nedaudz lipīga.
Ieliekam mīklu maisiņā un atstājam istabas tempertūrā atpūsties, lai milti uzbriest.
9.Ņemam mīklu, sadalām to divās vai vairak daļās, lai vieglāk rullēt. Tā kā mīkla ir nedaudz lipīga, tad ļoti nedaudz uzberam miltus.(Ja mājās ir rudzu vai kukurūzas milti, tad labāk izmantot tos, jo kviešu milti vajadzēs vairāk un tie padarīs sausāku mīklu)
Mīklu izrullējam plānu. Izgriežam formu tādu, kādā vēlamies kūku.
Izrullēto mīklu sadurstam ar dakšiņu, cepam ap 200g grādiem ap 8-10 minūtēm, līdz mīkla ir sausa.
10.Gatavās mīklas plāksnes ir cietas, tā tam jābūt.

Gatavojam pildījumu:
Skābo krējumu putojam līdz tas sāk biezēt. Krējums sākumā kļūst šķidrāks, tad atkal sabiezē un kļūst krēmīgs, gaisīgs, spīdīgi balts un palielinās apjomā 2-3 reizes.
Pievienojam iebiezināto pienu, saputojam,pievienojam biezpienu, atkal saputojam. Pagaršojam cik salds sanācis, ja nepieciešams pievienojam cukuru un visu vēl saputojam.
Katru mīklas plāksni apsmērējam ar krēmu. Neliekam kopā, bet pagaidam kādas 30 minūtes.
Pēc tam liekam vienu uz otras un ieliekam ledusskapī. Ja vēlas izdekorē, bet es šajā reizē neko īpaši nedekorēju. Uzbēru vien rīvētu šokolādi.
Šis krēms ir pietiekami biezs, lai tas turētos uz kūkas un netecētu.
Man patīk, ja krēms ir saldskābs nevis ļoti salds, tas tādēļ, ka medus mīkla pati ir salda un klāt prasās tieši saldskābs krēms.

Kūku turam ledusskapī vismaz 12 stundas, bet, jo ilgak tā stāvēs, jo gardāka būs. Kārtas labi savelkas ar krēmu un kūka ir ideālā mitrumā.

 
Dalīties.

Atstāt Ziņu