Varbūt vienīgi tas cilvēks, kurš nekad mūžā nav ēdis pašgatavotu Jāņu sieru, nevarēs man piekrist, bet pārējie domātu taču atzīs – mājās siets siers ir vislabākais. No bērnības atceros, cik ļoti man garšoja irdenais Jāņu siers, ko ciemos braucot viena tante vienmēr veda. Arī mūsu mājās gatavoja sieru, bet ar gadiem arvien retāk un retāk, līdz beigās jau kādus 5 gadus noteikti nebiju ēdusi mājās gatavotu Jāņu sieru. Tā to nevarēja atstāt, un es pirms pāris gadiem beidzot pati saņēmos šim procesam. Receptes atradu daudz un dažādas, izvēlējos vienu savējo, un pie tās arī pieturos.
Šīs receptes proporcijas: 5 litri piena (+-puslitrs), 1 kg biezpiena, 3 olas, ķimenes pēc katra vēlmēm
Pagatavošana:
Pienu liek vārīties (bet uzvārīt nedrīkst). Tikmēr biezpienu sajauc kopā ar 3 olām un ķimenēm. Kad piens vēl nevārās, bet var redzēt, tūlīt, tūlīt vārīsies, liek iekšā biezpienu. Maisa, kamēr piens sāk atūdeņoties, un uzreiz beidz vārīt. Marli ieklāj sietā, sietu uzliek uz katla, un liek gatavo siera masu iekšā (var arī pa daļām) un atstāj, lai notek. Tad ieliek traukā, uzliek smagumu virsū, un atstāj pa nakti. Pagājušo gadu atklāju, cik skaisti izskatās, ja sieru saliek mazākos trauciņos, formiņās (tā man bija veca pelmeņu gatavošanas forma) – izveidojot siera uzkodiņas – viena kumosa lielumā. Ideāli!
Par sāli… Manuprāt, Jāņu siers garšo labi bez sāls. Tā, protams, gaumes lieta, un ja jūt, ka vajag sāli, tad sieru pēc tam, kad tas jau gatavs, var ierīvēt ar sāli.
Ar to fotografēšanu, sieru gatavojot, bija kā bija. Es aizmirsu, un tā kā visu procesu veicu viena pati, nebija laika nobildēt. Bet gatavais siers diemžēl Jāņus nemaz nesagaidīja, tas pazuda no galda vienā momentā. Un tas taču pats galvenais, ne? Lai garšo…
Ja arī tavā recepšu krājumā ir kāda siera recepte, neskopojies un sūti šurp – vari iegūt lieliskas un garšīgas balvas! Vairāk par konkursu lasi te: SIERA RECEPŠU KONKURSS!