Vārda dienu svin: Jāzeps, Juzefa

Grūbu biezputra

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tā kā tuvojas Lieldienas gribu jums piedāvat kādu ēdienu,kas seniem latviešiem bija likts galdā. Šīs putras pagatavošana nav sarežģīta, vienīgi mazliet laika aizņem, bet toties gala rezultāts ir vienkārši varen gards.

Pagatavošana
Ņemam grūbas un skalojam tās aukstā ūdenī, vairākas reizes, līdz ūdens paliek caurspīdīgs un nav duļķains. Tas varētu aizņemt kādas 5 skalošanas reizes. Izskalotās grūbas liekam katliņā un aplejam ar tīru aukstu ūdeni un ļaujam tām vismaz 2 stundas mērcēties. Pēc 2 stundām nokāšam grūbas un vēl vienu reizi noskalojam. Tad aplejam ar ūdeni un liekam vārīties, kad sāk parādīties pirmie burbuļi, tad nolejam šo ūdeni un aplejam ar pirmstam sagatavotu 1:1 pienu ar ūdeni. Tīrā pienā neiesaka vārīt, jo piens var pāriet pāri. Grūbas aplejam ar piena/ūdens maisījumu tā, lai tās būtu viegli nosegtas. Pieberam sāli un vāram ik pa laikam apmaisot. Kad sāk vārīties, tad izslēdzam uguni un katliņu apsedzam ar dvieli un tad vēl ar siltu segu.(man tādas segas nebija,es tik ar dvieli apsedzu.) Ļaujam pusstundu sutināties. Pēc 30 minūtēm liekam grūbas atkal vārīties uz mazas uguns ik pa laikam apmaisot 10-20 minūtes. Kad grūbām šķidrums gandrīz viss jau pazudis, tad pievienojam gabaliņu sviestu, izmaisam, pagaidām kamēr izkūst sviests un tad ņemam nost no uguns. Un atkal satinam katliņu kārtīgi dvielī un segā uz 30 minūtēm.
Sīki sagriežam sīpolus un liekam pannā ar gabaliņu sviestu un uz mazas uguns apcepam, drīzāk pasautējam. Pa to laiku kamēr sīpoli sautējas, sagriežam žāvētu gaļinu mazos gabaliņos, liekam klāt sīpoliem. Sautējam ap 10 minūtēm uz mazas uguns, lai nepaliek sauss.

Kad viss gatavs es šo sautējumu iemaisīju grūbās, bet var arī uz šķīvja izkārtot blakus grūbām, vai pa virsu. Garša fantastiska un aromāts pa visu māju ķer visus aiz deguniem.

Dalīties.

Atstāt Ziņu