Vārda dienu svin: Leonīds, Leonīda

Gatavojam zivis: 10 receptes iedvesmai

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kas zivīs ir vērtīgs? Zivis ir jāēd, jo to sastāvā ir vērtīgas uzturvielas. Pirmkārt, olbaltumvielas – tās ir galvenais aminoskābju avots, kas nodrošina organisma pamatfunkcijas. Otrkārt, zivis satur polinepiesātinātās Omega- 3 taukskābes – tās cilvēka organismā tiek izmantotas bioloģiski aktīvu vielu veidošanai un ir absolūti neaizstājamas ikdienas uzturā. Šīs taukskābes organismā, atšķirībā no citām taukskābēm, pašas neveidojas.

Par Omega-3 taukskābēm

Omega-3 taukskābes satur šādi pārtikas produkti:

  • Treknās zivis – laši, sardīnes, foreles, makreles (skumbrijas), siļķes, plekstes (butes), sami, tunzivis
  • Zvejas produkti – austeres, omāri, garneles
  • Citi pārtikas produkti – soja, linsēklu eļļa, rapšu eļļa, valrieksti, jūras aļģes, jūras kāposti

Ieteicamais minimālais Omega-3 dienas daudzums vīriešiem ir 1,6 grami, savukārt sievietēm- 1,1 grams! 

Kāpēc Omega- 3 ir tik būtisks?

  • Omega 3 svarīgākie trīs efekti ir sirds slimību un locītavu problēmu uzveikšanā, kā arī smadzeņu darbības veicināšanā.
  • Regulāra Omega 3 taukvielu uzņemšana ar uztura vai kapsulu palīdzību pazemina asinsspiedienu, samazina asins sarecēšanu un novērš iekaisumu rašanos. To uzņemšanai arīdzan ir liela nozīme sirdstriekas, sirds slimību un artrīta novēršanā.
  • Pētījumi ar bērniem, kuri ik dienas uzņēma pa kapsulai Omega 3 uztura bagātinātāju, apliecina, ka viņu lasīšanas, runātprasmes un komunikācijas prasmes strauji uzlabojās.
  • Omega 3 taukskābes palīdz paaugstināt kalcija līmeni organismā, liekot tam nogulsnēties kaulos, tādejādi uzlabojot to veselību un procentuāli samazinot osteoporozes iestāšanās risku.
  • Cilvēkiem, kuri nepietiekamā daudzumā saņem Omega 3 taukskābes, ir lielāks depresijas iestāšanās risks, jo Omega 3 taukskābes ir ļoti svarīgas nervu šūnu membrānu sastāvdaļas. Omega 3 palīdz nervu šūnām komunicēt citai ar citu, kas ir būtisks garīgās veselības nodrošināšanas aspekts.
  • Tomēr – kas par daudz, tas par skādi! Arī ar Omega 3 taukvielu bagātu pārtikas produktu uzņemšanu nevajadzētu aizrauties pārmērīgi, jo tas var radīt veselības problēmas cilvēkiem, kuri kontrolē holesterīna līmeni asinīs. Omega 3 pati par sevi palīdz veicināt „labā” holesterīna formēšanos, tomēr citas produktos esošās vielas var šo iedarbību nomākt.

Apstrādājot un gatavojot zivis jāievēro:

  • Svaigas, neiztīrītas zivis ilgstoši neuzglabā un centies pēc iespējas ātrāk tās notīrīt un izmantot maltītes pagatavošanai
  • Rūpīgi notīri katru zivi – atdali galvu, novelc ādu, nodali vēdera, muguras un sānu taukus. Izņem zivs iekšējos orgānus, arī aknas
  • Ledusskapī svaigas, neapstrādātas zivis neuzglabā ilgāk par diennakti
  • Ēdiena pagatavošanai nelieto zivju taukus, galvas un iekšējos orgānus
  • Gatavojot zivi, ļauj taukiem brīvi notecēt no zivs, lai kopā ar tiem nodalās arī piesārņotājvielas, ar kurām iespējams zivs piesūkusies (vidē cilvēku saimnieciskās darbības rezultātā nonāk dažādas ķīmiskas vielas, tāpēc jau vairākus gadus runā par zivju ķīmisko piesārņojumu). Ieteicams zivis cept uz restēm, vārīt vai grillēt.

Kādas garšvielas piemērotas zivīm?

  • Fenhelis un dilles galvenokārt tiek uzskatīti par balto zivju garšvielām. Nav iespējams kļūdīties lietojot dilles vai fenheli, tikai nevajag tos jaukt kopā, jo katram no šiem garšaugiem ir unikāla un atšķirīga
  • Majorāns ar savu maigo garšu labi saskan kopā ar baltajām zivīm
  • Koriandrs – ja tev garšo koriandrs, ir vērts pamēģināt baltajām zivīm pievienot koriandra lapa
  • Vēžveidīgiem nepieciešami stiprāki garšaugi lai papildinātu daudz īpatnējākās gaļas garšu. Tie labi sader ar Vidusjūras virtuves garšvielām – baziliku, lociņiem, oregano, piparmētru, timiānu, rozmarīnu, kā arī to maisījumiem, pievienojot austrumiem tipiskās garšvielas citronzāli, maltu koriandru un ķimeņu sēklas, čilli piparus un citas.

10 RECEPTES IEDVESMAI

Marinētas zivis
Svaigas zivis, ½ l ūdens, 2 ēdamkarotes sāls, 2 ēdamkarotes cukura, 2 ēdamkarotes etiķa esences, sīpoli, pipari, lauru lapas
Ūdeni ar garšvielām uzvāra, pieliek sīpolus un nedaudz uzkarsē, tad pievieno etiķa esenci. Atdzesētu marinādi uzlej sagrieztām svaigām zivīm. Otrā dienā marinētās zivis jau var lietot. Ledusskapī tās var uzglabāt vairākas dienas.

Cepta marinēta līdaka
Līdakas fileja, 2-3 sīpoli, ķiploki, maltie pipari, dilles
Marinādei: 300 g krējuma, 200 g majonēzes, citronskābe, 2 tējkarotes sinepju

Līdakas fileju sagriež gabaliņos un uzlej sagatavoto marinādi, samaisa un uz 30 minūtēm ievieto ledusskapī. Pēc tam katru gabaliņu apvārta miltos un apcep eļļā uz pannas. Katliņā iegriež sīpolus un saliek apceptos zivs gabaliņus, virsū uzlej to pašu marinādi, no kuras izņēma zivs gabaliņus, ķiplokus, sāli, piparus un uz lēnas uguns sautē apmēram 1 stundu. Ja vajag, pielej nedaudz ūdens. Īsi pirms zivs gatava, uzkaisa dilles. Ja vēlas katliņā var pielikt sagrieztus tomātus, burkānus un papriku.

Siļķu- kartupeļu pudiņš
10 kartupeļi, 1 siļķe, 2- 3 olas, glāze piena, 2 sīpoli, eļļa
Notīra un sasmalcina mazsālītu siļķi. Nomizo kartupeļus, sagriež tievās sloksnītēs un apcep uz pannas eļļā. Sasmalcina un nedaudz apcep sīpolus. Tad cepešpannā kārtām liek kartupeļus, siļķi un sīpolus, vēlreiz kartupeļus. Cep cepeškrāsnī. Sakuļ olas ar pienu, ja vēlas, kultenim var pievienot caur sietu izberztus siļķu ikrus. Kad kartupeļi izcepušies, tiem pārklāj sakultās olas, vēlreiz liek krāsnī un cep pudiņu gatavu.

Reņģu kotletītes
Žāvētas reņģes, baltmaize, ola, sīpoli
Notīra žāvētās reņģes, pievieno izmērcētu baltmaizi (apmēram pusi no reņģu daudzuma). Izmaļ masu caur gaļas mašīnu, pievieno olu un apceptus sīpolus. Visu labi samīca un cep mazas kotletītes. Var ēst gan siltas, gan likt aukstas uz sviestmaizes.

Siļķe savā sulā
Siļķe, sāls, pipari, lauru lapas
Siļķei izņem lielo asaku, katru pusīti sadala sešās daļās un kārto burciņās, katrai kārtai pārkaisot sāli, piparus un lauru lapas. Burciņu piepilda ļoti blīvi, bet aizskrūvējamo vāciņu aizgriež pavisam nedaudz – tikai tā, lai nenokrīt. Burku liek katlā un karsē uz lēnas uguns apmēram 40 minūtes. Nākamajā dienā siļķe savā sulā ir ēdama.

Garneļu salāti
450g lielu, notīrītu un vārītu garneļu, 125g sakapātu seleriju, 1 liels sarīvēts burkāns, 80g sakapātu sīpolu, 2 cieti novārītas sakapātas olas, 180ml majonēzes, sāls un pipari pēc garšas
Lielā bļodā uzmanīgi sajauciet garneles ar seleriju, sīpoliem, burkānu, olām un majonēzi. Pievienojiet sāli un piparus. Pirms pasniegšanas atdzesējiet ledusskapī.

Mencas krējumā
1 kg mencu, 1 glāze skāba krējuma, sāls, 1/2 glāzes miltu, dilles, loki, pētersīļi, eļļa cepšanai
Mencām noņem ādu un izņem asakas, sagriež porciju gabalos, apvārta miltos un eļļā izcep. Liek sautējumā traukā, uzkaisa sāli, zaļumus, pārlej ar krējumu, sautē cepeškrāsnī 25 minūtes. Pasniedz ar salātiem pie ceptiem vai vārītiem kartupeļiem.

Zivju frikadeļu zupa
Zivju buljons vai ūdens 800 g, burkāni 40 g, pētersīļu sakne 40 g, seleriju sakne 40 g, puravi vai sīpoli 40 g, kartupeļi 300 g, zaļie zirnīši 60 g, sāls, garšvielas, zaļumi 10 g
F
rikadelēm – zivju fileja (zandarts, heks, menca u.c.) 300 g, olas 1/2 gb., saldais krējums 40 g, mannas putraimi 20 g, sāls, pipari smalkie (baltie vai melnie), muskatrieksts
Zivju buljonā vai ūdenī liek vārīties kubiņos sagrieztus burkānus, pētersīļus, selerijas un kartupeļus. Uzvāra.
Tad zupā liek vārīties sagatavotas frikadeles, salmiņos sagrieztus puravus. Frikadeles ir gatavas, kad tās uzpeld zupas virspusē. Vārīšanas beigās zupā liek zaļos zirnīšus, garšvielas.Gatavu zupu nostādina 10 min.
Zivju frikadeļu zupu pasniedz ar zaļumiem, dažreiz arī ar citronu. Frikadeļu pagatavošana: Zivju fileju samaļ divas reizes gaļas malējā. Pievieno olas, saldo krējumu, sāli, smalkos piparus, nedaudz muskatrieksta un labi samaisa, saputo.No iegūtās masas veido mazākas vai lielākas gludas, apaļas frikadeles.

Tunča salāti ar suši garšu
1 kārba (170g) tunča savā sulā, nokāsts, 120ml majonēzes, 1 ēd.k. vasabi pastas, vai pēc garšas, 1tējk. sasmalcinātas svaigas ingvera saknes, 1 ēd.k. sakapātu zaļo lociņu
Nelielā bļodā sajauciet tunci, majonēzi, vasabi pastu, ingveru un zaļajiem lociņiem. Pasniedziet uz salātlapām vai pagatavojiet sviestmaizes ar baltmaizi.

Siļķe kažokā
Sālīta siļķe, vārīti kartupeļi, majonēze, vārītas olas, vārītas bietes, sīpoli, āboli
Visas sastāvdaļas kārto traukā, pa vidu katrai otrajai kārtai majonēze. Sāk no apakšas likt: sasmalcināti vārīti kartupeļi, sasmalcināti sīpoli, gabaliņos sagriezta siļķe, sarīvētas vārītas bietes, rīvēti skābi āboli, kubiciņos sagrieztas olas, atkal kartupeļi, sīpoli, siļķe, bietes, tad pa virsu var pārklāt majonēzi un izdekorēt ar sakapātām olām un zaļumiem.

 

Rakstā izmantoti materiāli no PVD bukleta Ieteikumi, lietojot uzturā zivis un edzivis.lv, iAptieka.lv

Dalīties.

3 komentāru

  1. Paldies par saiti uz manu tradiridiritam.blogspot.com, jo decembrī tieši no jūsu mājaslapas ierodas visvairāk lasītāju!<br>Būs man jāpadomā par jaunu rotaļu un spēļu materiālu pievienošanu. :)<br><br>Cieņā – dejas skolotājs un pētnieks Ernests Spīčs

Atstāt Ziņu